ΑρχικήΜε ΆποψηΤα εμβόλια που δεν έρχονται... Μια φασαρία δια πάσαν νόσον

Τα εμβόλια που δεν έρχονται… Μια φασαρία δια πάσαν νόσον

Απ;o την ώρα που η επιστημονική έρευνα έφερε  «φως στο βάθος του τούνελ» η πολιτική αντιπαράθεση δεν είχε στη θεματολογία της το εμβόλιο. 

Η Pfizer σε συνεργασία με μια μικρή ευρωπαική εταιρεία τηνBioNTech , που έχει χρηματοδοτηθεί για την καινοτομία της από την ΕΕ,πρώτες ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν εμβόλιο και ,πριν ακόμη πάρουν έγκριση από το European Medical Agency, παρουσίασαν  μεγαλεπίβολα σχέδια παραγωγής για 100 εκ δόσεις εμβολίου ,παγκοσμίως, στο τέλος του 2020 .

Οι παγκόσμιες ανάγκες για εμβολιασμό έναντι του COVID-19 είναι πολύ υψηλές. Σύμφωνα με την  Magdalena Rodriguez de Azero, Executive Director, Vaccines Europe, της European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations ,που μας μίλησε στη δημόσια ακρόαση  που οργανώσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, για να εμβολιαστεί  το 50% του πληθυσμού χρειάζονται 8 δις δόσεις όταν συνολικά οι δόσεις των εμβολίων που παράγονται  σε όλο τον κόσμο για όλες τις ασθένειες επισήμως ανέρχονται σε 5 δις. Στην ίδια ακρόαση ο αντιπρόεδρος της Sanofi-Pasteur, Thomas Triomphe, στην ερώτησή μου για το πότε η βιομηχανία μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για εμβολιασμό του πληθυσμού απάντησε χωρίς περιστροφές:  «Η Sanofi-Pasteur  ετοιμάζεται να παρασκευάσει  ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του 2021.»

Με βάση τα σχέδια και τις εξαγγελίες των εταιρειών η Ευρωπαική Επιτροπή προχώρησε σε παραγγελίες εμβολίων. Η Ευρωπαική Ένωση είχε ήδη διαθέσιμα 1 δις ευρώ μόνο  για έρευνα με στόχο την αντιμετώπιση του COVID-19  και απλά 500 εκ για την παγκόσμια προσπάθεια CONVEX.  Μέσω  των κονδυλίων του Horizon -2020  η ΕΕ έχει ήδη χρηματοδοτήσει εταιρείες, κατά τη φάση της έρευνας, με τη δέσμευση ότι τα χρήματα αυτά θα λειτουργήσουν ως προκαταβολή όταν φθάσει η ώρα της παράδοσης του εμβολίου. Τα κράτη μέλη ανέλαβαν να σχεδιάσουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση εμβολιασμού στην ιστορία και η κυβέρνηση Ελλάδα έσπευσε , ως όφειλε ,να σχεδιάσει με λεπτομέρεια το πλάνο.

Μάλιστα η αίσθηση ότι η Ευρώπη προηγείται στην παγκόσμια κούρσα των εμβολιασμών  έναντι των φτωχότερων χωρών έκανε τη Μέρκελ να εκφράσει δημόσια τους φόβους της  στους G-20 , για την ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια.

Μετά ήρθε η πραγματικότητα. Η αδυναμία πρόσβασης σε πρώτες ύλες οδήγησε την Pfizer/Biontech να ανακοινώσει ότι μειώνει την παραγωγή  των εμβολίων στο μισό για το 2020. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί και ο αριθμός των εμβολίων που λαμβάνει η ΕΕ και αναλογικά με τον πληθυσμό της η Ελλάδα. Δεν παρακολούθησα την πορεία της μετοχής της Pfizer την ημέρα που έκανε την ανακοίνωση της αναθεώρησης των σχεδίων παραγωγής του εμβολίου.

Διαπίστωσα όμως εμβρόντητη ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά επιτακτικά από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν διανέμονται,  εδώ και τώρα, εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Ελλάδα. Μια βασική ανάγνωση των δεδομένων θα βοηθούσε στην αυτονόητη διαπίστωση ότι μέχρι τις αρχές του χρόνου θα εγκριθεί από το European Medical Agency και άλλο εμβόλιο και η πορεία της προμήθειας από την ΕΕ θα συνεχιστεί. Διάβασα και … πολιτική κριτική για τη γραφειοκρατεία του ΕΜΑ , λες και οι επιστήμονες που εργάζονται εκεί και αποφασίζουν για την κυκλοφορία των φαρμάκων σε όλη την ΕΕ έχουν περιθώριο λάθους.

Το βέβαιο είναι πως από την ώρα που η ΕΕ πήρε τα ηνία, ενώ η αρμοδιότητα από τη Συνθήκη για τα θέματα υγείας ανήκει στα κράτη-μέλη, έκανε ιστορικά βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Χωρίς την Ευρωπαική Ένωση δεν θα είχαμε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και σίγουρα και κάποια άλλα εμβόλια που έρχονται. Η διασφάλιση των αναγκαίων δόσεων και η ισότητα στην πρόσβαση από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες είναι επίσης μια δουλειά που γίνεται εντατικά και με κοινοβουλευτικό έλεγχο στις Βρυξέλλες.

Μέσα σε όλα αυτά ακόμη προσπαθώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση έβαλε, με επιθετικό ύφος και κυρίως με τόσο υψηλούς τόνους, στην ατζέντα της τον αριθμό των πρώτων εμβολίων που φθάνουν στη χώρα. Θέλει να πει στην Ούρσουλα Φον ντερ Λαινεν ότι τα έκανε θάλασσα; Θέλει να ζητήσει την παραίτηση της αρμόδιας επιτρόπου Στελλας Κυριακίδου, όπως έκανε ο Όρμπαν που ζήτησε την παραίτηση της επιτρόπου Βέρα Γιούροβα γιατί δεν του άρεσε η κριτική της στην κυβέρνησή του για την παραβίαση του Κράτους -Δικαίου ή θέλει απλώς να κάνει φασαρία; Όπως και νάχει για τους νουνεχείς είναι αυτονόητο ότι δεν είναι όλα τα ζητήματα προς αντιπολιτευτική κατανάλωση. Ειδικά όταν κάποια ξεφεύγουν από την κυβερνητική αρμοδιότητα και είναι για τον καθένα μας ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Η Μαρία Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ