ΑρχικήΟικονομίαΠανάκριβα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια - Οι 6 διαδρομές με τις μεγαλύτερες ετήσιες...

Πανάκριβα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Οι 6 διαδρομές με τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις (γράφημα)

Απλησίαστες είναι οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες να αδυνατούν να ταξιδέψουν σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.

Οι αυξήσεις μάλιστα σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας Vivanoda φτάνουν έως το 101%.

Η Ελλάδα αποτελεί μάλιστα την 11η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης σε τιμές. Βάσει της έρευνας, ο δείκτης τιμών για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2023.

Μεταξύ των πιο ακριβών χωρών, η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, το Μαρόκο, τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία. Όλες αυτές οι χώρες έχουν σχετικά υψηλά ναύλα για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Από την άλλη πλευρά, η Λετονία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των φθηνότερων χωρών, ακολουθούμενη από την Τυνησία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Κροατία. Αυτοί οι προορισμοί προσφέρουν πιο προσιτούς ναύλους για ακτοπλοϊκές διελεύσεις, γεγονός που μπορεί να είναι ελκυστικό για τους ταξιδιώτες που αναζητούν οικονομικές λύσεις.

Οι 6 διαδρομές με τις υψηλότερες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ειδικότερα, βάσει της έρευνας της Vivanoda, οι έξι διαδρομές που είχαν την μεγαλύτερη άνοδο (μέση τιμή ανά άτομο για ταξίδι 100 χλμ) ήταν:

  • Πάρος – Σύρος: 101%
  • Λέρος – Λειψοί: 73%
  • Σίφνος – Φολέγρανδρος: 68%
  • Μύκονος – Κουφονήσια: 58%
  • Νάξος – Κουφονήσια: 29%
  • Πάτμος – Πυθαγόρειο: 27%

 

«Φωτιά» παραμένουν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισητήρια

 

Ακριβότερα είναι τα δρομολόγια από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία (ιδίως το δρομολόγιο Χίος – Τσεσμέ), ενώ τα δρομολόγια προς την Ιταλία είναι τα φθηνότερα. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των ακτοπλοϊκών διελεύσεων στην Ευρώπη και η Ιταλία σχεδόν το 27%. Αυτές οι δύο χώρες από μόνες τους αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 67% όλων των διελεύσεων στην Ευρώπη.