«Χείρα βοηθείας» στις νεοφυείς επιχειρήσεις, που μολονότι πλήττονται από την πανδημία δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, τείνει η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας το εν υπνώσει – ελέω υγειονομικής κρίσης – νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο «όπλο», που έχει στη «φαρέτρα» του το υπουργείο Οικονομικών ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στη… μάχη ενάντια στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, προστατεύοντας, τόσο τις startups, όσο και εν γένει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που – παρά την ελαστικοποίηση των κριτηρίων από τις τράπεζες εξαιτίας της Covid19 – παραμένουν αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση. «Η κυβέρνηση έχει απλοποιήσει το πολύπλοκο αρχικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που εξίσωνε τις εταιρείες μικροπιστώσεων με τις τράπεζες, κάνοντάς το πιο ευέλικτο και, παράλληλα, το έχει προσαρμόσει, έτσι ώστε να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες των πολιτών», σχολιάζουν σε dailypost.gr και MarketNews.gr αρμόδιες πηγές από τη Νίκης, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να το φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.
Όπως τόνιζε σε παλαιότερη συνέντευξή του ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, ο οποίος «έτρεξε» και το όλο εγχείρημα, πρόκειται για μία μεταρρύθμιση, η οποία έρχεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους δράσης, καθώς ένα από τα κυριότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. «Ο νόμος των μικροπιστώσεων έχει βαθύ κοινωνικό χαρακτήρα. Κύριοι ωφελημένοι θα είναι οι νέοι, καθώς ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να πάρουν δάνεια μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, για να εκπαιδευτούν, να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση και να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους», σημείωνε χαρακτηριστικά και συνέχιζε: «Πραγματικά θεωρώ ότι θα αποτελέσει μία ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση με βλέμμα στο μέλλον, καθώς ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για νέες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, που παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Αξίζει να αναφερθεί πως τα ιδρύματα, που θα αναλάβουν την παροχή μικροχρηματοδοτήσεων, θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Τι άλλο σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις startups
Πέραν αυτού, η κυβέρνηση σχεδιάζει μία σειρά από παρεμβάσεις, που θα βοηθήσουν στην καταγραφή και εν γένει στήριξη του εγχώριου οικοσυστήματος. Ενδεικτικά προχωρά:
- Στη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων (Elevate Greece). «Μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε ποιες είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, πόσες είναι, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, τι τζίρο έχουν, πόσους ανθρώπους απασχολούν», σχολίασε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, για να προσθέσει: «H πλατφόρμα αυτή θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για επιπλέον επενδύσεις και μέσω αυτής θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε στοχευμένα εργαλεία, για να τις βοηθήσουμε».
- Στην παροχή φορολογικών κινήτρων σε επιχειρηματικούς αγγέλους, business angels, για την επένδυση κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο. Το κάθε φυσικό πρόσωπο θα μπορεί ανά έτος να επενδύει συνολικά έως 300.000 ευρώ, ήτοι 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση και μέχρι τρεις τοποθετήσεις.
«Στόχος» επενδυτών το εγχώριο οικοσύστημα
Τρία μεγάλα deals και, μάλιστα, εν μέσω υγειονομικής κρίσης «μετρά» η εγχώρια startup σκηνή.
Ειδικότερα, μετά την εξαγορά της εκ Πάτρας ορμώμενης Think Silicon από τον – εισηγμένο στον NASDAQ – αμερικανικό Όμιλο AppliedMaterials, ήταν η σειρά της Softomotive να… ταράξει τα νερά, ανακοινώνοντας την απόκτησή της από την Microsoft. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα από τους Μάριο Σταυρόπουλο και Αργύρη Κανινή και δραστηριοποιείται στον χώρο των αυτοματοποιημένων ρομποτικών διαδικασιών (RPA). Παρά το γεγονός ότι – όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις – αμφότερες οι πλευρές έχουν δεσμευτεί να μην προβούν σε ανακοινώσεις γύρω από το τίμημα της εξαγοράς, πηγές του οικοσυστήματος σπεύδουν να χαρακτηρίσουν το deal ως ένα από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, το δυναμικό της εταιρείας θα παραμείνει – εκτός απροόπτου – στην χώρα μας, δημιουργώντας στην Αθήνα το παγκόσμιο κέντρο της Microsoft.
Τέλος, τα… χέρια με το CVC έδωσε τον περασμένο Απρίλιο το Skroutz, το τέταρτο πιο δημοφιλές site στην Ελλάδα μετά τα Google, Facebook και YouTube, με έξι εκατομμύρια πελάτες, περισσότερα από 4.500 συνεργαζόμενα e-καταστήματα και 10 εκατομμύρια προιόντα. Η επένδυση των Αμερικανών, οι οποίοι φέρεται να αποκτούν το 45% της ελληνικής εταιρείας, αναμένεται να διευρύνει τις δυνατότητες της τελευταίας για περαιτέρω ανάπτυξη και καινοτομία στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ, ταυτόχρονα, θα ενισχύσει τη δυναμική της ομάδας για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.