ΑρχικήΜε ΆποψηΠώς η βίζα για τα νησιά γίνεται «κλειδί» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης

Πώς η βίζα για τα νησιά γίνεται «κλειδί» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης

Βασικός μοχλός της ελληνοτουρκικής προσέγγισης στα θέματα «χαμηλής πολιτικής» είναι η επικείμενη συμφωνία Αθήνας – Άγκυρας για τη βίζα, η οποία θα επισφραγιστεί στην επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα.

Ως γνωστόν ο Ερντογάν διεκδικεί την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προκαλεί μεγάλη αντίδραση, καθώς πολλοί στην Ευρώπη θεωρούν ότι μια τέτοια απελευθέρωση θα οδηγήσει εκατομμύρια Τούρκους σε χώρες – μέλη της ΕΕ, πράγμα που δεν επιθυμούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ της Άγκυρας και της Κομισιόν και δεν αφορά ευθέως την Ελλάδα, ωστόσο σε όλες τις διμερείς συζητήσεις η Τουρκία το θέτει ως προϋπόθεση βελτίωσης και των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Αθήνα μεταφέρει αυτό το αίτημα στην Κομισιόν, κάνει όμως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, ως ένδειξη καλής χειρονομίας: προχωρά σε συμφωνία με την Άγκυρα, προκειμένου να επανέλθει σε δωδεκάμηνη βάση η δυνατότητα των Τούρκων πολιτών να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για διακοπές, παίρνοντας βίζα επί τόπου.

Υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση επ´ αυτού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι θέμα συνεννόησης με την Τουρκία. Είναι μια δικιά μας απόφαση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ανήκουμε στη ζώνη του Σένγκεν.

Οι νησιώτες μας το θέλουν πολύ. Οι ακρίτες μας το θέλουν πολύ. Οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ. Οι δήμαρχοι, οι ενώσεις ξενοδόχων, τα επιμελητήρια, οι εμπορικοί σύλλογοι βεβαίως, διότι είναι μια πηγή εσόδων η χορήγηση βίζας.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης: «Το ζητούμενο είναι να ισχύσει η συμφωνία σε δωδεκάμηνη βάση, όχι μόνο για ταξίδια τη θερινή σεζόν – όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά να μπορούν να έρχονται Τούρκοι πολίτες και τον χειμώνα, γιατί υπάρχει και χειμερινός τουρισμός σε αυτά τα νησιά, μερικά εκ των οποίων δεν έχουν τουρισμό».