ΑρχικήΜε ΆποψηΕθνική καλλιτεχνών απούσα

Εθνική καλλιτεχνών απούσα

Η Ντόλι Πάρτον είναι είδωλο για πολλούς λόγους, που δεν είναι της ώρας να αναλυθούν. Επιβεβαίωσε το icon status της όταν την είδαμε προ μηνών να μιλάει σε βίντεο για τον εμβολιασμό της. Το μήνυμα της απλό, λαϊκό και κατανοητό: «Μην είστε κότες, πηγαίντε κάντε το εμβόλιο», το οποίο διάνθισε τραγουδώντας την διασκευή του επικού Jolene σε Vaccine.

 

Μόνο στο twitter, το βίντεο της είχε 162.000 like και βέβαια αναπαρήχθηκε από όλα τα τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά αμερικανικά μίντια, τα οποία υπενθύμισαν ότι η 75χρονη φωνάρα της country είχε προσφέρει και 1 εκατομμύριο δολάρια στην έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου (στην εταιρία που «έβγαλε» το εμβόλιο της Moderna, τελικά).

Αυτή είναι η Ντόλι, λοιπόν. Φωνάρα, ψυχάρα, με το know how να αγγίξει τους θαυμαστές της όπως μόνο εκείνη ξέρει, ώστε να τους παρακινήσει να εμβολιαστούν.

Ο έτερος σταρ της country, Ερικ Τσερτς, κατάφερε να μοιάζει σέξι και badass, στο εξώφυλλο του Billboard, όπου ποζάρει κάνοντας το εμβόλιο, με μήνυμα ότι «το εμβόλιο είναι δώρο Θεού».

Η opinion maker, Όπρα Γουίνφρι, καλλιτέχνιδα δεν είναι, αλλά κατάφερε να εκμεταλλευτεί την απήχηση και την επιρροή της, γράφοντας ένα μακροσκελές άρθρο για τον εμβολιασμό της, τονίζοντας ότι νιώθει ευγνώμων. Και στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις βέβαια, φρόντιζε να προτρέπει τους τηλεθεατές της να εμβολιαστούν, με κάθε ευκαιρία.

Ο Σον Πεν ίδρυσε και χρηματοδότησε οργάνωση που πραγματοποιεί και διαθέτει δωρεάν τεστ και εμβόλια στις ΗΠΑ.

Εκατοντάδες άλλοι, οι Αμερικανοί σταρ που έστω μέσω των σόσιαλ μίντια, έγραψαν δύο καλές κουβέντες για τα οφέλη του εμβολιασμού. Από την Τζούλια Ρόμπερτς και τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ («ελάτε μαζί μου στην ουρά αν θέλετε να ζήσετε») ως τον Τζον Λέτζεντ και τον Έλτον Τζον.

Ελλάδα, 4 μήνες μετά το μήνυμα της Ντόλι Πάρτον στους Αμερικανούς

Λιγοστές σκόρπιες κλασικές selfie την ώρα του εμβολιασμού από Έλληνες καλλιτέχνες. Συνήθως συνοδεύονταν από σχετικό hashtag πχ #vaccinated. Χωρίς αυτό να χάνει την αξία του, γιατί είναι ένα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, είναι κάπως βουβό. Δεν έχει την παρότρυνση προς τους άλλους, το μήνυμα που θα περάσει. Και πάλι καλά βέβαια που το έκαναν έστω αυτό, γιατί η πλειοψηφία των φωνών, παρέμεινε αμήχανα ή συνειδητά άλαλη.

Εξαίρεση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τρεις άνθρωποι. Ο Πάνος Κιάμος, ο Χρήστος Μάστορας, ο Στάθης Δρογώσης.

Ο πρώτος, τόλμησε να ανακοινώσει, με όλη τη γλυκύτητα που διακατέχει πάντα τον δημόσιο λόγο του, ότι το Ποσειδώνιο όπου θα εμφανίζεται, θα λειτουργεί μόνο για εμβολιασμένους. Αποτέλεσμα: επίθεση από τον πανταχού παρών σκληροπυρηνικό πολέμιο του κορωνοιού και των εμβολίων Γρηγόρη Πετράκο, ο οποίος καλούσε τον Κιάμο να ζητήσει συγνώμη.

Ο δεύτερος έστειλε ένα μήνυμα- μάθημα marketing, που θα έπρεπε να είχε στείλει η κυβέρνηση. Ένα μήνυμα αγαπησιάρικο, με στόχευση στη νεολαία και επιχειρήματα όπως «εμβολιάστηκα γιατί θέλω να ερωτεύομαι από κοντά». Ωραίος ο Μάστορας!

Ο τρίτος, και μόνος έντεχνος αυτής της πολύ μικρής ομάδας, είναι ο Στάθης Δρογώσης, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας έχει μία σχεδόν ακτιβιστική δράση υπέρ των εμβολιασμών και της επιστημονικής κοινότητας. Δυστυχώς, ο Δρογώσης έχει στοχοποιηθεί από ψεκασμένους και αντιεμβολιαστές, οι οποίοι υποδέχονται τα μηνύματα του με κατάρες και απειλές.

Εδώ τελειώνει η τοσοδούλα λίστα με τους Έλληνες τραγουδιστές και η απορία εύλογη: Γιατί τόσοι λίγοι; Ακόμα και αν μου διαφεύγουν μερικοί, που είναι οι υπόλοιποι; Δεν νιώθουν την ανάγκη να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια; Αντιεμβολιαστές δεν είναι πάντως.

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν κάνει το εμβόλιο. Ούτε αρνητές του κορωνοιού είναι. Στην πρώτη καραντίνα μάλιστα, καμιά δεκαπενταριά καλλιτέχνες συμμετείχαν στη διασκευή του «Θα κάτσω σπίτι». Ίσως να ισχύει στο σκεπτικό τους αυτό που μου έλεγε πρόσφατα ένας τραγουδιστής.

«Φοβούνται ότι αν μιλήσουν υπέρ του εμβολίου, θα τους κράξουν ότι είναι με την κυβέρνηση».

Μα την απάντηση την έδωσε ο Μάστορας, δεν είναι πολιτικό το θέμα. Θέμα δημόσιας υγείας είναι. Και κοινωνικό, όπως κοινωνικοί ήταν και λόγοι που κατά το παρελθόν τους έκαναν να συμμετέχουν σε συναυλίες. Και, αλήθεια, από πότε τόσοι τραγουδιστές «φοβούνται» να μην στιγματιστούν πολιτικά;

Πέρα από τους στάνταρ απολιτίκ, τραγουδιστές πολλοί και γνωστοί, έχουν ταχθεί υπέρ πολιτικών χώρων με δηλώσεις τους, με παρουσίες σε συναυλίες, με φωτογραφίες με πολιτικούς, ακόμα και με ομιλίες opening act πριν τις ομιλίες πολιτικών.

Στο εμβόλιο τους έπιασαν οι ενοχές;

Η Εθνική Καλλιτεχνών της χώρας είναι ηχηρά απούσα. Όσοι μίλησαν υπέρ του εμβολίου, ούτε ομάδα μπάσκετ δεν συμπληρώνουν.