«Ποια/Ποιος θα είναι ο ”Νέος Μικρός Ναπολέων”;»

45 mins read

Υπογράφουν οι κ.κ.:

Νικολοπουλου Κ. Αναστασία, Δικηγόρος Αθηνών / Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας, ΑΠΘ
Πατούλια (Άντζελα) Αγγελική, Ασκούμενη Δικηγόρος / Απόφοιτη Πανεπιστημίου Κύπρου / Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών, ΔΠΘ
Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφωνικός Παραγωγός

Liberté, égalité, fraternité! Ισχυρός επί… Μακρόν ο Εμμανουέλ και φορτσάρει! Όχι δεν κάνει πίσω ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanouel Macron, επιμένοντας στη δήλωση την οποία έκανε πριν μερικές μέρες ότι δηλαδή θέλει να “τσαντίσει” τους ανεμβολίαστους.

Σε δηλώσεις του και πάλι, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους και του κεντρογενούς κόμματος LAREM τόνισε ότι επιμένει στη δήλωσή του, τονίζοντας ότι οι γαλλικές αρχές είναι υποχρεωμένες να επιβάλουν επιπλέον περιορισμούς σε όσους δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προκειμένου να προστατευθεί το υπόλοιπο κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο έχει εμβολιαστεί και είναι πλειοψηφικό.

Ήταν υποχρέωσή μου να σημάνω συναγερμό σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19″, ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος… για να δούμε θα το βγει το ρίσκο; Στις 10 -και αν χρειαστεί εξαιρετικά πιθανό, στις 24 Απριλίου- 2022 θα διεξαχθούν στη Γαλλία οι εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της χώρας. Του εκλεγμένου δημοκρατικά και λαικά γαλαζοαίματου όπως λέγεται και ”παραδοσιακά”!

Στην σκληρή εκλογική κούρσα έχουν ριχτεί ο νυν -Κεντρώος- Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν (κοντά στο 26%), η συντηρητική ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, η κεντροδεξιά ”γαλάζια” Βαλερί Πεκρές, ο εθνολαϊκιστής δοκιμιογράφος Ερίκ Ζεμούρ , ο αρχηγός των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό (περίπου 7-8%), με τους Σοσιαλιστές-Δημοκράτες έχουμε τον Χιντάλκο (4-5%) και τέλος, ο ο αριστερός ευρωκομμουνιστής Ζαν – Λιν Μελανσόν (8-10%).

Είναι ακόμη 3-4 υποψήφιοι πρόεδροι, αρκετά μικρής όμως σημασίας, αρκετά δεξιοί, είτε αρκετά αριστεροί, γυναίκες και άνδρες. Δεν αλλάζει κάτι στην εικόνα.

Από αρχές Γενάρη και για 6 μήνες η Γαλλία κρατά –στιβαρά ευχόμαστε- το τιμόνι της ΕΕ (του Συμβουλίου της ΕΕ). «La République En Marche» ονομάζεται το κίνημα του κου Emmanouel Macron από το 2016 και πράγματι έχει θέσει την Δημοκρατία, την Κοινωνία και το Κράτος σε έντονη κοινωνικοπολιτική κίνηση, πατριωτικό ξύπνημα και έχει φυσήξει έντονος αέρας μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι από 16-17 η κεντροαριστερά, η κεντροδεξιά, η αριστερά είναι σε διαρκη κριση και χαμηλά ποσοστά και το παλαιό κέντρο εχει πληρως απορροφηθεί από το Κίνημα Μακρόν.

Ο μόλις 44 ετών οικονομολόγος -με ειδίκευση στην δημόσια διοίκηση- πιέζει εξαιρετικά ακόμη και την ακροδεξιά πολλές φορές, με τις παρεμβάσεις του και την πολιτική του ατζέντα. Και φιλελευθερισμός και πατριωτισμός από τον Μακρόν και δειχνει να πιάνει και να περνά στον κόσμο ακόμη και με 4-5 χρόνια φθοράς… όμως για να δούμε κατά πόσο θα τον… Πεκράνει η Βαλερί Πεκρές;

Είναι γεγονός ότι στις αρχικές δημοσκοπήσεις σχετικά με το ποιος/α θα εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της Γαλλικής Πολιτείας, σχετικό προβάδισμα κατείχαν ο μεταρρύθμισής Εμμανουέλ Μακρόν και η ακραία συνυποψήφιά του (ξανά!), Μαρίν Λε Πεν. Εντούτοις, η για πολλούς απρόβλεπτη υποψηφιότητα του ακροδεξιού Ζεμούρ, καθώς και η ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική που χαρακτηρίζει την κεντροδεξιά Πεκρές, είναι γεγονότα που μόνο ζορίζουν σθεναρά τη Λε Πεν.

Η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού (ή Εθνικής Συσπείρωσης, η μετάφραση είναι λίγο διφορούμενη) βλέπει τη δημοτικότητά της να βρίσκεται σε πτώση, αφού από το ποσοστό 16% έως και το 14,5%. Σε αυτό φυσικά συμβάλλει το ότι για τον χώρο της ευρύτερης δεξιάς, από τους πιο κεντρώους έως και τους πλέον ακραίους, υπάρχουν 4-5 υποψήφιες/φιοι, ο καθένας από τους οποίους έχει το μεγάλο κοινό του.

Δε πρέπει άλλωστε να λησμονείται πως η υποψήφια που ψήφισε και επέλεξε σε κλειστές εκλογές (!) το Γαλλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η Βαλερί Πεκρές, έχει διατελέσει πρώην Υπουργός Κυβερνήσεων Σαρκοζί, ενώ σήμερα είναι Πρόεδρος της Περιφέρειας του Ιλ ντε Φρανς, η οποία περιλαμβάνει και τη Πόλη του Φωτός.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το κόμμα, του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί εμπιστεύεται για πρώτη φορά γυναικά για την προεδρική εκλογή! Σημαντικό πολύ, αλλά θα τους βοηθήσει; Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι οι πιο αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν στο δεύτερο γύρο να βρίσκεται ο δυναμικός Μακρόν, όχι με τη Λε Πεν, αλλά με την ‘’γαλάζια’’ Πεκρές, με το πρώτο μάλιστα να συγκεντρώνει ποσοστό 25,5% και η Πεκρές 17%. Παρά τα όποια προγνωστικά, φαίνεται πως όσο προχωράμε προς την άνοιξη, τόσο θα κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση, ενώ είναι πολύ πιθανό οι ισορροπίες να μεταβληθούν υπέρ ή κατά των υποψηφίων.

Ποια/Ποιος θα αντέξει; Ποια/ποιος θα χτυπήσει τους αντιπάλους του… αλλά όχι και πολύ γιατί στον 2ο προεδρικό γύρο μπορεί να τους χρειαστεί κιόλας! Ο Μακρόν αντέχει… ως Ελλάδα (και Κύπρος!) αυτό ως γεγονός μας συμφέρει. Από τον Ελευθέριο Κ. Βενιζέλο διαχρονικές και στενές οι σχέσεις μας. Κοιτάμε με προσοχή τις προεδρικές γαλλικές εκλογές, μας αφορούν.

“Συγχωρώ τους ανθρώπους όταν δεν συμφωνούν με την άποψή μου, αλλά δεν τους συγχωρώ όταν δεν συμφωνούν με τη δική τους” έλεγε ο Μεγάλος Γάλλος Διπλωμάτης και Πολιτικός Charles Maurice de Talleyrand… ας το σκεφθούν Γάλλοι (και Ευρωπαίοι και Έλληνες!). Οι Γάλλοι έχουν μια σπάνια ευκαιρία να μετά από 15-17 χρόνια να βγούνε μπροστά από τους Γερμανούς, το λέμε και αυτό… και όποια/όποιος κατάλαβε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γαλλίας επέλεξαν τη Valerie Pecresse, επικεφαλής της οικονομικά ισχυρής περιοχής του Παρισιού, για να πολεμήσει τον Emmanuel Macron στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Aυτό σηματοδοτεί, την πρώτη φορά που μια γυναίκα επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει το κεντροδεξιό κόμμα σε μια προεδρική αναμέτρηση.

H Πεκρές κέρδισε τον τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας, με το 61% των ψήφων από μέλη του κόμματος σε κλειστές εκλογές. Ο Eric Ciotti, ένας νομοθέτης από τη νότια Γαλλία που συχνά συγκρίνεται με τον ακροδεξιό προεδρικό αντίπαλο Eric Zemmour, πήρε το 39%. “Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το κόμμα του στρατηγού Ντε Γκωλ, η πολιτική μας οικογένεια θα έχει μια γυναίκα υποψήφια”, είπε η Πεκρές σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Θα αποκαταστήσουμε τη γαλλική υπερηφάνεια και θα προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό”. Αλλά έχει η Πεκρές, η οποία βρίσκεται στην 3η θέση έχει πιθανότητες να κερδίσει την κορυφαία θέση της Γαλλίας και να επιστρέψει τους Ρεπουμπλικάνους στην εξουσία για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία;

Ο κος. Macron έχει καει πολιτικά; Μάλλον όχι, γιατί δείχνει να αντέχει ακόμη και τα 4-5… 6 κύματα του SARS COVID 19 και των μεταλαξερων του.

Τέλος, είναι συνολικά θετικό, ασχέτως ιδεολογίας, για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δύση ότι τουλάχιστον 3 Γυναίκες ”τρέχουν” για Προεδρίνες σε ένα τόσο μα τόσο ισχυρό ευρωπαϊκό και ΝΑΤΟικό, σημαντικό πολιτιστικά, λαμπερό και γοητευτικό, με μεγάλη επιρροή και εξαιρετική δύναμη κράτος. Τέλη Μάρτη θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα… Vive La France!

 

Facebook Comments