ΑρχικήΜε ΆποψηΕυπαθείς ομάδες: Δεν θα κάνω το εμβόλιο, δεν μπορώ να περιμένω άλλο

Ευπαθείς ομάδες: Δεν θα κάνω το εμβόλιο, δεν μπορώ να περιμένω άλλο

Δεν θα κάνω το εμβόλιο, δεν μπορώ να περιμένω άλλο… Αυτή ήταν η απόφαση μιας συναδέλφου, η οποία μόλις μια εβδομάδα πριν μπήκε στο νοσοκομείο για την τακτική μηνιαία θεραπεία της για την αντιμετώπιση σοβαρού χρόνιου  νευρολογικού προβλήματος.
Η ασάφεια για το πως, πότε και με ποιες διαδικασίες θα προχωρήσει ο εμβολιασμός της με το εμβόλιο κατά του Covid19 της είχε προκαλέσει αφόρητο άγχος. Δεν υπήρχε άλλος χρόνος αναμονής καθώς η μείωση της τακτικής θεραπείας της, ώστε να προετοιμαστεί ο οργανισμός της, επέφερε ραγδαία επιδείνωση στην υγεία της. 
Το “Σχέδιο Ελευθερία” που η κυβέρνηση της ΝΔ οργάνωσε το Νοέμβριο 2020 είχε εξ αρχής ένα μεγάλο διακριτό έλλειμμα: την απουσία προγραμματισμού του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων. Τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα κάθε ηλικίας -υπογραμμίζω κάθε ηλικίας- διατρέχουν τον ίδιο ίσως και μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους ηλικιωμένους.
Οι ηλικιωμένοι προχώρησαν σε εμβολιασμό σταδιακά από το Νοέμβριο, και καλώς, αλλά οι ευπαθείς ομάδες όχι. Μόλις χθες και μετά από κινητοποίηση φορέων και Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή του Κινήματος Αλλαγής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία για τους ευπαθείς περίπου μετά από ένα μήνα, δηλαδή μετά την 15η Μαρτίου. Πολύ αργά, εν μέσω του 3ου κύματος  της πανδημίας και χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων που θα χρειαστούν.
Πολλά πρέπει να γίνουν. Σήμερα κιόλας η χώρα μας θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία κατηγοριοποίησης των νοσούντων με υποκείμενα νοσήματα, τις ειδικές κατηγορίες και τις εξαιρέσεις αυτών. Δυστυχώς λόγω των αδυναμιών του, το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας δεν έχει ένα ολοκληρωμένο Μητρώο για τις ευπαθείς ομάδες. Μπορεί να υπάρχουν στοιχεία, αλλά είναι διάσπαρτα, αποσπασματικά και μη ενημερωμένα. Αφενός οι ασθενείς δεν λαμβάνουν όλοι παρόμοια θεραπεία αφετέρου οι φαρμακευτικές αγωγές που χορηγούνται δεν διατίθενται απαραίτητα μέσω της Άυλης Συνταγογράφησης. 
Στις χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Γερμανία ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων ξεκίνησε μαζί με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, με αποτέλεσμα ήδη μια μεγάλη κατηγορία των νοσούντων να έχουν εμβολιαστεί και να έχουν επανέλθει στη θεραπεία τους.
Για παράδειγμα στη Γερμανία οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, οι ασθενείς με λευχαιμία, με καρκίνο υπό θεραπεία , χρόνια πνευμονική νόσο, διαβήτη, χρόνια ηπατική νόσο, νεφροπάθεια, ήδη εμβολιάζονται παράλληλα με τους άνω των 70 ετών. 
Τα πρωτόκολλα και οι “καλές πρακτικές” υπάρχουν χρειάζονται όμως συντονισμό και σχεδιασμό με πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.  Επιβάλλεται σε ασθενείς με σοβαρά νοσήματα η συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό ώστε να υπάρχουν οδηγίες σχετικά με τη διακοπή ή μή των τακτικών θεραπειών τους αλλά και η επιλογή αντίστοιχα του κατάλληλου εμβολίου.
Δύσκολο το εγχείρημα, όταν ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, όταν ήδη υπάρχουν αδυναμίες και όταν η πανδημία γύρω μας καλπάζει γνωρίζοντας καλά  ότι τα υποκείμενα νοσήματα αποτελούν νούμερο ένα επιβαρυντικό παράγοντα για να χάσει τη μάχη κάποιος που θα νοσήσει με κορωνοϊό…
Η Ζέφη Δημαδάμα είναι αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)