ΑρχικήΜε ΆποψηΆσκηση συναίνεσης για τον Μητσοτάκη η ψήφος των αποδήμων - πρόκληση η...

Άσκηση συναίνεσης για τον Μητσοτάκη η ψήφος των αποδήμων – πρόκληση η συνεννόηση με το ΚΚΕ

Το δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους είναι το αντικείμενο των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί προσωπικό του στοίχημα να πείσει τους συνομιλητές του να συναινέσουν στην ψήφο των αποδήμων, η οποία – σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ – θα προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και δε θα περιορίζεται μόνο στην εκλογή μικρού αριθμού βουλευτών επικράτειας, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για να περάσει νομοσχέδιο που θα δίνει δικαίωμα ψήφου στους απόδημους, πρέπει να το ψηφίσουν τουλάχιστον 200 βουλευτές. Η ΝΔ διαθέτει 158 και με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει πιθανό να συμφωνήσουν και οι 22 που διαθέτει το ΚΙΝΑΛ και ίσως και οι 10 που διαθέτει η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Αβέβαιη παραμένει η στάση του Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη που έχει 9 βουλευτές, ενώ το κλειδί κρατάει το ΚΚΕ με τους 15 βουλευτές του. Οι 86 του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιο ότι θα πουν όχι.

Η συναίνεση στην πρόταση της ΝΔ για δικαίωμα ψήφου στους απόδημους είναι μια δύσκολη άσκηση για τον Μητσοτάκη. Με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να τα καταφέρει πρέπει να πείσει τα δυο αντίθετα άκρα των κοινοβουλευτικών κομμάτων να συμπράξουν! Αν βάλει κανείς κάτω τους αριθμούς θα διαπιστώσει ότι δεν αρκεί καν να συμπράξουν με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ο Βελόπουλος κι ο Βαρουφάκης, γιατί το άθροισμα των τεσσάρων κομμάτων (ΝΔ – ΚΙΝΑΛ – Μέρα 25 – Ελληνική Λύση) φθάνει στο 199, όχι όμως στο 200. Για να περάσει, λοιπόν, η ψήφος των αποδήμων πρέπει να συμπράξει το ΚΚΕ!

Από την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ προκύπτει ότι υπάρχουν δυνατότητες συναίνεσης. Οι βασικές προϋποθέσεις που βάζει ο Περισσός για την ψήφο των αποδήμων – να διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, να μην απουσιάζουν πάνω από 30 χρόνια από τη χώρα και να ψηφίζουν αυτοπροσώπως σε πρεσβείες και προξενεία – δεν είναι ούτε ακραίες ούτε παράλογες, άρα μπορεί να αποτελέσουν πεδίο διαλόγου.

Αν ο Μητσοτάκης καταφέρει να βρει συναίνεση σε αυτό μεγάλο ζήτημα, απομονώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει βάλει τις βάσεις για μια νέα μεταπολίτευση, με διεύρυνση του εκλογικού σώματος που θα έχει προκύψει από τη συνεννόηση ιστορικών αντιπάλων που δεν πρόκειται να ψηφίσουν πότε μαζί μνημόνια ούτε πρόκειται ποτέ να τα βρουν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά μπορούν και είναι θετικό να τα βρουν στο πεδίο της δημοκρατίας και των θεσμών.