ΑρχικήΚόσμοςΤο στέλεχος Δέλτα τρομάζει ΗΠΑ και Αυστραλία- Απαγόρευση εξόδου από το Σίδνεϊ

Το στέλεχος Δέλτα τρομάζει ΗΠΑ και Αυστραλία- Απαγόρευση εξόδου από το Σίδνεϊ

Το ιδιαίτερα μολυσματικό νέο στέλεχος Δέλτα του ιού SARS-CoV-2, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, μπορεί να γίνει το επικρατές στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες του CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) σκιαγραφούν τα νέα δεδομένα.

Αυτό το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα ή αλλιώς στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο είχε επικρατήσει τον τελευταίο καιρό σε ποσοστό από 30% έως 100%. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι γιατί αυτό το στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και το αποδίδουν πιθανά σε αλλαγές στην πρωτεΐνη spike που διευκολύνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Το στέλεχος Άλφα επικράτησε μέσα σε ένα με δύο μήνες ως πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος του ιού, και οι ειδικοί θεωρούν ότι το ίδιο θα ισχύσει και με το νεότερο στέλεχος Δέλτα. Αυτό το στέλεχος μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό στην ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός, ιδίως εάν τα άτομα δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή εάν έχουν κάνει μόνο μία δόση. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων ενάντια στο Δέλτα στέλεχος για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις ενός COVID-19 εμβολίου (79% μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 92% για την AstraZeneca).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτες δείχνουν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν με αυτό το νέο στέλεχος, και έχουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος Άλφα. Στην Κίνα η έως τώρα εμπειρία με το νέο στέλεχος δείχνει ότι τα συμπτώματα είναι βαρύτερα στους ασθενείς και η κλινική εικόνα τους επιδεινώνεται γρήγορα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, καταρροή και εμπύρετο, ενώ σπανιότερα πλέον οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα και απώλεια όσφρησης.

Συνοψίζοντας, όσο απειλητικό και αν φαίνεται αυτό το νέο στέλεχος, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του, τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά στην προστασία που παρέχουν εναντίον του στελέχους Δέλτα, και αυτό καταδεικνύει την ανάγκη της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, όσο το δυνατόν γίνεται πιο άμεσα.

Λόγω νέας συρροής κρουσμάτων, οι κάτοικοι του Σίδνεϊ απαγορεύεται να εγκαταλείψουν την πόλη τους

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Σίδνεϊ απαγορεύεται από σήμερα να εγκαταλείψουν την πόλη τους, την μεγαλύτερη της Αυστραλίας, λόγω μιας συρροής κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού Δέλτα που εντοπίστηκε εκεί, ανακοίνωσαν οι αρχές οι οποίες φοβούνται εξάπλωσή του σε άλλες περιοχές.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί μετά την εμφάνιση την περασμένη εβδομάδα της εστίας αυτής στην συνοικία της παραλίας Μπόντι στο Σίδνεϊ.

Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν ανακοίνωσε ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση εξόδου από το Σίδνεϊ, με εξαίρεση επιτακτικούς λόγους. Επίσης περιορίστηκε εκ νέου ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπονται στις συναθροίσεις.

Μια “πολύ μεγάλη μερίδα” των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων του Σίδνεϊ θα υποστεί αυτήν την απαγόρευση στις μετακινήσεις εκτός πόλης, η οποία αφορά επτά ζώνες στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κορονοϊού, διευκρίνισε η ίδια.

Οι αρχές δεν έδωσαν εντολή για το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ, αλλά εφεξής θα απαγορεύεται το τραγούδι και ο χορός. Επίσης θα επιτραπεί η διεξαγωγή μεγάλων εκδηλώσεων καθώς η δυνατότητα υποδοχής στα στάδια έχει περιοριστεί στο 50%.

“Ξέρω από την εμπειρία μου… ότι υπάρχει ένας βαθμός κούρασης και ένας βαθμος αδιαφορίας σε σχέση με τον ιό”, αναγνώρισε ο Μπραντ Χάζαρντ, ο υπουργός Υγείας της πολιτείας αυτής, η οποία είναι η πολυπληθέστερη της χώρας.

Ο Χάζαρντ κάλεσε τους κατοίκους να μην μειώσουν την επιφυλακή τους απέναντι σε “αυτό το πιο επικίνδυνο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού” και σημείωσε ότι “δεν θα πρέπει να υπάρχει απάθεια”.

Η Αυστραλία, η οποία έχει μέχρι στιγμής καταφέρει ως επί το πλείστον να περιορίσει την εξάπλωση της COVID-19 στο έδαφός της, έχει καταγράψει από τότε που ξέσπασε η πανδημία λιγότερα από 30.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού –την πλειονότητα στην πολιτεία Βικτόρια– και λιγότερους από χίλιους θανάτους από την COVID-19.

Η νέα συρροή κρουσμάτων του κορωνοϊού ξεκίνησε από έναν οδηγό που εργαζόταν για τα πληρώματα αεροπορικών εταιρειών, ο οποίος προσβλήθηκε από το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του ιού, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Παράλληλα και οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ενίσχυσαν τους περιορισμούς στο Ουέλινγκτον αφότου ένας κάτοικος του Σίδνεϊ, ο οποίος πέρασε το σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της χώρας, διεγνώσθη θετικός όταν επέστρεψε στην Αυστραλία.

Μόνον 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι από τους συνολικά 25 εκατομμύρια κατοίκους της Αυστραλίας έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής κατά της COVID-19 και η πλειονότητα έχει λάβει μόνον την πρώτη δόση.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ