ΑρχικήΜε ΆποψηΤο «νέο σύνδρομο της Κίνας» :η zero COVID πολιτική, τα γιατί, και...

Το «νέο σύνδρομο της Κίνας» :η zero COVID πολιτική, τα γιατί, και τι σημαίνει για τον υπόλοιπο κόσμο

Από Βασίλη Μαργαρίτη Αν.Καθηγητή Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Walden,ΗΠΑ.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, η πανδημία έχει τα χαρακτηριστικά του 2020: εκατομμύρια άνθρωποι https://www.theguardian.com/world/2022/aug/31/china-places-millions-into-covid-lockdown-again-as-economy-continues-to-struggle  στην Κίνα εναλλάσσονται σε σκληρά λοκντάουν και καθημερινά τεστ.

Η κινεζική κυβέρνηση, μοναδική πλέον στον κόσμο, συνεχίζει την zero COVID επιδημιολογική πολιτική https://thediplomat.com/2022/08/chinas-low-growth-zero-covid-policy-signals-transition-away-from-reform-period/ ακόμα κι αν η οικονομία και η ζωή των πολιτών πλήττονται σημαντικά. Εύλογα λοιπόν, αναρωτιόμαστε το γιατί.

 

Αρχικά γιατί μπορεί. Ως απολυταρχική αλλά και αυτάρκης χώρα (οικονομικά ο κόσμος εξαρτάται πολύ περισσότερο από την Κίνα και την παραγωγή της και όχι εκείνη από τον κόσμο) θα συνεχίζει την πολιτική που θεωρεί πως είναι σωστή χωρίς να επηρεάζεται από την υπόλοιπη υφήλιο.Άλλωστε είναι η 2η οικονομία στον κόσμο κι έχει το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

Όσον αφορά στα επιστημονικά δεδομένα της πανδημίας,γνωρίζουν καλά τις συνέπειες του SARSCOV2 διαπιστώνοντας σημαντικές ομοιότητες με την τρομακτική εμπειρία της επιδημίας του SARS το 2003 https://globalnews.ca/news/404562/sars-10-yearslaterhowaresurvivorsfaringnow/ που είχε μεν μόνο 900 θανάτους παγκόσμια, αλλά τα χρόνια (long) μετά τη λοίμωξη προβλήματα όπως η χρόνια κόπωση,το υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι νευρολογικές διαταραχές ταλαιπωρούν για πολλά χρόνοια τους αναρρώσαντες.

Επιπλέον, πάρα πολλοί άνω των 60 ετών στην Κίνα (περίπου το 30%) παραμένουν ανεμβολίαστοι,φοβίζοντας τις αρχές με εκατομμύρια νεκρούς. Αν προστεθεί και η μειωμένη αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων,οι αρχές υπολογίζουν ακόμη περισσότερες απώλειες και μη διαχειρίσιμες νοσηλείες σε περίπτωση άρσης των δρακόντειων μέτρων δημόσιας υγείας. Παράλληλα, οι επιστήμονές τους θεωρούν (και σωστά) πως μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην τεράστια χώρα θα επέφερε συνεχείς μεταλλάξεις που θα διασπείρονταν παγκόσμια με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα,ο Πρόεδρος της Κίνας έχει πειστεί πως είναι ζήτημα τιμής, αλλά και πολιτικής επιβίωσης του καθεστώτος η διαφύλαξη των ζωών και της υγείας των πολιτών, ακόμη και με προσωρινή οικονομική ζημιά όπως αναφέρει, επαναλαμβάνοντας πως τα σκληρά μέτρα δημόσιας υγείας είναι «σωστά κι αποτελεσματικά και πρέπει να λαμβάνονται αταλάντευτα». https://www.bloomberg.com/news/features/2022-08-02/china-s-covid-zero-strategy-could-last-years-under-xi 

 

Έχοντας λοιπόν αφήσει πίσω τα σκληρά λοκντάουν, τι μπορεί  ο υπόλοιπος κόσμος να «κερδίσει» υγειονομικά από το «παράλληλο σύμπαν» της zero covid Κίνας;

 

  1. Ηθελημένα ή αθέλητα, η Κίνα των 1,4 δις ανθρώπων μας προστατεύει από επικίνδυνες μεταλλάξεις κ μας επιβεβαίωνει πως ο ιός παραμένει επικίνδυνος για μεγάλη μερίδα πληθυσμού τόσο με άμεσες (όπως οι θάνατοι κυρίως ηλικιωμένων) όσο και με μακροχρόνιες συνέπειες σε όποιον μολυνθεί.
  2. Τα βασικά μέτρα δημόσιας υγείας, όπως οι μάσκες, τα συχνά και τυχαία τεστ και η κοινωνική αποστασιοποίηση, λειτουργούν για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και μπορούν να εφαρμοστούν λελογισμένα στις υπόλοιπες χώρες. Αν δεν θέλουμε τίποτα από αυτά, οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε εναλλακτικά «εξυπνότερα» μέτρα, όπως αποτελεσματικότερα πχ ρινικά εμβόλια και φυσικά ο άριστος καθαρισμός του αέρα κλειστών χώρων.
  3. Η Κίνα μας θυμίζει πως η δημόσια υγεία επικεντρώνεται στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη των νόσων https://phprimer.afmc.ca/en/part-i/chapter-4/ και όχι απλώς στις άμεσες και εμφανείς σοβαρές συνέπειες, όπως οι σοβαρές νοσηλείες και οι θάνατοι.
  4. Όσο και να είμαστε επυφυλακτικοί για τα κίνητρα και τα δεδομένα των κινεζικών αρχών, θα ήμασταν αφελείς αν θεωρούσαμε πως η zero covid πολιτική γίνεται για το τίποτα από άποψη δημόσιας υγείας. Από την άλλη, αν η Κίνα εγκαταλείψει την zero covid αυξάνουν σημαντικά και οι πιθανότητες για την επικράτηση πραγματικά ηπιότερων στελεχών ή/και αποτελεσματικότερων θεραπειών και εμβολίων, γεγονός που δυστυχώς οι επιστήμονές τους δεν το βλέπουν τουλάχιστον μέσα στο επόμενο έτος. Στο μεταξύ, οι εκτός Κίνας δεν θα έπρεπε να κανονικοποιούμε την μόλυνση με ένα νέο ιό και να κάνουμε τα ίδια λάθη https://dailypost.gr/me-apopsi/ta-5-lathi-poy-synechizoyme-na-kanoyme-sti-diacheirisi-tis-pandimias/#l0rwyqrdgf82ho5lmok στη διαχείριση της πανδημίας.