ΑρχικήΟικονομίαΕίκοσι χρόνια ευρώ: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι κερδισμένη

Είκοσι χρόνια ευρώ: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι κερδισμένη

Γερμανία και Ολλανδία επωφελήθηκαν πάρα πολύ από το ευρώ τα 20 χρόνια από την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος, σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Η ίδια μελέτη αναφέρει για την Ελλάδα ότι η συνέχιση των κερδών μετά την ανατροπή του 2009 προϋποθέτει την προώθηση μεταρρυθμίσεων, κατά το παράδειγμα της Ισπανίας.

«Στην Ελλάδα, η είσοδος στην ευρωζώνη οδήγησε σε μεγάλα κέρδη μεταξύ 2001 και 2010. Αυτό άλλαξε το 2011 καθώς η φούσκα που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, έσπασε το 2009. Έκτοτε το ευρώ έφερε ως αποτέλεσμα μία πτώση στην ευημερία. Ως αποτέλεσμα των κερδών στην ευημερία των αρχικών χρόνων, μετά την εισαγωγή του ευρώ,  το συνολικό αποτέλεσμα μετά την εισαγωγή του ευρώ ήταν θετικό κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 190 ευρώ κατά κεφαλήν.

Για να διασφαλισθεί ότι αυτό θα συνεχίσει να είναι το αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να αυξηθεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Αυτό περιλαμβάνει μέτρα για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος . Το παράδειγμα της Ισπανίας δείχνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να ανατρέψουν την αρνητική τάση των ακόμη μεγαλύτερων απωλειών στα επίπεδα ευημερίας».

Το ευρώ, που εισήχθη το 1999, πυροδότησε πιστωτική και επενδυτική άνθηση καθώς επεξέτεινε σε όλη την περιφέρεια της ευρωζώνης τα πλεονεκτήματα από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων της Γερμανίας, σημειώνει ακόμη η έρευνα.

Ωστόσο, τα χρέη αυτά έγιναν δύσκολα αντιμετωπίσιμα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο να αναγκάζονται να ζητήσουν οικονομική βοήθεια καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις.