Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάκαμψη 12,7% της οικονομίας το γ΄3μηνο

8 mins read

Η οικονομία της Ευρωζώνης ανέκαμψε πολύ πιο έντονα από ότι αναμενόταν το τρίτο γ΄ τρίμηνο του 2020, μετά την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της υπηρεσίας στατιστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις της Ιταλίας, τη Γαλλίας και της Ισπανίας.

Ειδικότερα όπως ανέφερε η Eurostat το συνδυασμένο ΑΕΠ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ σημείωσε άνοδο 12,7% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, μετά τη συρρίκνωση 11,8% κατά το β΄ τρίμηνο του έτους.

Σε ετήσια βάση, η οικονομική παραγωγή της Ευρωζώνης ήταν χαμηλότερη κατά 4,3% το γ΄ τρίμηνο αν και βελτιώθηκε από την ετήσια συρρίκνωση του 14,8% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός συνέχισε να κινείται πτωτικά τον Οκτώβριο όπως αναμενόταν, κυρίως λόγο της πτώσης του ενεργειακού κόστους και παρά την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό.

Οι τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο ήταν 0,3% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Reuters, το ίδιο ποσοστό με τον Σεπτέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε άνοδο 0,2%.

Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν κατά 8,4% σε ετήσια βάση, αντισταθμίζοντας την αύξηση 4,3% στις τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων.

Facebook Comments