ΑρχικήΟικονομίαEurostat: Τελευταία σε επενδύσεις η Ελλάδα στην Ευρώπη

Eurostat: Τελευταία σε επενδύσεις η Ελλάδα στην Ευρώπη

Το αφήγημα της κυβέρνησης για τις επενδύσεις στην χώρα μας καταρρίπτουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία καταγράφουν το χειρότερο επίπεδο επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2018.  Ο σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 11,1% του ΑΕΠ, δηλαδή εννέα μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΣΚΑΙ.

Όπως αναφέρεται, «πρόκειται για την χειρότερη ελληνική επίδοση τουλάχιστον σε βάθος τουλάχιστον 23 ετών – δηλαδή για ολόκληρη την περίοδο που καλύπτουν τα δεδομένα της Eurostat – και σημαίνει πως το ετήσιο επίπεδο επενδύσεων στην χώρα μας μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια ανόδου».

Σε απόλυτους αριθμούς οι επενδύσεις σε κτήρια, μηχανήματα, υποδομές και λογισμικό διαμορφώθηκαν στα 20,45 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές, περίπου 2,8 δισεκ. λιγότερα συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ η απουσία επενδύσεων μπορεί να «πληγώσει» βαθιά την οικονομία, δεδομένου ότι η χώρα μας διανύει φάση ανάκαμψης από βαθιά ύφεση και συνεπώς η αδυναμία προσέλκυσης κεφαλαίου από το εξωτερικό και το εσωτερικό περιορίζει την αναπτυξιακή δυναμική και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Τα στοιχεία της Eurostat προδίδουν πως σε πραγματικές τιμές η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον καταφέρει να ανακτήσει το επίπεδο επενδύσεων που συγκέντρωνε πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008, αλλά με μεγάλες ανισορροπίες στην κατανομή της ανάκαμψης. Νοτιοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία απέχουν ακόμα πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα ενώ αντίθετα ο βόρειος πυρήνας, κατά κύριο λόγο η Γερμανία, τα έχει ξεπεράσει.