ΑρχικήΟικονομίαAl Jazeera: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου...

Al Jazeera: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου

Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να εγκαταλείψει τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, η Ελλάδα γίνεται πύλη για το LNG λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αναφέρει σε άρθρο του το Al Jazeera.

Σε περίπου ένα μήνα, όπως αναφέρει το άρθρο, η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει τη χώρα με τη Βουλγαρία. Το έργο αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος του ρωσικού μονοπωλίου αερίου στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Ρωσία προμήθευε το 90% του φυσικού αερίου της Βουλγαρίας μέχρι τώρα, αλλά στις 27 Απριλίου η Ρωσία διέκοψε την παροχή, αφού η Σόφια είπε ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβασή της με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom στο τέλος του έτους.

Η Πολωνία είπε το ίδιο και είχε την ίδια μοίρα.

«Ο Πούτιν δεν ήθελε να φαίνεται σαν να έχασε πελάτες, γι’ αυτό τους έδιωξε νωρίς», είπε ο Μάικ Μυριάνθης, βετεράνος αναλυτής της βιομηχανίας πετρελαίου.

Η Βουλγαρία πλέον αναμένει τον αγωγό IGB για την προμήθεια φυσικού αερίου, το οποίο θα προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα θα λαμβάνει μέσω του αγωγού Trans-Anatolian Pipeline (TANAP).

Ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, σύμβουλος ενεργειακής στρατηγικής, και επικεφαλής του think-tank Greek Energy Forum επισημαίνει πως η Βουλγαρία ήδη εξαρτάται απόλυτα από την Ελλάδα για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μάλιστα σημειώνει πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ενεργειακή ασφάλεια μιας άλλης χώρας.

Στις 31 Ιανουαρίου, μια κοινοπραξία εταιριών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ιταλία ανακοίνωσαν την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μια νέα αρχή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία,» είπε ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα εγκαίνια της κατασκευής του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Όσο περισσότερο θα εξαρτάται η Νοτιοανατολική Ευρώπη από το αέριο της Ελλάδας, καταλήγει το δημοσίευμα, τόσο θα μεγαλώνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας στα Βαλκάνια, σημειώνουν οι αναλυτές. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μετατρέπεται σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου.