ΑρχικήΚόσμοςΒασίλισσα Ελισάβετ: Δύο χρόνια από τον θάνατο της - Η ζωή της...

Βασίλισσα Ελισάβετ: Δύο χρόνια από τον θάνατο της – Η ζωή της μακροβιότερης μονάρχη

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 8 Σεπτεμβρίου από τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η ζωή της μακροβιότερης βασίλισσας

Η Ελισάβετ Β΄,γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 και ήταν το πρώτο παιδί του βασιλιά Γεωργίου, ο οποίος ήταν στον θρόνο για 16 χρόνια (1936-1952).

Πήρε τα ονόματα Ελισάβετ, προς τιμήν της μητέρας της, Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της Γεωργίου Ε΄, και Μαρία προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της. Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, η στενή της οικογένεια συνήθιζε να τη φωνάζει Λίλιμπετ.

Η βασίλισσα σύμφωνα με ένα βιβλίο με τίτλο «Οι Μικρές Πριγκίπισσες», από πολύ μικρή ηλικία είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα άλογα και τα σκυλιά. Έλαβε το πρώτο της πόνυ σε ηλικία 4 ετών. Το όνομά του ήταν Πέτζι.

Σε όλη της τη ζωή έδειχνε μια ιδιαίτερη αδυναμία στα σκυλιά και κυριως στην ράτσα Κόργκι,και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η βασίλισσα Ελισάβετ και η οικογένειά της είχαν πάνω από 30.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του παππού της η Ελισάβετ ήταν η τρίτη στη σειρά της διαδοχής στον θρόνο, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της Αλβέρτο, Δούκα της Υόρκης. Αν και η γέννησή της δημιούργησε δημόσιο ενδιαφέρον, δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα, καθώς ο θείος της ήταν νέος και πολλοί υπέθεταν ότι θα παντρευόταν και θα αποκτούσε παιδιά.

Το 1936, όταν ο παππούς της Γεώργιος Ε΄ πέθανε και ο θείος της τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Η΄, η Ελισάβετ πέρασε στη δεύτερη θέση στη γραμμή της διαδοχής, καθώς ο πατέρας της βρισκόταν στην πρώτη θέση. Αργότερα τον ίδιο χρόνο ο Εδουάρδος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, μετά από το σκάνδαλο που θα ξεσπάσει ύστερα από πρόταση γάμου που έκανε στη διαζευγμένη Ουώλλις Σίμπσον. Έτσι, ο πατέρας της Ελισάβετ έγινε βασιλιάς, και εκείνη έγινε διάδοχος του θρόνου.

Κατά τη διάρκεια του 1951, η υγεία του Γεωργίου ΣΤ΄ είχε επιδεινωθεί και η Ελισάβετ συχνά τον αντικαθιστούσε σε δημόσιες εκδηλώσεις. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του. Λίγο αργότερα ανακηρύχτηκε βασίλισσα, ενώ πλέον η επίσημη κατοικία της θα ήταν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.


Γάμος και οικογένεια

Η Ελισάβετ συνάντησε το μελλοντικό σύζυγό της, Πρίγκiπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας το 1934 και το 1937.

Ο αρραβώνας τους τότε δημιούργησε διαμάχη, καθώς ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα και είχε αδελφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι ο πατέρας του Φιλίππου, Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, είχε κριθεί ένοχος από στρατοδικείο στην Ελλάδα για ανυπακοή σε διαταγή κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Η μητέρα της Ελισάβετ είχε αναφέρει, σε μετέπειτα βιογραφίες της, ότι είχε αντιταχθεί σε αυτόν τον γάμο αρχικά, ενώ είχε δώσει στον Φίλιππο τον τίτλο «ο Ούννος». Μετέπειτα όμως είπε στον βιογράφο Τιμ Χελντ ότι ο Φίλιππος ήταν «ένας Άγγλος τζέντλεμαν»

Πριν από τον γάμο ο Φίλιππος αποποιήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους ευγενείας που κατείχε, προσηλυτίστηκε στον Αγγλικανισμό από την Ορθοδοξία.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Έλαβαν 2.500 γαμήλια δώρα και 10.000 τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο. Επειδή η Βρετανία δεν είχε ακόμη ανακάμψει πλήρως από την καταστροφή του πολέμου, η Ελισάβετ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν κουπόνια για να αγοραστούν τα υλικά για το νυφικό της, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Νόρμαν Χάρτνελ.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος απέκτησαν τέσσερα παιδιά. τον Κάρολο Γ΄. Παντρεύτηκε στις 29 Ιουλίου 1981 την Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ (χώρισαν το 1996) και στις 9 Απριλίου 2005 την Καμίλλα Πάρκερ-Μπόουλς. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δύο παιδιά: τον Ουίλιαμ, Πρίγκιπα της Ουαλίας και τον Χάρι, Δούκα του Σάσσεξ.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή «πριν η βασίλισσα Ελισάβετ φτάσει στο κρεβάτι του»

Όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, έφυγε από τη ζωή στις 9 Απριλίου του 2021, οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν στο πλάι του.

Σύμφωνα όμως με τον βασιλικό βιογράφο Gyles Brandreth φέρεται να μην ήταν παρούσα στο δωμάτιο.

«Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύω ότι ήταν», έγραψε χαρακτηριστικά στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2022 με τίτλο «Elizabeth: An Intimate Portrait», υπογραμμίζοντας ότι ο εκλιπών δούκας του Εδιμβούργου βρισκόταν σε ξεχωριστό δωμάτιο στο κάστρο του Ουίνδσορ και ότι η βασίλισσα δεν είχε ξυπνήσει όταν πέθανε.

Το φινάλε της ζωής της

Η Ελισάβετ Β΄ έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στις 15:10 μ.μ, στο εξοχικό της, Κάσττρο Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, από φυσικά αίτια σε ηλικία 96 ετών.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, η σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κατέβηκε στο μεσίστιο. Επειδή ο νέος μονάρχης Κάρολος ήταν επίσης στο Μπαλμόραλ όταν έγινε βασιλιάς, το έθιμο της Αγγλίας επιτάσσει να παραμείνει στο κάστρο αμέσως μετά το θάνατο της μητέρας του.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο μετά την ανακοίνωση για να θρηνήσει τη Βασίλισσα παρά την καταρρακτώδη βροχή.

Η Κρατική Κηδεία της Βασίλισσας έγινε στο Λονδίνο στις 19 Σεπτεμβρίου. Συμπεριελάμβανε τρεις μεγαλοπρεπείς νεκρικές πομπές και πολλά παραδοσιακά τελετουργικά. Στην κηδεία ήταν προσκεκλημένοι πολλοί αρχηγοί κρατών και μέλη από Βασιλικές Οικογένειες της Ευρώπης και του κόσμου.