Rafale: Η Ελλάδα αγόρασε ειρήνη

29 mins read

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Η πολιτική αυτή συνοδεύεται από μία άκρως επιθετική ρητορική εκ μέρους της Άγκυρας, που στοχεύει, ανάμεσα σε άλλα, στον εκφοβισμό της Αθήνας. Σε κάθε ευκαιρία οι γείτονες ξεδιπλώνουν το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, διατηρώντας ταυτόχρονα τις απειλές για πόλεμο (casus belli για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια).

Η προσπάθεια υφαρπαγής ελληνικών θαλασσίων ζωνών επεκτείνεται πλέον και με μία ευρεία διεκδίκηση ελληνικού εδάφους, με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας λόγω δήθεν παράνομης στρατικοποίησης νήσων. Ευρύτερα, εδώ και περίπου μια δεκαετία, ο Ερντογάν επιχειρεί να αποκαταστήσει τις παλαιότερες σφαίρες επιρροής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μη διστάζοντας να παρέμβει επιχειρησιακά και εκτός Τουρκικών συνόρων, από την Αρμενία, μέχρι τη Λιβύη και τα βάθη της Αφρικής, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την Τουρκική πολεμική βιομηχανία.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έβγαινε από μία βαθιά οικονομική κρίση, που της στέρησε για μία δεκαετία τη δυνατότητα να υλοποιήσει απαραίτητους εξοπλισμούς για τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ η εξωτερική της πολιτική χαρακτηριζόταν από έναν φοβικό έως ύποπτο γεωπολιτικό αποπροσανατολισμό.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η συμπόρευση της Ελλάδας με τη Γαλλία ήταν μονόδρομος. Η προβλεπτική ικανότητα της μεθόδου της Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης του Έλληνα καθηγητή Ιωάννη Μάζη επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά, αφού η Γαλλία είναι η μοναδική δύναμη, η οποία μπορεί να καλύψει το δημιουργηθέν γεωπολιτικό κενό στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή μετά την απόσυρση των Αμερικανών και αποτελεί ευτυχή συγκυρία ότι παρουσιάζεται, αυτήν τη στιγμή, σύμπτωση των ελληνικών συμφερόντων με τα γαλλικά.

Κατά το λατινικό τηρό «Si vis pacem, para bellum» (Εάν θέλεις ειρήνη, παρασκευάσου για πόλεμο), προσεγγίζοντας το Παρίσι, η Αθήνα στέλνει μήνυμα ότι δεν υποκύπτει στην ρητορική εκφοβισμού, αντίθετα δεν διστάζει να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Ο συνδυασμός ενεργητικής αμυντικής και ενεργειακής διπλωματίας (αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνεργασία με Αίγυπτο και Ισραήλ) με την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της χώρας περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα υλοποίησης των Τουρκικών σχεδιασμών για τη Μεσόγειο και αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην περιοχή.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η άφιξη των 6 πρώτων πολεμικών αεροσκαφών Rafale αναβαθμίζει σημαντικά την ελληνική αεράμυνα και αλλάζει τους συσχετισμούς στο Αιγαίο, υπέρ της Ελλάδας. Τα νέα αεροσκάφη είναι μαχητικά 4ης γενιάς, με δυνατότητες αναχαίτισης, αερομαχίας αλλά και αποστολών κρούσης. Έχουν πολύ μεγάλη εμβέλεια και αυτονομία (2.800 χλμ) και μπορούν να καλύπτουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, της Κύπρου και ευρύτερα της Μεσογείου χωρίς ανεφοδιασμό, όπως και του συνόλου των Βαλκανίων.

Στηρίζονται σε σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες, με ενισχυμένο οπλικό φορτίο.

Ο αποκλεισμός της Άγκυρας από αεροσκάφη νέας γενιάς, μετά την αποβολή από το πρόγραμμα F35 των Αμερικανών, σε συνδυασμό με τις ελληνικές κινήσεις έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία, που την τρέχουσα 10ετία παραμένει χωρίς πολεμικά αεροσκάφη νέας γενιάς. Τα υπερσύγχρονα ελληνικά Rafale θα καλούνται να αναχαιτίσουν Τουρκικά F16, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στην 4η δεκαετία χρήσης τους.

Η Τουρκική Κυβέρνηση δεν έχει κρύψει τον εκνευρισμό της, με δηλώσεις στελεχών της τις τελευταίες ημέρες: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε «κοπάδια» από μη επανδρωμένα σκάφη για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ο κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απείλησε εμμέσως πλην σαφώς να «πνίξει στο αίμα» την Ελλάδα, λόγω των εξοπλιστικών και διπλωματικών κινήσεών της.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στην προμήθεια των Rafale από την Ελλάδα, αναφέρθηκε σε «μάταιες προσπάθειες» και τόνισε ότι ο Τουρκικός στρατός μπορεί να μεταβεί από τις τουρκικές ακτές στο Καστελόριζο κολυμπώντας».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η στέρηση πόρων από την υγεία και την παιδεία ήταν δυστυχώς μονόδρομος. Η Ελλάδα δεν προμηθεύτηκε απλά κάποια αεροσκάφη, αλλά σε ένα συνεκτικό πλαίσιο αμυντικής και ενεργειακής πολιτικής κατάφερε να αγοράσει ειρήνη.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα