Αλεξάντερ Λουκασένκο: Ποιος είναι ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης»

46 mins read

Πρωτοφανές πολιτικό θρίλερ εξελίχθηκε την Κυριακή με τον εξαναγκασμό αεροπλάνου της Ryanair με 170 επιβάτες να προσγειωθεί στο Μίνσκ. Είχε απογειωθεί νωρίτερα από την Αθήνα με προορισμό τη Λιθουανία, αλλά με εντολή του προέδρου Λουκασένκο και παρά το σχέδιο πτήσης και ασφαλείας, το αεροπλάνο προσγείωθηκε στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ώστε να συλληφθεί ο αντιφρονούντας δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς.

Λίγα λόγια για τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης» Λουκασένκο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είναι στην ουσία ο ισόβιος πρόεδρος της Λευκορωσίας για σχεδόν 30 χρόνια στην χώρα του, αφού είναι ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα άνθρωπος που έχει τεθεί επικεφαλής του κράτους, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας το 1994.

Ο πρόεδρος Λουκασένκο βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση για περισσότερα από 26 χρόνια και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις έντονες επικρίσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς, δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει σύντομα τον προεδρικό θώκο. Έχει κατηγορηθεί για νοθεία σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις και ειδικότερα για την τελευταία του, το 2020.

Απέναντι στις πολιτικές του επιδιώξεις στάθηκε μια ισχυρή αντιπολίτευση και η έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το ποτήρι ξεχείλισε μετά τη νέα νοθεία, τις φυλακίσεις αντιπάλων του, τις απειλές και το πογκρόμ διώξεων και παρά το γεγονός ότι εξελέγη με 80,23% -ποσοστό πρωτοφανές για τις υγιείς δημοκρατίες- αποδείχθηκε ότι το αφήγημά του περί πολιτική και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα δεν περνά πλέον ούτε στους πολίτες της χώρας του.

Η Λευκορωσία σήμερα φαντάζει μια χώρα εν βρασμώ. Μέχρι σήμερα πάνω από 35.000 Λευκορώσοι έχουν συλληφθεί, χιλιάδες έχουν υποστεί κακομεταχείριση και βασανιστήρια στα χέρια της αστυνομίας κι άλλοι τόσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν βαριές ποινές κάθειρξης. Τουλάχιστον επτά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 400 είναι πολιτικοί κρατούμενοι και δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους.

Ο πρόεδρος Λουκασένκο έχει αποδείξει πως αντιμέτωπος με μια λαϊκή εξέγερση σε βάρος του, δεν διστάζει να επιστρέψει σε δοκιμασμένες μεθόδους καταστολής, σε φυλακίσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας δικτατορικά μέσα κατά ειρηνικών διαδηλωτών και επιχειρώντας να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ.

Η αεροπειρατεία και η σύλληψη του δημοσιογράφου

Σε συνεργασία με πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, με πρόσχημα τρομοκρατικό κίνδυνο, οι Αρχές της Λευκορωσίας υποχρέωσαν το αεροσκάφος παρακάμπτοντας το σχέδιο πτήσης να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της λευκορωσικής πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, O 26χρονος δημοσιογράφος, Ρομάν Προτάσεβιτς, ταξίδευε από την Αθήνα στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, την Βίλνιους, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, όπου και συνελήφθη.

Οι αρχές επικαλέστηκαν λόγους καταπολέμησης της τρομοκρατίας για να υποχρεώσουν το αεροσκάφος σε αλλαγή πορείας και προσγείωση, ενώ σκοπός τους ήταν η σύλληψη του λευκορώσου δημοσιογράφου, ιδρυτή του καναλιού στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram με την ονομασία NEXTA.

Λίγα λόγια για τον δημοσιογράφο που εξόργισε τον Λουκασένκο

Ο ακτιβιστής-δημοσιογράφος ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία είχε πρόσφατα συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών. Ο ίδιος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μετάδοση των τεράστιων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του Λουκασένκο το 2020, μια περίοδο που τα ξένα μέσα ενημέρωσης αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα από το καθεστώς στην προσπάθεια τους να καλύψουν τα γεγονότα.

Τα σοκαριστικά πλάνα που μετέδιδε έδειχναν την βαρβαρότητα της αστυνομίας στις επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων έπειτα από τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου του 2020. Όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο απολυταρχικό αυτό καθεστώς, το κράτος είχε απαντήσει με χρήση υπερβολικής βίας.

Το Νοέμβριο του 2020 ο Προτάσεβιτς δημοσίευσε στο Twitter ένα αντίγραφο της επίσημης λίστας των λευκορωσικών αρχών με τους «επικυρηγμένους» τρομοκράτες, στον οποίο περιλαμβανόταν και το όνομά του. Συγκεκριμένα, στην λίστα αυτήν αναφερόταν ότι ο Προτάσεβιτς κατηγορείται για διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων την περίοδο που εργαζόταν στην Nexta.

Το άσυλο στην Πολωνία και η εγκατάστασή του στη Λιθουανία

Τον Ιανουάριο του 2020 ζήτησε άσυλο στην Πολωνία έπειτα από πιέσεις που δεχόταν από τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας

Ο ίδιος θεωρούσε ότι παρακολουθούνταν τόσο του κινητό του τηλέφωνο όσο και ο ίδιος καθόλη την παρουσία του στη Λευκορωσία. Στο προσωπικό του λογαριασμό είχε σχολιάσει πως: «Αντιλήφθηκα ότι το πιθανότερο είναι απλώς τώρα να περιμένουν κάτι και έπειτα υπάρχει κάθε ευκαιρία να φυλακιστώ».

Αργότερα, εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, στο Βίλνιους, όπου είχε καταφύγει και η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η παρουσία του στην Αθήνα και η Διεθνής κατακραυγή

Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο Προτάσεβιτς βρισκόταν στην Αθήνα ως μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόσφκαγια, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα. Ο δημοσιογράφος επέλεξε να μείνει στη χώρα μας μερικές μέρες παραπάνω για να κάνει διακοπές, έως ότου αποφασίσει να επιστρέψει στη Λιθουανία και να έρθει η «κινηματογραφική» του σύλληψή.

Κύμα δηλώσεων καταδίκης για κρατική αυθαιρεσία του λευκορωσικού καθεστώτος, με το θέμα να τίθεται πρώτο στην ατζέντα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και πολλές χώρες να ζητούν την επιβολή κυρώσεων.

Ειδικότερα, την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς ζητεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. «Χρειαζόμαστε άμεσες εξηγήσεις και πρέπει να απελευθερωθεί» είπε, ενώ ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ είπε ότι «ο δικτάτορας Λουκασένκο έκανε πειρατεία σε πολιτικό αεροσκάφος της Ryanair που ταξίδευε μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ και συμμάχων του ΝΑΤΟ. Είναι μια ασυγχώρητη πράξη κρατικής τρομοκρατίας. Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και σταθερά. Πρόσθετες κυρώσεις θα πρέπει να εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε δήλωσή του ότι επρόκειτο για πρωτοφανή και σοκαριστική κίνηση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα μίλησε ανοικτά περί κρατικής αεροπειρατείας.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε το συμβάν «σοβαρό και επικίνδυνο» τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής έρευνα για το επεισόδιο αυτό ενώ  οι ΗΠΑ «καταδικάζουν σθεναρά την αναγκαστική εκτροπή μιας πτήσης μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ» και τη «σύλληψη του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς στο Μινσκ. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα