Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται ’και πάλι στο παιχνίδι’

11 mins read

Η Ελλάδα αναμένεται να εκδώσει το πλέον μακράς λήξης ομόλογό της από το 2008, ολοκληρώνοντας την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές χρέους, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή την έκδοση 30ετούς ομολόγου απο τον ΟΔΔΗΧ. 
Η χώρα, τονίζει το Bloomberg, πωλεί τα 30ετή ομόλογα της μέσω τραπεζών, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τους επενδυτές να “γευτούν” αποδόσεις που είναι πιθανότατα οι υψηλότερες στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα ακολουθεί, όπως αναφέρεται, τη γενική τάση στην ζώνη του ευρώ οι χώρες να δανείζονται με σχετικά χαμηλό κόστος προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την μετά πανδημία ανάκαμψή τους.
Η έκδοση αποτελεί σημάδι του πόσον δρόμο έχει διανύσει η Αθήνα την τελευταία δεκαετία, σημειώνει ο αρθρογράφος. Στην κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτοξευθεί στο 44%, με τη χώρα πρακτικά εκτός αγορών. Πλέον, οι αποδόσεις κυμαίνονται κάτω του 1%, σε μια ευκαιρία για εκδόσεις μακράς λήξης και ομαλοποίησης της καμπύλης αποδόσεων.
Η Ελλάδα διατηρεί μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 30 δισ. ευρώ, υπενθυμίζει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι γι αυτόν τον λόγο δεν βρίσκεται σε άμεση ανάγκη για συγκέντρωση πόρων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα αποθεματικά της, καθώς το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία είναι μεγαλύτερο απ όσο αναμενόταν αρχικά.
Δεδομένου ότι το trading ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη περιορισμένο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “σκουπίζει” την αγορά μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω πανδημικής κρίσης (PEPP), η έκδοση του 30ετούς είναι μια σπάνια ευκαιρία για επενδυτές να επεκταθούν σε ελληνικά assets, τονίζει το Bloomberg.

Facebook Comments