Η Βρετανία αναγνωρίζει νομικά ως «γυναίκα» μόνο αυτή που ανήκει βιολογικά στο γυναικείο φύλο, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
«Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου είναι ότι οι όροι γυναίκα και φύλο στον νόμο περί ισότητας του 2010 αναφέρονται σε βιολογική γυναίκα και βιολογικό φύλο», τόνισε ο Πάτρικ Χοτζ, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανακοινώνοντας την απόφαση την Τετάρτη.
Η απόφαση θα θεωρηθεί νίκη ορόσημο για όσους υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι το βιολογικό φύλο είναι αμετάβλητο, καθώς και πλήγμα για τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς. Η απόφαση θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες.
Η μακροχρόνια διαμάχη ξεκίνησε από την ομάδα For Women Scotland – που υποστηρίζει ότι το φύλο είναι βιολογικό, δυαδικό και δεν μπορεί να αλλάξει – η οποία κινήθηκε νομικά κατά της κυβέρνησης της Σκωτίας.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2018, όταν η τότε κυβέρνηση της Σκωτίας ψήφισε νομοθεσία για τη θέσπιση ποσοστώσεων φύλου ώστε να υπηρετούν περισσότερες γυναίκες σε δημόσια συμβούλια. Τελικά, ο νόμος τροποποιήθηκε ώστε να συνυπολογίζονται στις ποσοστώσεις τα τρανς άτομα με πιστοποιητικά αναγνώρισης φύλου, που επιβεβαιώνουν το γυναικείο φύλο τους.
Τα δικαστήρια της Σκωτίας αποφάνθηκαν, και στη συνέχεια επικύρωσαν την απόφαση της κυβέρνησης της Σκωτίας, ότι το φύλο «δεν περιορίζεται στο βιολογικό φύλο ή στο φύλο γέννησης» και πρέπει να περιλαμβάνει επίσης όσους έχουν πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου.
Ωστόσο, αυτό αμφισβητήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου από ακτιβιστές. Και, στην απόφασή του την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας τόνισε ότι η έννοια των όρων «φύλο», «άνδρας» και «γυναίκα» στον νόμο περί ισότητας της Βρετανίας πρέπει να αναφέρεται στο «βιολογικό φύλο» – με οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία να θεωρείται «ασυνάρτητη και ανέφικτη».
Η περίληψη της απόφασης του δικαστηρίου ανέφερε: «Ως εκ τούτου, ένα άτομο με Πιστοποιητικό Αναγνώρισης γυναικείου φύλου δεν εμπίπτει στον ορισμό της “γυναίκας” σύμφωνα με τον Νόμο για την Ισότητα του 2010 και οι οδηγίες που εκδόθηκαν από τη Σκωτία είναι εσφαλμένες».