Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει το κακό που μας βρήκε!

15 mins read

Καθόλου ανθηρές δεν αναμένονται οι μέρες που θα ακολουθήσουν για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά από την οπισθοχώρησή μας στην 18η θέση της γενικής κατάταξης της UEFA.

Μία θέση που θα μας φέρει την σεζόν 2021-2022 με μία ομάδα στα προκριματικά του Champions League, την πρωταθλήτρια δηλαδή και τρεις ομάδες όχι στο Europa League, αλλά στη νέα διοργάνωση που θα δημιουργηθεί, τρίτη στην σειρά, το UEFA Europa Conference League. Τι σημαίνει αυτόματά αυτό;

Ότι μόνο ο πρωταθλητής μπορεί να διεκδικήσει χρήματα από την Ευρώπη, μιάς και οι απολαβές των ομάδων από την τρίτη διοργάνωση, δεν θα συγκρίνονται με τίποτα με τις άλλες δύο.

Η κατρακύλα της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή κατάταξη ήταν δεδομένη, αφού τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία ουσιαστική επιτυχία, ενώ οι προκρίσεις ήταν ελάχιστες. Όταν μία ομάδα μας προκρινόταν στην φάση των ομίλων του Champions League ή του Europa League, ήταν σαν να είχε εκπληρώσει το στόχο της και έριχνε το βάρος στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι βαθμοί στο ευρωπαϊκό «σακούλι».

Φέτος μπήκαμε με πέντε ομάδες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μόνο ο Ολυμπιακός κατάφερε να προκριθεί σε ομίλους. Επόμενο ήταν να κάνουμε την χειρότερη συγκομιδή της τελευταίας 5ετίας, με 4.900 πόντους.

Το 2011 που είχαμε μαζέψει 7.600 βαθμούς αλλά και το 2015 με 6.200 βαθμούς, συγκομιδές που μας έφεραν στην 13η θέση, φαντάζουν πολύ μακρινά γεγονότα.

Η συνέχεια ήταν αντιστρόφως ανάλογη με το 2018 και το 2019 να μαζεύουμε μόλις από 5.100 βαθμούς.

Η νέα σεζόν θα είναι αρκετά κρίσιμη για την συνέχεια, με την ανάγκη πρόκρισης τουλάχιστον τριών ομάδων μας σε φάση ομίλων του Champions League ή του Europa League να φαντάζει επιτακτική, εάν αναλογιστούμε ότι από το 2021-22, οι βαθμοί που θα μαζεύουμε με 4 ομάδες και σε υποδεέστερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα είναι σαφώς λιγότεροι.

Όμως μέσα σε ένα κλίμα αλαζονείας και πολεμικής, εντός των συνόρων, με τον έναν να προσπαθεί να βγάλει το μάτι του άλλου, με μία ΕΠΟ να μην υπολογίζει το καλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου μέσα από την πρόοδο των top συλλόγων μας και την εσωστρέφεια να μας φθείρει ολοένα και περισσότερο, αμφιβάλω αν έχουμε καταλάβει τι κακό μας έχει συμβεί.

Είμαι σίγουρος ότι θα έρθει ο Σεπτέμβρης και οι οπαδοί της μεν ομάδας θα πανηγυρίζουν για τον αποκλεισμό της δε, όπως γίνεται από την μάζα τα τελευταία χρόνια. Λίγοι έχουν καταλάβει ότι η Ευρώπη διαφέρει από τις εσωτερικές διαμάχες. Και δυστυχώς μέσα σε αυτούς δεν συγκαταλέγονται οι αξιωματούχοι του Ελληνικού ποδοσφαίρου…

Facebook Comments

Τελευταία Νέα