ΑρχικήΜε ΆποψηΚαλή Ανοσία!

Καλή Ανοσία!

Δεν υπάρχει πιο ανόητη ευχή από το «Καλό Παράδεισο» γράφουν κάποιοι φίλοι στα social media. «Πώς μπορεί ο Παράδεισος να είναι κακός;» αναρωτιούνται, καθώς αυτή η ευχή τους ακούγεται ξένη και αφύσικη.

Το ίδιο ισχύει για την Καλή Παναγιά που λέμε στα ελληνικά νησιά τον Αύγουστο, αλλά όχι για την Καλή Ανάσταση. Η Ανάσταση επίσης δεν μπορεί να είναι κακή, αλλά είναι μια ευχή που όλοι συνηθίσαμε να ακούμε από τα παιδικά μας χρόνια.

Οι ευχές που προκαλούν απορία είναι εκείνες, που πολλοί τις είδαν πρώτη φορά γραμμένες στο facebook, χωρίς να τις έχουν ακούσει στην εκτός οθόνης ζωή. Το facebook είναι άλλωστε για το κατ’ εξοχήν μέσο που μας ωθεί να νοσταλγούμε. Συνεπώς ό,τι δεν υπάρχει στις δικές μας αναμνήσεις ή συνήθειες μοιάζει αφύσικο και ενοχλητικό, αν όχι ύποπτο, που κάποιοι άλλοι προσπαθούν να το καθιερώσουν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντίστοιχη αντίδραση υπάρχει, άλλωστε για τις ευχές καλή επιτυχία, καλή όρεξη και ακόμη περισσότερο για την καλή απόλαυση, που αναφέρουν κάποιοι σερβιτόροι και την καλή ακρόαση που καθιέρωσαν κάποιοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί.

Γιατί όμως να μας ενοχλούν οι ευχές που στο κάτω κάτω εκφράζουν την καλή διάθεση του ευχόμενου και φυσικά τις δικές του παραστάσεις και συνήθειες; Κανείς δεν μας υποχρεώνει να τις υιοθετήσουμε και να τις χρησιμοποιούμε όταν ευχόμαστε εμείς. Μπορούμε να φτιάξουμε ή να βρούμε νέες.

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί χρήστες του facebook αναρτούν φωτογραφίες από τον εμβολιασμό τους ή ακόμη και από τα ραντεβού εμβολιασμού που κλείνουν. Μια ευχή που σίγουρα δεν συνηθιζόταν είναι αυτή που εκφράζει την προσμονή για επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι η ευχή: καλή ανοσία.

Μαζί με την παραδοσιακή ευχή για Καλή Ανάσταση, που ακούγεται αυτές τις ημέρες η ευχή για καλή ανοσία αρχίζει να γενικεύεται και να περνά από το facebook στις εκφράσεις της καθημερινότητας. Και αν κάποιος σπεύσει να ρωτήσει αν υπάρχει κακή ανοσία, θα πάρει την απάντηση ότι αυτή είναι η αργοπορημένη ανοσία, που θα στοιχίσει σε απώλειες ζωής πρώτα απ’ όλα και από εκεί και πέρα στην ελληνική οικονομία. Πιθανότατα η νέα ευχή, θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται παράλληλα με άλλες ευχές που σε κάποιους ηχούν ως πλεονασμός: καλό καλοκαίρι και καλή Παναγιά.

Κάθε ένας και κάθε μια από μας που εμβολιάζεται συμβάλλει στο να ψηλώσει αυτό το τείχος ανοσίας, που χρειάζεται να ορθώσουμε για να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, στις αγαπημένες μας συνήθειες. Η διαδικασία που ξεκίνησε από τους γηραιότερους και συνεχίζεται με τις νεότερες γενιές δημιούργησε μια προσμονή. Όπως συνέβη με τις συνήθειες και με τις ευχές που μάθαμε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, έτσι πολλοί από μας βάλαμε υπενθύμιση στο κινητό μας για να πάμε τους γονείς μας και τους δικούς τους γονείς στα εμβολιαστικά κέντρα. Τους ακούσαμε να λένε μετά το εμβόλιο: άντε και στα δικά σου τώρα!

Κάποιοι κάναμε και τη σχετικά ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πήραμε τις αντίστοιχες ευχές από τους φίλους μας. Ο εμβολιασμός, που έγινε «trend» στο twitter και πλαίσιο φωτογραφίας προφίλ στο facebook, αναμένεται να «τρεντάρει» και στο instagram χάρη στους τριαντάρηδες, που καλούνται να συμβάλλουν συμμετέχοντας στον εμβολιασμό και πείθοντας τους δύσπιστους να εμπιστευτούν την επιστήμη.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνετέλεσαν στην ανάπτυξη των θεωριών συνομωσίας και στην ενίσχυση του αντιεμβολιαστικού κινήματος, γίνονται η καλύτερη απόδειξη ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις καθυστερήσεις, κατόρθωσε να εφοδιάσει τα κράτη- μέλη της με αρκετά και ασφαλή εμβόλια, η Ελληνική Δημοκρατία καθιέρωσε σε χρόνο ρεκόρ μια –κατά κοινή ομολογία- εξαιρετική διαδικασία εμβολιασμού. Τον λόγο παίρνουν πλέον οι πολίτες. Οι καινούργιες ευχές μπαίνουν δίπλα στις παραδοσιακές, χωρίς να ακούγονται ξένες ή αφύσικες. Ευχόμαστε, αλλά δεν μένουμε μόνο στις ευχές!

Καλή Ανάσταση και Καλή Ανοσία!