Quantcast

Αμετανόητοι – Επιμένουν στην εκτροπή απειλώντας ευθέως τη δημοκρατία

25 mins read

Η ουσία αυτού που συζητούσε χθες η Βουλή συμπυκνώνεται στο ότι ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής θεωρούν ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιχειρούσε ως επιχειρησιακός βραχίονας να επηρεάσει τη δικαιοσύνη προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη για το κόμμα και ενδεχομένως τον εαυτό του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά δεν αποδέχονται τις κατηγορίες. Έκαναν όμως ότι μπορούν για να επιβεβαιώσουν ότι θα ήταν πρόθυμοι να καταλύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς για να παραμείνουν στην εξουσία.

Το έναυσμα έδωσε από νωρίς ο Αλέξης Τσίπρας. Ζήτησε εν ολίγοις «αμνηστία» για την υπόθεση Νovartis και το ενδεχόμενο «παραδικαστικό» με αντάλλαγμα της συναίνεση στα εθνικά θέματα. Πρόκειται για κάτι ανήκουστο. Πατριωτισμός υπό την αίρεση του προσωπικού οφέλους και μάλιστα την ώρα που η Τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται στο ζενίθ.

Ακολούθησαν διάφορα περιστατικά «αυθόρμητης» χλεύης των θεσμών. Ο καθηγητής Ιατρικής και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου με γλώσσα νταβατζή εντός του Κοινοβουλίου, απευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας «έχετε την κωλ@ρ@ σας ανοιχτή», συνοδεύοντας την με την ανάλογη χειρονομία και κραυγάζοντας «να» για να δείξει το εύρος. Αν η Όλγα Γεροβασίλη δεν είχε τη στοιχειώδη ευπρέπεια και τα πολιτικά αντανακλαστικά να βάλει ένα τέλος στη χυδαιότητα, διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στην αίθουσα έσπευσαν να στηρίξουν το «σύντροφο» Μάρκου κάτι βεβαίως που αμέσως έκαναν τα κομματικά ελεγχόμενα media. Η κυρία Γεροβασίλη σε αυστηρό τόνο υποχρέωσε τον Μάρκου να βγει από την αίθουσα και διέσωσε ότι μπορούσε.

Αργότερα ο πρώην εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος δεν δίστασε να ψευδολογήσει από το βήμα της βουλής επαναφέροντας τη θεωρία για πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο Novartis, παρά το γεγονός ότι οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν και παρά το γεγονός ότι η διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε χθες αναζητά σε πρώτο επίπεδο ενδείξεις σκευωρίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Για να στηρίξει τα λεγόμενα του μίλησε για την απόφαση του δικαστηρίου στις ΗΠΑ που επικύρωσε το συμβιβασμό του αμερικανικού δημοσίου με τη φαρμακευτική εταιρεία. Είπε ότι γίνεται αναφορά σε Government Officials, άρα υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Δεν ίδρωσε το αυτί του όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης τον εγκάλεσε λέγοντας του ότι γίνεται αναφορά σε “foreign officials” και μάλιστα εξηγείται στο ίδιο το κείμενο ότι εννοεί γιατρούς.

Την ιδεολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα κινηθεί εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να εξηγήσει ο εκλεκτός του αρχηγού, Παύλος Πολάκης. «Είμαστε η παράταξη που θαυμάζουμε το Βελουχιώτη και όχι τον Παττακό. Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα. Είχανε κάποιοι από εμάς αυταπάτες ότι οι θεσμοί μπορούν να λειτουργήσουν από μόνοι τους. Την άλλη φορά θα είμαστε αλλιώς», είπε μεταξύ άλλων ο Πολάκης προκαλώντας ανατριχίλα. Δεν είναι σύνηθες να απειλεί κανείς ανοιχτά τη Δημοκρατία εντός του κοινοβουλίου. Κι  όμως το έκανε και δεν βρέθηκε η ανάλογη Γεροβασίλη να του τραβήξει το αφτί. Δεν υπήρξε καμία διάθεση για αποστάσεις από το κόμμα του. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν περήφανοι για τον οχετό. Υιοθετούν τις φασιστικές του αντιλήψεις και στηρίζουν με τη στάση τους τις απόψεις περί κατάλυσης του πολιτεύματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αποκρούσουν τις επιθέσεις για όσα ανήκουστα απεργάζονται, εντάσσοντάς τες σε μια αντιαριστερή-αντικομμουνιστική διάθεση όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται πλέον πιστευτοί, παρά μόνο από τους χούλιγκανς της παράταξης. Μεταξύ άλλων διότι απέναντί τους δεν είναι μόνον «όλοι οι άλλοι», αλλά και οι «δικοί τους» όπως ορθά τους επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς. Από τον μέντορα του Τσίπρα, Αλέκο Αλαβάνο και τον ιστορικό αρχηγό του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, μέχρι τον πρώην σύντροφο Παναγιώτη Λαφαζάνη, την στενή συνεργάτιδα Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και τον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο.

Facebook Comments