ΔΕΗ: Στο 3,875% με 4,125% το επιτόκιο στο ομόλογο

22 mins read

Mε ισχυρή ζήτηση και με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνεται η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές, η πρώτη μετά από επτά έτη, με την εισηγμένη να αντλεί 500 εκατ. ευρώ, ενώ το βιβλίο προσφορών το οποίο ήδη σημειώνει σημαντική υπερκάλυψη με τις προφορές να φτάνουν τα 2 δισ. εύρω, αναμένεται να κλείσει στις 12 ώρα Λονδίνου (14:00 ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με το MarketNews.gr, το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης, είχε διαμορφωθεί χθες στο 4% με 4,25%, ενώ πλέον έχει υποχωρήσει στο 4% (+/- 12,5) δηλαδή στο 3,875% με 4,125%. Το τελικό pricing θα διαμορφωθεί μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.
Το ομόλογο SLB (Sustainability Linked Bond) της ΔΕΗ συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων βιωσιμότητας. Η δέσμευση της επιχείρησης είναι να επιτύχει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2022, από το 2019 (έτος βάσης).
Όπως έχει ανακοινωθεί, τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η διοίκηση της εισηγμένης στους επενδυτές κατά το roadshow των προηγούμενων ημερών τα 500 εκατ. ευρώ που αντλούνται από τη σημερινή έκδοση του ομολογεί θα κατανεμηθούν αναλυτικά, ως εξής:
-Τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη μερική αποπληρωμή ενός από τα κοινοπρακτικά δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες (συνόλου 1,036 δισ. ευρώ, φέρνοντας έτσι το υπόλοιπο στα 936 εκατ. ευρώ)
-Τα 200 εκατ. ευρώ θα οδηγηθούν στην πλήρη αποπληρωμή ενός δεύτερου δανείου της ΔΕΗ προς τις ελληνικές τράπεζες
-Τα 183 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε γενικούς σκοπούς της εταιρείας
-Και τα 17 εκατ. ευρώ που απομένουν θα αφορούν την πληρωμή προμηθειών και άλλους κόστους συναλλαγών
Σημειώνεται πως το ομόλογο “αειφορίας” της ΔΕΗ είναι τύπου 5NC2, δηλαδή 5ετούς διάρκειας με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν τα 2 έτη, έχει αξιολόγηση B και BB- από τους οίκους S&P και Fitch αντίστοιχα, ενώ θα διαπραγματεύεται στην αγορά του Δουβλίνου.
Η HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών.
Η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά.
Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).
Νωρίτερα:
Έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες αλλά και – κυρίως – ξένους επενδυτές καταγράφεται ως αυτήν την ώρα για το ομολογιακό δάνειο της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η έκδοση έχει ήδη υπερκαλυφθεί πάνω από 4 φορές ενώ το βιβλίο προσφορών θα κλείσει αργότερα σήμερα. Κοντά στο 70% του ενδιαφέροντος προέρχεται από επενδυτές του εξωτερικού, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα θετικό.
Υπενθυμίζεται ότι το ομολογιακό δάνειο είναι πενταετούς διάρκειας, συνδέεται με στόχους βιωσιμότητας (sustainability-linked bonds) που λήγουν το 2026, και τα έσοδα από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Οι ομολογίες πρόκειται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά.
Η προηγούμενη έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές έγινε το 2014, από την οποία αντλήθηκαν 700 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 500 εκατ. ευρώ με διάρκεια 5 ετών αντλήθηκαν με επιτόκιο 5,5 %.
Πηγή: MarketNews.gr

Facebook Comments