ΑρχικήΟικονομίαΈρχεται μείωση ΦΠΑ: Πώς θα επηρεάσει τα ακίνητα - Τι θα ισχύσει...

Έρχεται μείωση ΦΠΑ: Πώς θα επηρεάσει τα ακίνητα – Τι θα ισχύσει για νησιά και προϊόντα

Πολιτική συμφωνία υπήρξε χθες στο Ecofin για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη. Αυτή η απόφαση αποτελεί επιτυχία για την Ελλάδα, καθώς η Κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών προετοίμαζαν για καιρό τη μείωση του ΦΠΑ.

Τα ειδικά μέτρα που αποφασίστηκαν, αφορούν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, όπως είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών.

Όπως προβλέπεται μεταξύ των άλλων η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών, ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά των ακινήτων.

Η χθεσινή συμφωνία για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ θα γίνει Κοινοτική Οδηγία και θα έχει ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025. Ωστόσο, επηρεάζει σημαντικούς τομείς της αγοράς.

Συγκεκριμένα:

– Στα νησιά Αιγαίου επανέρχεται ουσιαστικά το άρθρο που ίσχυε από τη συνθήκη προσχώρησης της χώρας στην ΕΟΚ και επί δεκαετίες κατοχύρωνε την δυνατότητα της Ελλάδας για έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Με την επιβολή των Μνημονίων το σκηνικό άλλαξε καθώς μόνο πέντε νησιά, η Λέρος, η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος παρέμειναν σε αυτό το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Ωστόσο, και αυτό το μέτρο επανεξετάζεται κάθε χρόνο από την ΕΕ και ανανεώνεται εφόσον εγκριθεί το σχετικό αίτημα της Ελλάδας. Από το 2025, και ανάλογα φυσικά με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, η ελληνική Βουλή θα μπορεί να μειώσει τον ΦΠΑ κατά 30% σε μόνιμη βάση, όχι μόνον στα πέντε αυτά νησιά, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, χωρίς να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες και οδηγίες.

– Από το 2006, η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ (24%) στα νεόδμητα ακίνητα. Εξ αρχής είχε τεθεί απαλλαγή για την πρώτη κατοικία. Με τη νέα Οδηγία που θα ισχύσει, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να παρατείνει το πάγωμα του ΦΠΑ στις παραδόσεις ακινήτων τουλάχιστον έως το 2025, ή και να επιβάλλει τον μειωμένο συντελεστή και όχι τον ανώτατο που θα ισχύει τότε (13% αντί 24% με τα σημερινά δεδομένα).

– Από το 2025 θα επιτρέπεται η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα (13% αντί 24% με τα σημερινά δεδομένα), εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Μειωμένος ΦΠΑ θα μπορεί να ισχύσει επίσης στο βαμβάκι, στα φυτοφάρμακα και λιπάσματα μέχρι και μετά το 2030.

– Δίνεται δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων, καθώς και απαλλαγή ΦΠΑ σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη.

– Σε περιπτώσεις κρίσεων, φυσικών καταστροφών ή πανδημιών η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την απαλλαγή συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών από τον ΦΠΑ.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομικών, περαιτέρω στόχος της κυβέρνησης ήταν και είναι η στήριξη της αγοράς ακινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε σταθερά και πέτυχε τη διεύρυνση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, μέσω και της παροχής δυνατότητας αξιοποίησης παρεκκλίσεων που εφαρμόζουν για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ άλλα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων.