ΑρχικήΜε ΆποψηΚιμπάρης στο “πανωσήκωμα”, “σφιχτός” στην αγορά παπουτσιών

Κιμπάρης στο “πανωσήκωμα”, “σφιχτός” στην αγορά παπουτσιών

Το στερεότυπο θέλει τις γυναίκες να κοιτάζουν πρωτίστως τα παπούτσια στην εμφάνιση ενός άντρα. Τα γούστα φυσικά διαφέρουν. Άλλες λατρεύουν τα χειροποίητα, δερμάτινα oxford και άλλες τις ταπεινές, γήινες εσπαντρίγιες. Ελάχιστες όμως θα εκτιμούσαν αν ο εκλεκτός της καρδιάς τους εμφανίζονταν στο γάμο τους με δίχαλη σαγιονάρα. Μπορείτε εάν θέλετε να το ονομάσετε αγνό κομφορμισμό. Να επικαλεστείτε παροιμίες όπως “τα ρούχα δεν κάνουν τον παπά”. Οι ενδυματολογικές επιλογές μας όμως, δεν αφορούν μόνο τη θέλησή μας να ξεχωρίσουμε. Διά των επιλογών μας, δείχνουμε το σεβασμό μας προς εκείνους με τους οποίους επικοινωνούμε και συναλλασσόμαστε. Έτσι, όπως δεν εμφανιζόμαστε με το βρακί μας στο δρόμο, δεν πηγαίνουμε και στο προεδρικό μέγαρο με σαγιονάρα ή σανδάλι.

Ο μουσικός της ορχήστρας της ΕΡΤ, που είχε εμφανιστεί με σαγιονάρες στη δεξίωση του προεδρικού. Είχε διευκρινίσει ότι πήγε για την πρόβα έτσι και μετά άλλαξε.

 

Ο πολυτάλαντος κύριος Πώλ (ή αν προτιμάτε Παύλος) Ευμορφίδης όμως (ιδιοκτήτης της επιτυχημένης εταιρείας Coco Mat), θεώρησε την πρόσκληση στο προεδρικό μέγαρο σε δεξίωση προς τιμή του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας, μια καλή αφορμή για δημοσιότητα. Ιδίως καθώς η δημοσιότητα που τον ακολουθεί τα τελευταία χρόνια είναι αρνητική, με αφορμή την αλαζονική του απόφαση να κτίσει ένα πανύψηλο ξενοδοχείο που θα έκρυβε την ίδια την Ακρόπολη.

Το πεντάστερο ξενοδοχείο της cocomat, δίπλα από το μουσείο της Ακρόπολης.

Τότε, το ΚΑΣ είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά με αποτέλεσμα να «κοντύνει» κατά δύο ορόφους το δεκαώροφο ξενοδοχείο και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωνε ότι «σε κάθε περίπτωση, προηγείται η σημασία και η προστασία του μνημείου».

Αποφάσισε λοιπόν να προκαλέσει. Για να μας δείξει πόσο διαφορετικός είναι.

Γνωρίζουμε φυσικά πόσο διαφορετικός είναι. Πρόκειται για την ενσάρκωση του επίσης στερεότυπου, του Έλληνα καταφερτζή. Ξεκίνησε από “κράχτης” σε μαγαζιά με γούνες στο Μοναστηράκι και έγινε ένας μεγιστάνας των στρωμάτων, με δραστηριότητα σε διάφορες χώρες και επενδύσεις εσχάτως στο real estate.

Ο κύριος Ευμορφίδης είχε μια εξαιρετική επιχειρηματική ιδέα και εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι λοιπές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή στρωμάτων, είχαν τόση σχέση με το αντικείμενο ώστε θεωρούσαν πως η αγγλική μετάφραση της λέξης στρώμα είναι απλά strom (στα γερμανικά σημαίνει ποτάμι). Ούτε ο Βουτσάς που έκανε τον Εγγλέζο δεν έλεγε τέτοια.

Η επιτυχία του κου Πώλ όμως, δεν του δίνει το δικαίωμα να προσβάλλει το υπέρτατο σύμβολο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η παρουσία του στο Προεδρικό Μέγαρο δεν είναι -όπως πιθανόν να νομίζει- ευκαιρία για διαφήμιση. Ότι έκανε δεν είναι αντικομφορμιστικό. Είναι το ανάλογο του κομπασμού του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν φοράει γραβάτα, ανεξαρτήτως χώρου και πρόσκλησης. Δεν είναι μαγκιά να προσβάλλεις το πρωτόκολλο αυτών που σε καλούν. Μαγκιά είναι να ξεχωρίζεις για όσα πρεσβεύεις και για όσα πράττεις. Όχι για το φαίνεσθαι.

Μάλιστα, η επιλογή του κου Πώλ, μοιάζει άκρως προσχεδιασμένη. Δεν έχουν περάσει μερικοί μήνες από τη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας όταν ένας μουσικός της ΕΡΤ εμφανίστηκε με δίχαλο και βερμούδα στους κήπους του Μεγάρου, προκαλώντας φυσικά κατακραυγή. Παρά τον αρχικό αντικομφορμισμό, ο μουσικός επιχείρησε δια της πλαγίας να απολογηθεί λέγοντας ότι δεν είχε ντυθεί ακόμη και ότι έψαχνε για νερό. Ο “πολύς” κος Πώλ, δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει συγγνώμη.

Και σιγά μην έμπαινε δηλαδή. Ο άνθρωπος που δεν είχε το μέτρο να αντισταθεί σε μία κατασκευή που θα έκρυβε τον Παρθενώνα, είναι πιθανόν να θεωρεί ότι η ιστορία θα τον καταγράψει τουλάχιστον ως ισάξιο του Περικλή. Ως έναν θρύλο που θα παραμείνει με το έργο του άφθαρτος στο βάθος των αιώνων. Που αν ήταν σύγχρονός τους, θα θεωρούσε τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη, άξιους εργοδηγούς του.

Δεν ήταν και λίγα τα μέσα ενημέρωσης που τον περιέγραψαν σαν “ουάου”, σαν “εναλλακτικό” και εν ολίγοις σαν κάποιον που θα πρέπει να θαυμάζουμε για όσα κάνει.

Καταλαβαίνω επίσης ότι οι έμπειροι υπάλληλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, θα σάστισαν στο θέαμα. Ιδίως καθώς γνωρίζαν ότι ο κος Πώλ είναι φίλος του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας, μιας χώρας που τιμά τα σανδάλια. Η προσβολή όμως προς το σύνολο του ελληνικού λαού (διά του προσώπου της Προέδρου) είναι τεράστια και θα ήθελα πολύ να γνωρίζω ότι την επόμενη φορά που κάποιος θα επιχειρήσει να μεταχειριστεί της Προεδρία της Δημοκρατίας για να διαφημιστεί, οι εντεταλμένοι υπάλληλοι θα έχουν σαφείς οδηγίες να τον πετάξουν στο δρόμο. Σηκωτό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ