ΑρχικήΚόσμοςΤο Ντουμπάι καταπολεμά καύσωνα και ξηρασία με τεχνητή βροχή (Video)

Το Ντουμπάι καταπολεμά καύσωνα και ξηρασία με τεχνητή βροχή (Video)

Πως καταπολεμείται η ξηρασία στο Ντουμπάι.

Λύση στο πρόβλημα της ξηρασίας και της έλλειψης βροχόπτωσης μέσω της τεχνολογίας για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με τις θερμοκρασίες που συχνά αγγίζουν ή ακόμη και υπερβαίνουν τους 40 ή 50 βαθμούς Κελσίου, η ανάγκη για δραστικά μέτρα είναι επείγουσα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές των ΗΑΕ εφάρμοσαν μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία: τη χρήση της τεχνολογίας cloud-seeding, γνωστής και ως «τεχνητή βροχή».

Το πρόγραμμα cloud-seeding αναδεικνύεται ως μια πρωτοποριακή λύση στον αγώνα κατά της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα. Το σύστημα λειτουργεί με τον τρόπο της προκλήσεως της συσσώρευσης σωματιδίων στις νεφώσεις, τα οποία στη συνέχεια συνδέονται με την υγρασία και προκαλούν την βροχή.

Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν από τα ΗΑΕ μαρτυρούν την επιτυχή εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, καθώς οι βροχοπτώσεις πλέον δροσίζουν τους ουρανοξύστες και τους αυτοκινητόδρομους. Αυτή η πρωτοβουλία αντανακλά τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΑΕ να παρέχει λύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων και τη διασφάλιση της αειφορίας στη χρήση των φυσικών πόρων.

Με τις δύο μεγαλύτερες πόλεις των ΗΑΕ, το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, να βρίσκονται κοντά στις ακτές του Περσικού Κόλπου, η αύξηση των βροχοπτώσεων έχει ουσιαστική σημασία για την τοπική κοινότητα.

Πώς γίνεται η σπορά νεφών

Σε ύψος περίπου 2,7 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, το αεροπλάνο απελευθερώνει σωματίδια αλατιού στα πιο «κατάλληλα» λευκά σύννεφα, ελπίζοντας να προκαλέσει βροχοπτώσεις.

«Η σπορά των νεφών απαιτεί την ύπαρξη βροχερών νεφών και αυτό είναι ένα πρόβλημα, καθώς δεν συμβαίνει πάντα», αναφέρουν οι ειδικοί.