ΑρχικήΜε ΆποψηΘα εμβολιαστούμε επιτέλους ή θα γίνουμε… η χλεύη του Σώρρα;

Θα εμβολιαστούμε επιτέλους ή θα γίνουμε… η χλεύη του Σώρρα;

Την 1η Οκτωβρίου του 2020 είχαμε 89 διασωληνωμένος και 2 θανάτους από COVID 19. Την 1η Οκτωβρίου του 2021 έχουμε 329 διασωληνωμένους και 32 θανάτους. Θυμόμαστε όλοι καλά τι συνέβη πέρυσι.

Ξεκινώντας από τη βόρεια Ελλάδα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας αποδείχτηκε πιο θανατηφόρο από το πρώτο. Βλέποντας τι συμβαίνει σήμερα στη βόρεια Ελλάδα, κανείς δε θέλει να σκεφτεί ότι μπορεί να έχουμε τα ίδια ή χειρότερα. Όπως πέρυσι όμως, που κάποιοι πίστεψαν ότι τελειώσαμε με την πανδημία χωρίς να φαντάζονται τι έρχεται, έτσι και φέτος, αν επιλέξουμε να ζήσουμε με ψευδαισθήσεις, μπορεί να πάθουμε μεγάλη ζημιά.

Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα; Ποια είναι η μεγάλη διαφορά; Η ύπαρξη του εμβολίου. Γιατί όμως η πανδημία στην Ελλάδα είναι σε χειρότερη φάση φέτος, απ’ ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή; Πολύ απλά, γιατί στη χώρα μας το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό παραμένει σχετικά χαμηλό και απέχει πολύ από το όριο που απαιτείται για να πετύχουμε το περίφημο τείχος ανοσίας.

Ας τα δούμε συγκεκριμένα, με αριθμούς. Η Ελλάδα δεν καταφέρνει ακόμη να φτάσει ούτε καν το 60% πλήρως εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό, όταν στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου τα αντίστοιχα ποσοστά προκαλούν… ίλιγγο για τα ελληνικά δεδομένα (Γαλλία 72,4%, Ιταλία 68,5%, Πορτογαλία 85%, Ισπανία 78%, Μάλτα 92%).

Η σύγκριση με τον ευρωπαϊκό νότο είναι αποκαλυπτική γιατί μιλάμε για χώρες στις οποίες η νοοτροπία και ο τρόπος ζωής δεν διαφέρουν πολύ από εμάς.

Το παράδειγμα της Γαλλίας, μάλιστα, η οποία έχει επιτύχει τόσο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, είναι αξιοσημείωτο και για έναν πρόσθετο λόγο. Η Γαλλία είναι η χώρα με το πιο ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα, οι διαδηλώσεις κατά του εμβολιασμού συνεχίζονται (αυτό το Σαββατοκύριακο διαδήλωσαν 60.000 άνθρωποι) κι όμως η επιβολή από την κυβέρνηση του pass sanitaire (υγειονομικό πάσο), που είναι υποχρεωτικό για κάθε δραστηριότητα, οδήγησε σε τεράστια αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών μέσα σε δυο μήνες. Το pass sanitaire προϋποθέτει είτε πλήρη εμβολιασμό, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε αρνητικό rapid ή pcr τεστ 72 ωρών, το κόστος του οποίου βαρύνει τον πολίτη. Χωρίς αυτό το πάσο πρακτικά δεν μπορείς να πας πουθενά στη Γαλλία ούτε να ταξιδέψεις.

Η σχέση του ποσοστού των εμβολιασμένων με τον αριθμό των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και τους θανάτους από COVID-19 είναι εξακριβωμένη. Και βέβαια αποδεικνύεται και στην Ελλάδα, όπου η δυναμική της πανδημίας είναι ευθέως ανάλογη με το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμών.

Στους περισσότερους νομούς της βόρειας Ελλάδας (κάποιοι έχουν μπει ήδη σε mini lockdown και προφανώς οι άλλοι περιμένουν τη σειρά τους) η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από το 50% του γενικού πληθυσμού: Κιλκίς 41%, Πιερία 41,6%, Δράμα 42,5%, Ξάνθη 45,4%, Πέλλα 45,9%, Χαλκιδική 46,7%, Ημαθία 48,9%, Καβάλα 49,4%, Θεσσαλονίκη 50,1%.

Τι θα γίνει, λοιπόν; Για πόσο καιρό ακόμη οι ανεμβολίαστοι θα καθορίζουν με τη στάση τους την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα;

Το πόρισμα της ΕΛΑΣ για τη βιομηχανία εξαπάτησης των αντιεμβολιαστών δείχνει καθαρά ως δράστες τουλάχιστον δυο πρώην συνοδοιπόρους – συνεργάτες του Αρτέμη Σώρα.

Οι δυο βρίσκονται πίσω από την ιστοσελίδα «Αυτόχθονες Έλληνες Ιθαγενείς» και ελέγχονται για την κατηγορία της απάτης. Είχαν στήσει «φάμπρικα» μηνύσεων και καλούσαν τους πολίτες σε ανυπακοή, παρουσιάζοντας μάλιστα ευφάνταστα και νομικά ανυπόστατες συμβάσεις προκειμένου να τις επιδεικνύουν στα αρμόδια όργανα του κράτους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Σκάι φέρονται να έδιναν και νομικές συμβουλές σε αρνητές του εμβολίου έναντι χρηματικής αμοιβής.

Μας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μήπως τα περιβόητα εξώδικα του Σώρρα την εποχή του μνημονίου; Τότε που κάποιοι συστηματικοί οφειλέτες του δημοσίου αρνούνταν να πληρώσουν τα χρέη τους γιατί ο Σώρρας θα μας έλυνε το πρόβλημα του χρέους; Πού είναι σήμερα ο Σώρρας;

Στη φυλακή, από τον Ιούνιο του 2018, όταν προφυλακίστηκε με κατηγορίες για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και τραπεζών με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Τον Νοέμβριο του 2018 καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για διασπορά ψευδών ειδήσεων κατ’ εξακολούθηση ,ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 ανακοινώθηκε νέα ποινή έξι ετών για απόπειρα απάτης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Όταν ο Σώρρας έλεγε όλα αυτά τα ψέμματα και μαζί με άλλους κατασκεύαζε μύθους αντιμνημονιακούς και αγανακτισμένους αρνητές της πραγματικότητας, κάποιοι πήραν το πολιτικό κόστος να πουν την αλήθεια και να πράξουν αυτό που θα οδηγούσε στη διάσωση της χώρας από τη χρεωκοπία. Αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που τους παρείχε το Σύνταγμα και η δημοκρατία. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και τώρα που βρισκόμαστε στην τελευταία φάση της πανδημίας.

Ο ευρωπαϊκός νότος μας δείχνει το δρόμο. Ας τον ακολουθήσουμε, πριν γίνουμε η χλεύη του Σώρρα!