Είναι ο Έλον Μασκ ο πραγματικός ηγέτης του κόσμου;

28 mins read

Πολύ συχνά, ο Έλον (Ίλον, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί, αλλά εδώ λέμε τον Ζάκερμπεργκ, Ζούκερμπεργκ, οπότε…) Μασκ είναι στην επικαιρότητα για τους λάθος λόγους. Γιατί κάπνισε μαριχουάνα σε ένα podcast, γιατί παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές την ίδια βρετανίδα ηθοποιό, γιατί είναι εκ των πραγμάτων influencer μετοχών, καθώς ένα tweet του αρκεί για να εκτοξεύσει ή να βυθίσει τη μετοχή μιας εταιρίας (βλ. Signal, Βitcoin, Doge, Twitter κλπ) και ας μην είναι δική του -ακόμη-, γιατί η Επιτροπή Ασφαλείας του Χρηματιστηρίου τον κατηγόρησε ότι έπαιξε παιχνίδια με τη μετοχή της Tesla, γιατί έκανε προσθετική μαλλιών, γιατί κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μονομαχία, γιατί έχει παραδεχτεί ότι η Άμπερ Χερντ του ράγισε την καρδιά.

Δική του παράκληση/ απάντηση σε όλα αυτά: τα σκάνδαλα στα οποία πρωταγωνιστεί να ονομάζονται Elongate.

Ο ιδιοφυής 50χρονος νοτιοαφρικανός μηχανικός/εφευρέτης είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με περιουσία 251 δισ. δολαρίων, είναι όμως ένας διαφορετικός ζάμπλουτος. Τους ομοίους του, κάνουμε μαύρα μάτια να τους δούμε, την ώρα που ο Μασκ γράφει tweets, δίνει συνεντεύξεις, κάνει ομιλίες σε συνέδρια (χωρίς να διακρίνεται για την ευγλωττία του ή κάποιο επικοινωνιακό ταλέντο). Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο Τζεφ Μπέζος, ο Μπιλ Γκέιτς κάνουν μία ζωή, για την οποία ο κόσμος ξέρει ελάχιστα πράγματα και οι δημόσιες εμφανίσεις τους είναι σπάνιες.

Ο Έλον Μασκ είναι κάτι διαφορετικό, θέλει και την επαφή και την αναγνώριση και τον τσαμπουκά. Είναι ένας σταρ δισεκατομμυριούχος που αντιδρά με emoji στις αναρτήσεις άγνωστων ανθρώπων που του κεντρίζουν το ενδιαφέρον, την λέει  δημοσίως στον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας επειδή δεν δέχεται την οικονομική του πρόταση για εξαγορά του twitter, είναι ένας τύπος που θέλει να πιστέψουμε ότι δεν έχει δικό του σπίτι αυτόν τον καιρό και φιλοξενείται σε σπίτια φίλων.

Τι μας νοιάζουν εμάς όλα αυτά; Μας νοιάζουν και μας παρανοιάζουν, χωρίς ίχνος gossip διάθεσης. Μόνο από αγνό ενδιαφέρον για τον απλό λόγο ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αποφάσεις και τις επιχειρήσεις του Έλον Μασκ.

Μέσω της μίας εταιρίας του, της Space X, έχει σκοπό να κάνει τους ανθρώπους ένα είδος που θα κατοικεί σε πολλούς πλανήτες με τη δημιουργία μιας αυτοσυντηρούμενης πόλης στον Άρη.

Μέσω της άλλης εταιρίας του, της Tesla, επιταχύνει τη μετάβαση του κόσμου στη βιώσιμη ενέργεια με τα ηλεκτρικά του super cars, ενώ διερευνά και τρόπους προκειμένου να δώσει τέλος στην κυκλοφοριακή συμφόρηση παγκοσμίως.

Η τρίτη δε εταιρία του, η Neuralink, επιχειρεί τη σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με τους υπολογιστές, με κάποιον τρόπο που προφανώς είναι κατανοητός μόνο στον ίδιο και τους επιστήμονες με αντίστοιχη κατάρτιση.

Σε όλες αυτές τις εταιρίες, ο Μασκ δεν είναι ένας απλός πρόεδρος,  μπίζνεσμαν ή επενδυτής. Είναι επικεφαλής των τμημάτων σχεδιασμού, των τμημάτων μηχανολογίας, απασχολείται επιστημονικά δηλαδή, ενίοτε ακόμα και ως εφευρέτης. Ξημεροβραδιάζεται και σπάει το κεφάλι του να βρει απαντήσεις και λύσεις εκεί όπου δεν τα έχει καταφέρει κανείς ως τώρα.

Ακόμα λοιπόν και αν κάποιος δεν σκαμπάζει γρι από φυσική, τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική, μετοχές, είναι εύκολο να αντιληφθεί ότι ο Έλον Μασκ έχει de facto ηγετική θέση στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο που θα κινούνται, θα επικοινωνούν και εν τέλει θα ζουν οι άνθρωποι το επόμενο διάστημα.

Νιώθει άραγε ο εκκεντρικός επιχειρηματίας- φαινόμενο την ιστορική ευθύνη που έχει φορτωθεί λόγω των hi tech προϊόντων του; Ο ίδιος ισχυρίζεται πως ναι. Τον νοιάζει να υπάρχει ανθρώπινη ζωή μετά την αναπόφευκτη καταστροφή της γης κάποια στιγμή, τον ενδιαφέρει, λέει, να υπάρχει ένα twitter άνευ λογοκρισίας καθώς το θεωρεί κρίσιμο για το μέλλον του πολιτισμού.

«Θέλετε να σηκώνεστε το πρωί και να είστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον. Προσπαθώ ό,τι μπορώ για να οικοδομήσω ένα καλό μέλλον για την ανθρωπότητα», είπε πρόσφατα.

Ας ελπίσουμε να είναι έτσι. Γιατί αν δεν είναι, ε, δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα γι’ αυτό.

*Λένε ότι ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στράφηκε στον Έλον Μασκ το 2008, λίγο πριν το πρώτο Iron Man, προκειμένου να πάρει στοιχεία από την προσωπικότητα του για τον χαρακτήρα του Τόνι Σταρκ. Εξ ου και η φωτογραφία που επιλέχθηκε για αυτό το κομμάτι.

** Η νέα συνέντευξη του Έλον Μασκ δόθηκε παρουσία κοινού στα πλαίσια του Ted, όπου αναφέρθηκε και στο τελευταίο αντικείμενο του πόθου του (βλ. twitter) και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:

 

Facebook Comments