ΑρχικήΟικονομίαΚαθυστέρηση για την αξιολόγηση βλέπουν οι θεσμοί

Καθυστέρηση για την αξιολόγηση βλέπουν οι θεσμοί

Σημαντική καθυστέρηση εντοπίζουν οι θεσμοί στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί ρίσκο η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ και στέλνονται αρνητικά μηνύματα στις αγορές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών αφήνουν ένα μικρό περιθώριο ότι ίσως, αν η Ελλάδα επιταχύνει ιδιαίτερα τους ρυθμούς της, θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει τα πάντα μέχρι το Eurogroup στις 11 Μαρτίου.
Κανένα από τα 16 προαπαιτούμενα δεν έχει ολοκληρωθεί έως τώρα, αλλά σε κάποια έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, λένε ευρωπαϊκές πηγές.
Το βασικότερο σημείο είναι η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το νομοσχέδιο που έχουν ελέγξει οι θεσμοί μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητικό και εκφράζουν τις ενστάσεις τους τόσο ως προς την επέκταση της προστασίας και σε επαγγελματικά δάνεια όσο και ως προς τα διευρυμένα κριτήρια του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σημαντικό ζήτημα αποτελεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν καθυστερήσει πολύ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες δεν αποπληρώθηκαν, όπως προβλεπόταν, μέχρι το τέλος του 2018 και αυτή τη στιγμή παραμένουν στο υψηλό ποσό του 1,6 δισ. ευρώ.
Τρίτο σημείο είναι η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, στην οποία εξακολουθεί να θέτει εμπόδια η ελληνική κυβέρνηση.
Αν όλα μεταβούν θετικά θα υπάρξει ολοκλήρωση έως τις 27/02 ή ως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου και έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ. Διαφορετικά προβλέπεται παράταση με ορίζοντα το διάστημα ενός μήνα πριν τις ευρωεκλογές.
•Είναι ξεκάθαρο ότι το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα θετικό. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρατείνει την ισχύ του χαμηλού ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά χωρίς την έγκριση του Eurogroup (κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τη Γερμανία) αλλά και η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% –περισσότερο και από αυτή που πρότειναν οι Ελληνες εμπειρογνώμονες– είναι ενδεικτικές, λένε, για την αρνητική κατεύθυνση που παίρνει η ελληνική οικονομία.