Τι θα παιχτεί την Κυριακή στις κάλπες

28 mins read

Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις για τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι χωριστό κεφάλαιο) βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, όμως αυτός ο αριθμός θα είναι το κεντρικό στοιχείο σε μια πολύ πιο σύνθετη εξίσωση που θα κρίνει:

-Την ημερομηνία των εθνικών εκλογών: Αν η διαφορά είναι μικρή (κάτω από 4 μονάδες) ή πολύ μεγάλη (πάνω από 7 μονάδες) τότε θα ενισχυθούν οι εισηγήσεις προς τον Αλ. Τσίπρα (ήδη γίνονται) να προκηρύξει αμέσως εκλογές για τον Ιούνιο είτε (στην πρώτη περίπτωση) για να αξιοποιήσει το θετικό momentum είτε (στη δεύτερη περίπτωση) για να προλάβει μια συντριβή το φθινόπωρο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ηγεμονία του στον χώρο αριστερά της ΝΔ.

-Την αυτοδυναμία της ΝΔ: Επειδή η αυτοδυναμία εξαρτάται από το άθροισμα των εκτός Βουλής κομμάτων, το βράδυ της Κυριακής θα ξέρουμε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να είναι η επόμενη Βουλή πεντακομματική-εξακομματική-επτακομματική. Επομένως, θα ξέρουμε πόσο εύκολη ή δύσκολη θα είναι η επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα είναι η ΝΔ.

-Τις ισορροπίες στην κεντροαριστερά: Αν το ΚΙΝΑΛ πετύχει διψήφιο ποσοστό η δυναμική του για μια καλή επίδοση στις εθνικές εκλογές θα ενισχυθεί σημαντικά. Η διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιδράσει καθοριστικά στη συλλογική ψυχολογία της παράταξης. Ετσι, αν φανεί ότι είναι εφικτή η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών μεσοπρόθεσμα, η επιστροφή στελεχών που έχουν απομακρυνθεί θα διευκολυνθεί και η Φ. Γεννηματά θα έχει ισχυρά επιχειρήματα για να επιχειρήσει την ανανέωση της λαϊκής βάσης του ΠΑΣΟΚ που είναι και γερασμένη και κουρασμένη.

-Τον νέο χάρτη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ: Αν το ΜΕΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη ή η Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου ή το κόμμα του Π. Λαφαζάνη είτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, θα έχουν μία βάση για να επιδιώξουν εκπροσώπηση στην επόμενη Βουλή. Αυτό θα είναι ένα πολύ κακό νέο για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα δέχεται συνεχώς πίεση από τα αριστερά του και θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο κίνδυνο διαρροών προς μια πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση.

-Τον νέο πολιτικό χάρτη γύρω από την ΝΔ: Αν κάποιο κόμμα με αναφορά στην κάθε είδους δεξιά, είτε μιλάμε για το κόμμα του Βελόπουλου είτε για το κόμμα του Τζήμερου έχει καλή επίδοση την 26η Μαίου, τότε την επόμενη μέρα θα διεκδικήσει με αξιώσεις διεύρυνση της επιρροής του, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την κινητικότητα στο ευρύτερο χώρο γύρω από την Νέα Δημοκρατία.

-Τα εσωκομματικά σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Αν οι δημοσκοπήσεις διαψευστούν και η ΝΔ δεν πάρει τουλάχιστον 30% ή η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από 4 μονάδες, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δυσκολευτεί την επόμενη μέρα γιατί ήδη υπάρχουν κορυφαία στελέχη στο κόμμα του που δείχνουν ότι περιμένουν στη γωνία για να αμφισβητήσουν τη στρατηγική του και τις επιλογές του. Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί η ήττα να είναι μεγάλη, αν βρεθούν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη είναι προφανές ότι θα υπάρξει μεγάλη νευρικότητα, εσωστρέφεια και φαγωμάρα στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές – ειδικά ενόψει μιας δραματικής συρρίκνωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας.

-Την ίδια την ύπαρξη των μικρών κοινοβουλευτικών κομμάτων: Αν το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ, η Ενωση Κεντρώων δεν καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, πολύ δύσκολα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο πολιτικό στερέωμα. Και τα τρία αυτά κόμματα δίνουν μάχη επιβίωσης γνωρίζοντας ότι αν χαθεί τώρα η μάχη, το πιθανότερο είναι ότι θα χαθεί και ο πόλεμος στις εθνικές εκλογές.

-Την κοινωνική μας πραγματικότητα: Θα ψηφίσουμε τους καλύτερους ή τους πιο αναγνωρίσιμους ανεξαρτήτως προσόντων; Θα ψηφίσουν οι νέοι ή θα αφήσουν τους συνταξιούχους να αποφασίσουν για το μέλλον τους; Πόσοι θα κάνουν την πλάκα τους με ψήφο καζούρας και πόσοι θα ξεράσουν τη μαυρίλα τους ψηφίζοντας φασίστες; Την επόμενη μέρα θα βρίζουμε το πολιτικό σύστημα ή και τον εαυτό μας για τις επιλογές του; Μάθαμε κάτι μετά από τόσα χρόνια στην κρίση ή υπερασπιζόμαστε τα λάθη μας και επαναλαμβάνουμε τον χειρότερο εαυτό μας;

Συμπέρασμα: Τέσσερις σταυροί είναι αρκετοί για να δείξουμε αν κάτι έχει αλλάξει μέσα μας, μήπως αλλάξει κάποια στιγμή και έξω μας.

Facebook Comments