"Κληρώνει" εντός της εβδομάδας για τον νόμο Κατσέλη

17 mins read

Υπερπροστατευτική εμφανίζεται η Κυβέρνηση, απομακρύνεται το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας.
Νέα συνάντηση με τραπεζίτες.
Η πιο κρίσιμη εβδομάδα για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ξεκινά τη Δευτέρα, καθώς την Παρασκευή αναμένεται να παραδώσει η κυβέρνηση στους θεσμούς το προσχέδιο νόμου για την αντικατάσταση του υφιστάμενου καθεστώτος, δηλαδή του νόμου Κατσέλη.
Το διακύβευμα αφορά όχι μόνο στο ύψος της αξίας των υπό προστασία ακινήτων αλλά και στο είδος των δανείων που θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση στο καθεστώς Κατσέλη μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα η κυβέρνηση επιθυμεί να προστατεύονται ακίνητα αξίας πέριξ των 200.000 € και μάλιστα η προστασία να αφορά όχι μόνο στεγαστικά δάνεια αλλά και καταναλωτικά ή επιχειρηματικά με υποθήκη πρώτη κατοικία.
Επιπλέον και σύμφωνα πάντα με όσα έχουν γίνει γνωστά, επιθυμεί να επιδοτεί και τη δόση δανείου τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους φέρονται να είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο πλαίσιο και επιθυμούν πολύ χαμηλότερα όρια προστασίας.
Εξίσου επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι τραπεζίτες καθώς με το σχέδιο της κυβέρνησης προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των ενυπόθηκων δανείων πρώτης κατοικίας και ουσιαστικά περιορίζει δραματικά την ευελιξία τους σε σχέση μα τη διαχείριση των κόκκινων χαρτοφυλακίων.
Για το γεγονός αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση την Δευτέρα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών.
Οι τράπεζες άλλωστε εδώ και χρόνια προχωρούν σε ρυθμίσεις για όσους βρίσκονται σε πραγματική ένδειας όχι μόνο γιατί αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες των δανειοληπτών αλλά και γιατί οι ίδιες επιθυμούν να περιφρουρήσουν την φήμη τους.
Παρά τις αρχικές φήμες περί προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια και να νομοθετήσει ένα χαλαρό πλαίσιο προστασίας, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πλέον ιδιαίτερα πιθανό.
Μπορεί οι θεσμοί να κάνουν διάφορες υποχωρήσεις που αποδίδονται στην προεκλογική περίοδο τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, ωστόσο το θέμα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα όχι μόνο για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά και για την επίπτωση που θα έχουν στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Όλα αυτά φαίνεται ότι συνυπολογίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κύριος Δραγασάκης και γι’ αυτό παίρνει αποστάσεις από την επιθυμία που εκφράζει το μέγαρο Μαξίμου για ένα υπέρ-προστατευτικό πλαίσιο.

Facebook Comments