«Εκτοξεύτηκαν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ταμεία λόγω πανδημίας

16 mins read

Εκτοξεύτηκαν τα χρέη των φορολογούμενων και των ασφαλισμένων στην περίοδο της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Συνολικά στο τρίτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση των χρεών προς την εφορία κατά 2,1 δισ. ευρώ και κατά 400 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ειδικό κεφάλαιο της 3μηναίας έκθεσης του Γραφείου που αναλύει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση νέων οφειλών προς τις εφορίες (κατά 2,1 δισ. ευρώ), στις οποίες πρέπει να προστεθούν και περίπου 393 εκατ.  ευρώ νέες οφειλές προς τα ταμεία το ίδιο διάστημα.

Αναλυτικά, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που δημοσίευσε το Γραφείο, διαμορφώθηκε στα 106,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Παράλληλα, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο παρουσιάζει αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με το Γραφείο η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι εντός του τρίτου τριμήνου οι εκροές από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή οι εισπράξεις και διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών (1,3 δισ. ευρώ), ήταν λιγότερες από τις εισροές, δηλαδή τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (2,1 δισ. ευρώ).

Το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει πως η μείωση τόσο του νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, όσο και των εισπράξεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID-19 σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ειδικότερα στην παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, καθώς και στην αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών υπό προϋποθέσεις.

Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους παρατηρείται σημαντική μείωση κατά 483.436 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.867.892 οφειλέτες. Η συγκεκριμένη μεταβολή ερμηνεύεται εν μέρει από τον μεγάλο αριθμό των χρεών σε αναστολή είσπραξης στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID-19.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του πλήθους των οφειλετών εντοπίζεται στην κατηγορία που αφορά σε χρέη μικρότερα από 50 ευρώ (μείωση κατά 249.882 οφειλέτες). Ωστόσο, το πλήθος των οφειλετών με χρέη μικρότερα από 1 ευρώ σημειώνει αύξηση σε ετήσια βάση κατά 75.401 πρόσωπα, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 333.324.

Facebook Comments