ΑρχικήΚόσμοςΓερμανικές εκλογές- Οι ψηφοφόροι

Γερμανικές εκλογές- Οι ψηφοφόροι

Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε στα κύρια κόμματα της Γερμανίας και τις σημαντικότερες θέσεις τους στην εκλογική αγορά. Αυτή την εβδομάδα θα κάνουμε μια σύντομη ανάλυση των ψηφοφόρων των κομμάτων. 

Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια πολίτες στις προηγούμενες εκλογές (2017) είχαν δικαίωμα ψήφου, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ήταν μεγαλύτερων ηλικιών Γερμανοί πολίτες γεννημένοι από Γερμανούς γονείς. Ψήφισε περίπου το 70% με τα ποσοστά στην πρώην Δυτική Γερμανία να είναι υψηλότερα.

Κάνοντας δημογραφική κατάτμηση των ψηφοφόρων τα κύρια στοιχεία ανά κατηγορία είναι τα εξής: 

Ηλικία 

Στις μικρότερες ηλικίες υπάρχει μια σχετική ισορροπία ανάμεσα στις δυνάμεις των κομμάτων. Όσο αυξάνεται η ηλικία αυξάνονται και τα ποσοστά των CDU/CSU και SPD. 

Φύλο 

Οι άνδρες τείνουν να ψηφίζουν σε πολλαπλάσια ποσοστά το AfD σε σχέση με τις γυναίκες. Οι ψήφοι αυτοί των γυναικών πηγαίνουν στο CDU/CSU. 

Εργασία

 Σε κατάτμηση του εκλογικού σώματος με βάση την εργασία παρατηρείται σταθερότητα στα περισσότερα κόμματα. Βλέπουμε όμως ισχυρά ποσοστά AfD στους εργαζομένους σε χειρωνακτική εργασία και FDP στους αυτοαπασχολούμενους. 

Εκπαίδευση 

Σε κατόχους πανεπιστημιακού τίτλου οι Πράσινοι έχουν διπλάσια – τριπλάσια ποσοστά σε σχέση με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες. 

Εάν μπορεί να δοθεί ένα δημογραφικό προφίλ για κάθε κόμμα τότε θα έχουμε: 

CDU/CSU: Άνω των 60 ετών, εκκλησιαζόμενοι, όσοι μένουν κυρίως σε περιοχές εκτός μεγαλουπόλεων. Επίσης ιδιοκτήτες εταιριών και άτομα με χαμηλό ή μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης.

SPD: Το SPD είναι παραδοσιακά το κόμμα της εργατικής τάξης και των συνδικάτων. Έτσι έχει υψηλά ποσοστά σε περιοχές με βιομηχανική παραγωγή. 

Πράσινοι: Η βάση των Πρασίνων είναι οι ψηφοφόροι υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης που ζούνε στις μεγαλουπόλεις. Στις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Γερμανίας με πανεπιστήμια παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά. Το κόμμα έχει πρόβλημα να προσελκύσει ψηφοφόρους χαμηλών εισοδημάτων. 

Die Linke: Προπύργιο του κόμματος είναι η Ανατολική Γερμανία όπου οι ψηφοφόροι τείνουν να είναι πρώην κομμουνιστές, υποστηρικτές της GDR αλλά και ψηφοφόροι διαμαρτυρίας ενάντια στα παραδοσιακά κόμματα (στους τελευταίους γίνεται πλέον “μάχη” με το AfD). 

AfD: To AfD έχει εισροές ψηφοφόρων από όλα τα κόμματα πλην των Πρασίνων και έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τους μη ψηφοφόρους. Στηρίζεται κυρίως από άτομα μεσαίων εισοδημάτων αλλά λαμβάνει ψήφους από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Σημειώνει μεγαλύτερη επιτυχία στην Ανατολική Γερμανία και όπως γράψαμε το ψηφίζουν περισσότερο άνδρες από ότι γυναίκες. 

FDP: Η βάση των ψηφοφόρων του είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, κυρίως οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Η στήριξη του ανάμεσα στην εργατική τάξη είναι πολύ μικρότερη. 

Εάν τέλος κάνουμε γεωγραφική κατάτμηση θα δούμε πως η Γερμανία είναι κομμένη σε τρία κομμάτια. 1) Η Δυτική Γερμανία όπου κυριαρχούν τα παραδοσιακά κόμματα και κυρίως το CDU (με το SPD και τους Πρασίνους να έχουν υψηλά ποσοστά στις μεγαλουπόλεις), 2) η Βαυαρία όπου είναι κυρίαρχο το πιο συντηρητικό CSU (οι ψήφοι “πηγαίνουν” στο Union CDU/CSU) και 3) η Ανατολική Γερμανία με τα πολύ υψηλά ποσοστά Die Linke και AfD. Στους χάρτες βλέπετε αποτελέσματα 2017 και ποσοστά κομμάτων ανά περιοχή. 

*Θα προτιμούσα η ανάλυση να γίνει βάση ψυχογραφικών χαρακτηριστικών (λαμβάνουμε πολύ πιο σημαντικές πληροφορίες οι οποίες δίνουν πιο καθαρή εικόνα της εκλογικής αγοράς) αλλά δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα οπότε και περιορίζομαι στα δημογραφικά.