ΑρχικήΟικονομίαΈκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο - Ξεπέρασαν τα €5...

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο – Ξεπέρασαν τα €5 δισ. οι προφορές

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο. Η διαδικασία έκδοσής του ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00, ενώ κινήθηκε σε “shadow mode” όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, έως το επίσημο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στις 12:00 το μεσημέρι. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

Την έκδοση «έτρεξαν» έξι διεθνείς τράπεζες, οι Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale και ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος στο νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ (PEPP) καθώς και για τις πράξεις repo της κεντρικής τράπεζας. To αρχικό επιτόκιο, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετήθηκε 230 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή κοντά στο 2,14%, ενώ αργότερα υποχώρησε στις 220 μ.β (στο 2,02% περίπου).

Ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 έχει αξιολόγηση B1 από την Moodys, BB από S&P και Fitch, και BBL από την DBRS.

Νωρίτερα

Iσχυρή η ζήτηση από πλευράς των επενδυτών για το νέο επταετές ομόλογο, με τις προσφορές περίπου μία ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου να υπερβαίνουν τα 3,75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίτερα την Τετάρτη για την πρώτη ομολογιακή έκδοση της Ελλάδας μετά την ένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης(QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το αρχικό guidance για την πώληση του νέου επταετούς ορίσθηκε 230 μονάδες βάσης πάνω από το επίπεδο mid-swap και η τελική τιμολόγηση αναμένεται εντός της ημέρας.

Την έκδοση του βιβλίου προσφορών “τρέχουν” έξι διεθνείς τράπεζες, οι Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale.

Ο τίτλος είναι επιλέξιμος στο νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ (PEPP) καθώς και για τις πράξεις repo της κεντρικής τράπεζας. To αρχικό επιτόκιο, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετείται 230 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap.

Σύμφωνα με το marketnews.gr, η νέα έξοδος στις αγορές και μία πιθανή επόμενη τον άλλο μήνα, σε συνδυασμό με τα μέτρα του Eurogroup, δίνουν στην κυβέρνηση περαιτέρω περιθώρια ευελιξίας, ενώ η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων (όχι το cash buffer του ESΜ των 16 δισ. ευρώ) βρίσκεται επίσης στο τραπέζι.

Σκοπός είναι πάντως να διατηρηθούν όσο περισσότερο γίνεται αυτά τα διαθέσιμα καθώς αποτελούν και την “ασφάλεια” τις χώρας τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης, όσο και για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το πέρας αυτής.