Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με τους δασμούς 50% στον Καναδά για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Ο Τραμπ πήρε πίσω τους δασμούς 50% στον Καναδά για χάλυβα και αλουμίνιο
Με αυτό τον τρόπο καλωσόρισε ο Ντόναλντ Τραμπ τον μελλοντικό πρωθυπουργό του Καναδά Μαρκ Κάρνι, που ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας, επαναλαμβάνοντας πως θέλει ο βόρειος γείτονας να γίνει η 51η αμερικανική πολιτεία.
Έτσι επιδόθηκε σε ένα σκοτσέζικο ντους, απειλώντας αρχικά να διπλασιάσει –στο 50%– τους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγει η χώρα του από τον Καναδά και κατόπιν, ώρες αργότερα, παίρνοντας πίσω την εξαγγελία.
Πριν από την πλήρη αναστροφή μεσολάβησε η ακύρωση από την καναδική επαρχία Οντάριο αναγγελθεισών επιπρόσθετων χρεώσεων στον ηλεκτρισμό που εξάγει σε τρεις αμερικανικές πολιτείες.
Ο Καναδάς συνεχίζει να αντιμετωπίζει με αυστηρότητα τον Ντόναλντ Τραμπ, που επανέλαβε πως το «μόνο λογικό πράγμα» για τον βόρειο γείτονα των ΗΠΑ είναι να γίνει «η 51η πολιτεία» για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος. Ο 78χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζει «τεχνητά» τα σύνορα των δυο κρατών, ρίχνει συχνά πυκνά τελευταία την ιδέα αυτή.
Ο προαλειφόμενος πρωθυπουργός του Καναδά, ο Μαρκ Κάρνι, από την πλευρά του διεμήνυσε πως τα αντίποινα στα αμερικανικά μέτρα θα έχουν «τον μέγιστο αντίκτυπο στις ΗΠΑ κι ελάχιστο στον Καναδά».
«Θα διατηρήσουμε (σε ισχύ) τους τελωνειακούς δασμούς μας ώσπου οι Αμερικανοί να μας δείξουν σεβασμό», πρόσθεσε μέσω X.
President Trump’s latest tariffs are an attack on Canadian workers, families, and businesses. My government will ensure our response has maximum impact in the US and minimal impact here in Canada, while supporting the workers impacted.
My government will keep our tariffs on…
— Mark Carney (@MarkJCarney) March 11, 2025
Η θερμοκρασία έπεσε κάπως χθες το απόγευμα, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη του Νταγκ Φορντ, επικεφαλής των αρχών στο Οντάριο, την πολυπληθέστερη καναδική επαρχία, και τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ. Οι δυο άνδρες σκοπεύουν να συναντηθούν αύριο Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, ο Καναδάς θα δει, όπως και όλες οι άλλες χώρες, από σήμερα στις 07:01 (ώρα Ελλάδας) να εφαρμόζονται επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εξάγει στις ΗΠΑ, όπου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτοκινήτων, αεροσκαφών, αλλά και βασικών προϊόντων, όπως οι κονσέρβες.
Από τον Καναδά το 50% του αλουμινίου και το 20% του χάλυβα που εισάγονται στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με την εταιρεία EY Parthenon, το 50% του αλουμινίου και το 20% του χάλυβα που εισάγονται στις ΗΠΑ προέρχονται από τον βόρειο γείτονά του.
Για τον κ. Φορντ, που θύμισε στον νότιο γείτονα ότι «ο Καναδάς δεν πωλείται», η μοναδική λύση είναι να εγκαταλειφθεί ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.
«Αυτό θα ενισχύσει τις δυο χώρες μας. Είμαστε ο μεγαλύτερος πελάτης σας, αγοράζουμε περισσότερα αμερικανικά προϊόντα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο», συμπλήρωσε.
Αφότου ορκίστηκε την 20ή Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε σειρά εκκωφαντικών ανακοινώσεων περί επιβολής – κι ακύρωσής της – τελωνειακών δασμών, με τις χρηματαγορές και τη διεθνή οικονομία να μοιάζουν πλέον παραζαλισμένες.
Προοδευτικά, ο Καναδάς μετατράπηκε στον βασικό στόχο της επιθετικής ρητορικής του αμερικανού προέδρου και των επεκτατικών βλέψεών του. Αυτές οι τελευταίες συμπεριλαμβάνουν επίσης τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά.
Ο άλλοτε επιχειρηματίας των ακινήτων δεν σταματά να διαλαλεί την «αγάπη» του για τους τελωνειακούς δασμούς, οι οποίοι, κατ’ αυτόν, αφενός θα ξαναφέρουν τη βιομηχανία στις ΗΠΑ κι αφετέρου θα μειώσουν το έλλειμμα, αν και αναγνωρίζει πως θα υπάρξουν κάποια, παροδικά όπως διατείνεται, προβλήματα.
Η «χρυσή εποχή» που διαφημίζει, με γερές δόσεις προστατευτισμού, πείθει ολοένα λιγότερο τους επενδυτές, που πλέον μοιάζουν να προεξοφλούν ύφεση στις ΗΠΑ – αδιανόητη εξέλιξη ως πριν από μόλις μερικές εβδομάδες. Ρίσκο που φάνηκε να υποβαθμίζει ο πρόεδρος Τραμπ χθες, διαβεβαιώνοντας πως η αμερικανική οικονομία δεν θα συρρικνωθεί και δεν «ανησυχεί» για την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών την τελευταία εβδομάδα και πλέον.
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με μέτρια πτώση των βασικών δεικτών χθες, έπειτα από ημέρα θεαματικής καθόδου τους, με τους επενδυτές να κρατούν άγρυπνο βλέμμα στις μεταβαλλόμενες ανακοινώσεις για τους δασμούς, τις απειλές και τις αναιρέσεις.
Άλλη ένδειξη της νευρικότητας στις αγορές: η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου σημειώνει τελευταία πτώση, έχασε 1% έναντι του ευρώ χθες, λόγω της ανησυχίας για τις συνέπειες που θα έχουν οι αποφάσεις του προέδρου Τραμπ στην οικονομία, πάνω απ’ όλα ο εμπορικός πόλεμός του.
Τι είναι οι δασμοί
Οι δασμοί αποτελούν κρίσιμο εργαλείο της διεθνούς οικονομικής πολιτικής, με επιπτώσεις που εκτείνονται από την προστασία εγχώριων βιομηχανιών έως τη διαμόρφωση γεωπολιτικών συσχετισμών. Ως έμμεσος φόρος επί των εισαγωγών ή εξαγωγών, ο δασμός λειτουργεί ταυτόχρονα ως πηγή κρατικών εσόδων, μέσο ανταγωνιστικού ελέγχου και όπλο διαπραγμάτευσης. Η σύγχρονη εφαρμογή τους, ιδίως σε περιβάλλοντα εμπορικών συγκρούσεων όπως οι πρόσφατες ενέργειες της διοίκησης Τραμπ, αποκαλύπτει τη σύνθετη αλληλεπίδραση οικονομικών δυναμικών και πολιτικών πιέσεων. Οι επιπτώσεις τους δεν περιορίζονται σε τοπικές αγορές, αλλά επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, τις διμερείς σχέσεις και ακόμη την εσωτερική πολιτική των εμπλεκόμενων κρατών.
Ο δασμός ορίζεται ως ειδικός έμμεσος φόρος που επιβάλλεται σε εισαγόμενα ή εξαγόμενα αγαθά κατά τη διέλευση τους από τα τελωνειακά σύνορα μιας χώρας. Η λειτουργία του διπλασιάζεται: αφενός ως πηγή εσόδων για τα κράτη (ταμιευτικός δασμός) και αφετέρου ως μέσο προστασίας εγχώριων παραγωγών (προστατευτικός δασμός). Η διαφοροποίηση αυτή αντανακλά τη διττή φύση του φορολογικού μέτρου, η οποία εξαρτάται από τους στόχους της κάθε κυβέρνησης. Για παράδειγμα, η αρχαία Αθήνα χρησιμοποιούσε δασμούς κυρίως για ταμειακούς σκοπούς, ενώ η βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα εντάθηκε τη χρήση τους για απώθηση ξένων προϊόντων.