ΑρχικήΟικονομία«Ευκλείδη δωσ’ τα όλα» 30 ημέρες πριν από τις κάλπες

«Ευκλείδη δωσ’ τα όλα» 30 ημέρες πριν από τις κάλπες

Με την επίθεση του Παύλου Πολάκη στο Στέλιο Κυμπουρόπουλου να μονοπωλεί το ενδιαφέρον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περνά στην αντεπίθεση με τα προεκλογικά μέτρα.

Στη χθεσινή σύσκεψη  Τσίπρα-Τσακαλώτου, μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2018, στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκε προς εξέταση κατ’ αρχήν το πακέτο των μέτρων και μετά η σταδιακή εφαρμογή τους.

Τα μέτρα:

  • Ως έκτακτο μέτρο η καταβολή ενός μέρους από τα αναδρομικά σε συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους κατόπιν δικαστικών αποφάσεων. Το ποσό  θα εξαρτηθεί από το συνολικό δημοσιονομικό χώρο και την εφαρμογή των υπολοίπων μέτρων του πακέτου.
  • Η καταβολή της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού στο δημόσιο βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση. Η υπουργός εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα πρόκειται για ένα μόνιμο επίδομα, το οποίο βέβαια θα υπολείπεται του ύψους του μισθού ή της σύνταξης με υπουργείο Οικονομικών όμως να εντάσσει το συγκεκριμένο μέτρο στα “έκτακτα”.
  • Επαναφορά της έκπτωσης του 1,5% για την εμπρόθεσμη καταβολή του φόρου εισοδήματος η οποία καταργήθηκε το 2016 ως επιβράβευση στους συνεπείς φορολογούμενους ενώ υπολογίζεται ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί το 2020.
  • Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ συζητά το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα μετάταξη συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών από το βασικό στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ θα έχουν προϊόντα όπως η ζάχαρη, ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, το αλάτι, το ξύδι, τα ποτά, τα αλλαντικά, οι μαρμελάδες, οι σοκολάτες, τα προμαγειρεμένα φαγητά, το ψωμί του τοστ, οι φρυγανιές ενώ εξετάζονται και μέτρα ελάφρυνσης και του κλάδου της εστίασης ενώ υπολογίζεται ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα.
  • Μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20%  ως αντίμετρο του 2020 παράλληλα με την μείωση του αφορολόγητου.