Όταν χαθεί το φιλότιμο, δεν ξέρεις τι θα πει «συγνώμη»

30 mins read

Η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη στον Γιώργο Παπαδάκη στον Αντ1 (απαντώντας σε ερώτηση που της έκανε ο Σταμάτης Ζαχαρός) την εντάσσει δικαιωματικά πλέον στο πάνθεον των ηρώων του ΣΥΡΙΖΑ. Δίπλα στον Παύλο Πολάκη, εκ δεξιών ή εξ αριστερών του, διαλέγετε και παίρνετε.

Ρωτήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη αν θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας συγνώμη από τον Σταύρο Παπασταύρου, τον όποιον συκοφάντησε, σπίλωσε, διέσυρε και έβλαψε προσωπικά με προφανή μικροκομματική σκοπιμότητα και ο οποίος έξι ολόκληρα χρόνια μετά την ανοίκεια επίθεση που δέχτηκε δικαιώθηκε πανηγυρικά με απαλλακτικό βούλευμα από τη Δικαιοσύνη. Τι απάντησε; Ότι πρώτα πρέπει να ζητήσει συγνώμη η ΝΔ από τον Νίκο Παππά και μετά να τολμάνε να πιάνουν στο στόμα τους τη λέξη «συγνώμη» για τον Παπασταύρου.

Η αλήθεια είναι ότι η Όλγα Γεροβασίλη είναι γιατρός και όχι νομικός. Όσο και να το κάνεις, όμως, δε μπορεί να μην ξέρει τα βασικά. Ότι, δηλαδή, στη δημοκρατία μας υπάρχει η λεγόμενη διάκριση των εξουσιών – γνωστή ήδη από την εποχή του Μοντεσκιέ, που τη μαθαίνει κανείς στο σχολείο και όχι στη Νομική. Αυτή η ρημάδα η διάκριση των εξουσιών – στην οποία το κόμμα της εμφανίζει μια (καθόλου ανεξήγητη) φυσική αλλεργία – προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι τελεσίδικες αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και δεσμευτικές από όλους και από τις άλλες εξουσίες, οι οποίες πρέπει επίσης να μην παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη ενόσω αυτή διερευνά μια υπόθεση. Η λογική και η πρακτική ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, δεν υπακούουν σε τέτοιους κανόνες. Αντιθέτως, το μοντέλο που έχει ακολουθηθεί κατ’ επανάληψη είναι το εξής: πρώτα στήνεις μια υπόθεση στοχοποιώντας τον πολιτικό αντίπαλο με συκοφαντίες, μετά τον διασύρεις ενόσω η Διακιοσύνη ασχολείται με την υπόθεσή του, αν μπορείς τον εκβιάζεις να «συνεργαστεί» για να σταματήσεις το διασυρμό και στο τέλος, όταν δικαιωθεί, του ζητάς και τα ρέστα…

Στην περίπτωση Παπασταύρου, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Δε φτάνει που από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δε ζητάνε συγνώμη, αλλά επιχειρούν ταυτόχρονα να προκαλέσουν και πλήρη σύγχυση μπερδεύοντας… μήλα με πορτοκάλια.

Αν ζητούσε – λένε – συγνώμη η ΝΔ από τον Παππά, μπορεί να τους περνούσε από το μυαλό να ζητήσουν κι αυτοί από τον Παπασταύρου. Δηλαδή, μας λένε ότι κάποιος που παραπέμπεται σε Δικαστικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος κι όχι για δωροληψία είναι ίδια περίπτωση – ή μπορεί και για περισσότερα «συγνώμη» – από κάποιον που αθωώνεται με δικαστικό βούλευμα! Να το πούμε ακόμη πιο απλά για να συνεννοηθούμε: η παραπομπή στη Δικαιοσύνη είναι το ίδιο με την αθώωση από τη Δικαιοσύνη! Σα να λέμε, με ιατρικούς όρους, για να πάμε στον τομέα της Όλγας Γεροβασίλη, ο ασθενής είναι το ίδιο με τον υγιή, αυτός που μπαίνει στο νοσοκομείο είναι το ίδιο με αυτόν που βγαίνει!

Το κακό με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν τελειώνει εδώ. Με αφορμή το γεγονός ότι δε λένε τη συγνώμη που οφείλουν στον Παπασταύρου, το πάνε ακόμη παραπέρα. Επιχειρούν οι θύτες να εμφανιστούν ως θύματα! Πήγαν – λένε – να βγάλουν τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, γι αυτό τους κυνηγάνε! Πώς θα έβαζαν τάξη; Με ένα διαγωνισμό στον οποίο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της προανακριτικής, ο τότε αρμόδιος υπουργός δεν έπαιζε ρόλο εποπτεύοντος αλλά κινούσε τα νήματα από το παρασκήνιο με στόχο τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου μέσω της νόθευσης και χειραγώγησης του διαγωνισμού. Με ένα διαγωνισμό, επίσης, ο οποίος κατέπεσε με πάταγο μετά την απόφαση του ΣτΕ που τον έκρινε αντισυνταγματικό.

Και τότε η Όλγα Γεροβασίλη, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης – προφανώς καθ’ υπαγόρευση Τσίπρα – Παππά, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στο ΣτΕ με εκείνη τη δακρύβρεχτη δήλωση για τα λεφτά που χάθηκαν για τα παιδικά συσσίτια. Κι επειδή η ιστορία για τη δήθεν προσπάθεια διαφάνειας και εξυγίανσης του μιντιακού τοπίου επί ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτη ψέματα, μια σημείωση και για ένα ακόμη ψέμα που διακινεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Λένε και ξαναλένε ότι δήθεν επί των ημερών τους έβαλαν τους καναλάρχες να πληρώσουν πολλά εκατομμύρια για τις άδειες. Ποια είναι η αλήθεια; Αρχικά μιλούσαν για 240 εκ. ευρώ που θα πήγαιναν στα παιδικά συσσίτια. Μετά η πληρωμή έγινε σε 10 ετήσιες δόσεις των 3 εκ. ευρώ. Επί ΣΥΡΙΖΑ καταβλήθηκε η πρώτη δόση! Ταυτόχρονα όμως καταργήθηκε ο πολλαπλάσιος φόρος διαφήμισης στην τηλεόραση…

Οφείλουμε, πάντως, να πιστώσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι προάγει τη λαϊκή σοφία. Η παροιμία που λέει ότι «από τότε που βρέθηκε το συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο» είναι ξεπερασμένη. Τώρα ισχύει ότι «όταν χαθεί το φιλότιμο, δεν ξέρεις τι θα πει συγνώμη».

Facebook Comments