ΑρχικήΚόσμοςΥπόθεση Μενέντεζ: Επιχειρηματίας κατέθεσε ότι υποσχέθηκε στον γερουσιαστή έως 250.000 δολάρια

Υπόθεση Μενέντεζ: Επιχειρηματίας κατέθεσε ότι υποσχέθηκε στον γερουσιαστή έως 250.000 δολάρια

Ένας επιχειρηματίας κατέθεσε στο δικαστήριο για την υπόθεση του Μπομπ Μενέντεζ, υποστηρίζοντας ότι είχε του είχε υποσχεθεί 250.000 δολάρια.

Η δωροδοκία του γερουσιαστή από τον επιχειρηματία, έγινε με σκοπό ο Μπομπ Μενέντεζ να πιέσει το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ να σταματήσει την έρευνα κατά των φίλων του και της οικογένειάς του.

Ο επιχειρηματίας, Χοσέ Ουρίμπε, κατέθεσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, σε μια μαρτυρία-κλειδί εναντίον του Μενέντεζ και δύο άλλων επιχειρηματιών που κατηγορούνται για συνωμοσία μαζί με τη σύζυγο του Μενέντεζ.

Την επόμενη εβδομάδα, οι δικηγόροι του Μενέντεζ θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τον μάρτυρα Χοσέ Ουρίμπε. «Την επόμενη εβδομάδα θα μάθουμε την αλήθεια», δήλωσε ο Μπομπ Μενέντεζ λίγο πριν μπει στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε μακριά από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, όπου γίνεται η δίκη του τον τελευταίο μήνα.

Ο 57χρονος Ουρίμπε, ο οποίος παραδέχθηκε την ενοχή του στις κατηγορίες εναντίον στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας, ήταν ο βασικός μάρτυρας της εισαγγελίας στην προσπάθειά της να καταδικάσει τον Δημοκρατικό γερουσιαστή.

Ο 70χρονος Μενέντεζ δήλωσε αθώος στις κατηγορίες ότι δέχθηκε ράβδους χρυσού, μετρητά και ένα πολυτελές αυτοκίνητο ως αντάλλαγμα για να κάνει χάρες στους επιχειρηματίες. Δύο επιχειρηματίες και η σύζυγος του Μενέντεζ, Ναντίν Μενέντεζ, δήλωσαν επίσης αθώοι. Η δίκη της Ναντίν Μενέντεζ αναβλήθηκε για τον Ιούλιο, αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Το ιστορικό της δωροδοκίας του Μενέντεζ, σύμφωνα με τον επιχειρηματία

Ο Χοσέ Ουρίμπε κατέθεσε ότι ήταν στενός φίλος με τον Ουάελ Χάνα, ο οποίος δικάζεται μαζί με τον Μενέντεζ. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Χάνα του είπε στις αρχές του 2018 ότι οι ποινικές έρευνες της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ εναντίον του, θα μπορούσαν να σταματήσουν αν ήταν πρόθυμος να δαπανήσει 200.000 έως 250.000 δολάρια.

Ο Ουρίμπε είπε ότι ο Ουάελ Χάνα του είπε ότι θα απευθύνονταν στη Ναντίν Αρσλάνιαν (το πατρικό όνομα της Μενέντεζ πριν παντρευτεί τον γερουσιαστή), η οποία είχε αρχίσει να βγαίνει με τον Μενέντεζ εκείνη τη χρονιά. Στη συνέχεια, «η Ναντίν θα πήγαινε στον γερουσιαστή Μενέντεζ». Ο επιχειρηματίας ωστόσο δεν κατέθεσε σχετικά με τον τρόπο που το ζευγάρι θα μπορούσε να σταματήσει τις πολλαπλές έρευνες.

Ο Ουρίμπε υποστηρίζει ότι διοργάνωσε στις 13 Ιουλίου 2018 έναν πολιτικό έρανο για τον Μενέντεζ συγκεντρώνοντας 50.000 δολάρια. Στην εκδήλωση, παρευρέθηκε και ο γερουσιαστής. Ο μάρτυρας επίσης είπε ότι μετά την εκδήλωση πήγε σε ένα afterparty με τον Μενέντεζ και την Αρσλάνιαν, στο οποίο διασκέδασαν πίνοντας κοκτέιλ αλλά δεν υπήρξε καμία αναφορά σε όσα περίμενε από τον Μενέντεζ. «Ήταν ένα πολύβουο και θορυβώδες μέρος», είπε ο Ουρίμπε.

Η πεποίθηση του ότι η συμφωνία ήταν σε ισχύ άρχισε να αμφισβητείται το φθινόπωρο, όταν ένας ερευνητής από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ζήτησε να πάρει κατάθεση από υπάλληλό του. «Δεν ήμουν ευχαριστημένος», είπε.

Η βοηθός εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών, Λάρα Πόμεραντζ έδειξε στους ενόρκους μια σειρά μηνυμάτων που αντάλλαξαν ο Ουρίμπε και ο Χάνα στα οποία ο πρώτος πίεζε τον φίλο του να πείσει τον γερουσιαστή να σταματήσει τις ποινικές έρευνες εναντίον του.

Ο Χάνα κανόνισε δείπνο στον Ουρίμπε με τον Μενέντεζ και την Αρσλάνιαν σε εστιατόριο τον Οκτώβριο του 2018, αλλά ο Ουρίμπε κατέθεσε ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στη συμφωνία ανάμεσα στον ίδιο και τον γερουσιαστή. «Ήταν μια άσκοπη συνάντηση» κατέθεσε ο μάρτυρας κλειδί.

Η ανάμειξη της Ναντίν Μενέντεζ

Ο Ουρίμπε δήλωσε ότι άρχισε να επικοινωνεί απευθείας με τη Ναντίν Αρσαλιάν τον Μάρτιο του 2019 και υποσχέθηκε ότι θα της αγόραζε ένα αυτοκίνητο αν υλοποιούσε τη συμφωνία πείθοντας τον γερουσιαστή να σταματήσει τις έρευνες των αρχών. «Συμφώνησε με τους όρους», είπε.

Όταν ο εισαγγελέας ρώτησε τον Ουρίμπε τι κατάλαβε ότι σήμαιναν οι όροι της συμφωνίας, εκείνος είπε ότι κατάλαβε ότι η Ναντίν Αρσλάνιαν θα επικοινωνούσε με τον Μενέντεζ και θα τον έπειθε να χρησιμοποιήσει την «επιρροή και τη δύναμή του για να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει» τις έρευνες.

Την Πέμπτη, ο πρώην γενικός εισαγγελέας του Νιου Τζέρσεϊ, Γκουρμπίρ Γκρεγουάλ κατέθεσε ότι ο Μενέντεζ σε ένα τηλεφώνημα στις αρχές του 2019 και σε μια συνάντηση τους τον Σεπτέμβριο του 2019 προσπάθησε να του μιλήσει για μια ποινική έρευνα. Ο Γκουρμπίρ Γκρεγουάλ από την πλευρά του δήλωσε ότι αρνήθηκε.

Ο Ουρίμπε, ομολόγησε την ενοχή του στην υπόθεση δωροδοκίας του γερουσιαστή τον Μάρτιο, λέγοντας ότι προσέφερε στη Ναντίν Μενέντεζ ένα πολυτελές αυτοκίνητο, για να χρησιμοποιήσει ο σύζυγός της «τη δύναμη και την επιρροή του ως γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για να επιτύχει ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα και να σταματήσει όλες τις έρευνες».

Ο Ουρίμπε κατηγορήθηκε ότι αγόρασε το πολυτελές αυτοκίνητο για τη Ναντίν Μενέντεζ αφού το προηγούμενο αυτοκίνητό της είχε καταστραφεί όταν χτύπησε και σκότωσε έναν άνδρα που διέσχιζε το δρόμο. Σημειώνεται ότι δεν κατηγορήθηκε ποινικά για το δυστύχημα.