ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτη «λαίλαπα» του κορωνοϊού η Βόρεια Ελλάδα - Δύσκολη η κατάσταση στα...

Στη «λαίλαπα» του κορωνοϊού η Βόρεια Ελλάδα – Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Δύσκολη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και το επόμενο διάστημα, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, φαντάζει ως ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Η χώρα είναι χωρισμένη στα δύο, εμβολιαστικά και επιδημιολογικά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο του κορωνοϊού, με τον πληθυσμό τους απροστάτευτο και ανεμβολίαστο, και τις κλίνες Εντατικής να είναι κατειλημμένες στο 90%.

Ενώ η νότια χώρα, με τη μεγαλύτερη περιφέρεια, την Αττική με εμβολιασμένο το 61,2% του πληθυσμού αλλά και άλλους ισχυρούς εμβολιαστικούς θύλακες στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, βρίσκεται επιδημιολογικά σε φάση σταθερής συρρίκνωσης των κρουσμάτων για 5η συνεχόμενη εβδομάδα, με μείωση στους θανάτους και στις νέες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στα νοσοκομεία θα αναγκαστούν από πολύ νωρίς, από τις αρχές του φθινοπώρου ακόμα και πριν σφίξει ο καιρός, να ανοίξουν επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό σε βάρος των ασθενών με υπόλοιπα νοσήματα.

Η κατάσταση στα σχολεία 

Ο πρώτος απολογισμός των ειδικών, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για το αποτύπωμα της επιδημίας στον πληθυσμό των μαθητών είναι θετικός. Ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους 12 έως 17 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερος από εκείνον που καταγραφόταν τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο, τα στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα δείχνουν ξεκάθαρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού, όπου υπάρχει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Με άλλα λόγια, η διασπορά ξεκινά από την οικογένεια και φτάνει στα σχολεία, τα οποία θεωρούνται σε αυτή τη φάση ότι καθρεφτίζουν τη διασπορά στην κοινότητα.

«Ανασκοπώντας την επίπτωση των νέων κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών, ανά Περιφερειακή ενότητα, βλέπουμε ότι σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η Αττική, όπου ξέρουμε ότι 61,2% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τόσο στα παιδιά Δημοτικού όσο και στα παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου παρέμεινε σταθερά χαμηλός» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.