ΑρχικήΜε ΆποψηΕυρωεκλογές: Μάχη προτάσεων κι όχι κοκορομαχία εντυπώσεων

Ευρωεκλογές: Μάχη προτάσεων κι όχι κοκορομαχία εντυπώσεων

Του Νικόλα Φαραντούρη

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα πρέπει να είναι μια πολιτική μάχη προτάσεων της οποίας η έκβαση θα κρίνει το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου -και η ελληνική αντιπροσωπεία ανάμεσα τους- θα είναι επιφορτισμένα να δώσουν κατά την πενταετή τους θητεία πολιτικές απαντήσεις σε μια σειρά από καυτά θέματα.

Το πρώτο είναι ο τερματισμός των πολεμικών συγκρούσεων και η αποφυγή ευρύτερων αναφλέξεων. Εμείς θέλουμε την Ευρώπη να είναι πρωταγωνιστής σε πρωτοβουλίες για την διπλωματική επίλυση των περιφερειακών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Θέλουμε μια Ευρώπη πιστή στις ιδρυτικές της αξίες η οποία θα μάχεται για πρόληψη και αποφυγή της αιματοχυσίας.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό θέμα είναι η ρύθμιση της κλιματικής κρίσης και της πράσινης μετάβασης. Θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Ευρώπη πιο καθαρή και πιο βιώσιμη χωρίς όμως το κόστος αυτής της μετάβασης να το πληρώσουν οι πολίτες κι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δεν θέλουμε η πράσινη μετάβαση να δημιουργεί ή να αναπαράγει κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Θα προσπαθήσω να δώσω ένα σύντομο και απλό παράδειγμα από τον τομέα των μεταφορών: δεν είναι κοινωνικά δίκαιη λύση για την Ελλάδα η υπερφορολόγηση των παλαιών οχημάτων με σκοπό την επιδότηση αγοράς νέων ακριβών ηλεκτρικών ΙΧ. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγο της ακρίβειας και των χαμηλών εισοδημάτων στην χώρα μας πολλά νοικοκυριά ακόμη και με την επιδότηση δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αγορά νέου οχήματος. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό τόσο για το περιβάλλον, όσο για την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα ζωής να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη πιο αξιόπιστων, ασφαλών και πράσινων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Αυτό μας φέρνει και στο πιο σημαντικό ίσως θέμα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το κράτος, και όχι άδικα. Όλος ο αναπτυγμένος κόσμος -ακόμη και ο αναπτυσσόμενος- επενδύει στο σιδηροδρομικό του δίκτυο με τρένα που ταξιδεύουν με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 300 χλμ/ώρα χωρίς να υπάρχουν ατυχήματα. Στην Ελλάδα το ξεχαρβάλωμα του κράτους έχει οδηγήσει τους πολίτες να αισθάνονται ότι παίζουν την ζωή τους κορώνα γράμματα μπαίνοντας σε τρένα που δεν ξεπερνούν σε ταχύτητα τα 90 χλμ/ώρα.

Η δική μας αποστολή είναι να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα της καθυστέρησης. Είμαστε εδώ για να επαναφέρουμε το κράτος δικαίου στη χώρα, θέλουμε το κράτος να λειτουργεί ως σύμμαχος και αρωγός για τους πολίτες και όχι ως εχθρός και δυνάστης. Δεν είμαστε κρατιστές, πιστεύουμε όμως ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει κοινωνικά αγαθά όπως το νερό, την υγεία, την παιδεία, την ενέργεια και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες απέναντι στο αναχρονιστικό και αδιέξοδο κυβερνητικό δόγμα “οι αγορές τα επιλύουν όλα”.

* Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.