Νέες αντικειμενικές αξίες: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν οι τιμές – Τι θα ισχύσει για τον ΕΝΦΙΑ

19 mins read

«Δεν θα προκύψουν αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία και για τη μεσαία τάξη» ανέφερε κατά την παρουσίαση των νέων αντικειμενικών αξιών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «οι όποιες μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες, δεν θα σημάνουν αυτομάτως αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ»,  σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «θα επιβαρυνθούν κατοικίες σε περιοχές της χώρας, όπου υποφορολογούνταν».

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αποπληρωθεί σε «περισσότερες από 6 δόσεις» διευκρίνισε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο». Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας , «η αναπροσαρμογή γίνεται επισημοποιημένους εκτιμητές, διορθώνει αδικίες, διευρύνει τη φορολογητέα ύλη. Οι όποιες μεταβολές δε θα μεταφραστούν σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ αφού οι συντελεστές θα προσαρμοστούν ανάλογα».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι εξετάζεται, μάλιστα, περαιτέρω μείωση φορολόγησης ακίνητης περιουσίας σε συνέχεια της μείωσης 22%, που ήδη έχει γίνει.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών έρχονται επιβαρύνσεις σε τουριστικές περιοχές αλλά και αυξημένο οικιστικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στη Μύκονο οι αυξήσεις σε κάποιες περιοχές θα είναι άνω του 200%.

«Ετσι για παράδειγμα από Μύκονο υπάρχει ζώνη όπου η αντικειμενική αξία αυξάνεται πάνω από 200%, ενώ μέχρι πρότινος ήταν μόνο 1.200 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Άλλα σημαντικά σημεία από τις ανακοινώσεις:

  • Με τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών η κάλυψη πληθυσμού διευρύνεται από το 85% στο 98%.
  • Υπάρχουν και πολλές μειώσεις στην περιφέρεια και την ηπειρωτική χώρα.
  • Οι μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται σε περιοχές με έντονο ενδιαφέρον, όπως τα νότια προάστια.
  • Οι ζώνες του αντικειμενικού έχουν αυξηθεί κατά 3.643 νέες ζώνες. Στο σύνολό τους φθάνουν τις 13.808.

Πώς θα κινηθούν οι αντικειμενικές αξίες

«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι η στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Επιπλέον, προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% του 2022 ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», συμπλήρωσε.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι η μέση αύξηση στις 13.808 ζώνες -που ήδη υπήρχαν- θα είναι στο 8%.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, εξήγησε ότι στο 55% των ζωνών έρχονται μέσες αυξήσεις της τάξης του 19,5%. Επιπλέον, με το νέο σύστημα προσδιορισμού έρχονται μειώσεις της τάξης του 14,7% για το 21% των ζωνών, ενώ για το 24% των περιοχών οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Σε ό,τι αφορά τις 133 ζώνες που επεκτείνονται η μέση αύξηση θα είναι 41%, ενώ για τις νέες 3.478 εντάξεις οι αυξήσεις θα κυμανθούν στο 26%.

Facebook Comments