Πράσινο φως για τον «Σπόρο» της Κυκλικής Οικονομίας

52 mins read

Το Sporos Platform είναι το πρώτο «Πράσινο» Fund που εγκρίνεται επίσημα στην Ελλάδα με €21εκ. υπό το “Green Greek Funds call” της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), του σημαντικότερου θεσμικού επενδυτή της χώρας.

Ιστορικό momentum

 Ο Γιώργος ΚοφινάκοςΠρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής του Sporos, με ξεχωριστό διεθνές track record στις πράσινες επενδύσεις, την τραπεζική και το Private Equity σε Ελλάδα, Ευρώπη και Ιαπωνία, εξηγεί γιατί ο Sporos είναι έτοιμος να αξιοποιήσει ένα ιστορικό momentum:

“Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Νοτιανατολικής Ευρώπης με Impact Investment Fund προσανατολισμένο στην Κυκλική Οικονομία. Με μέγεθος μεταξύ €30-60εκ, o Σπόρος εστιάζει σε εξωστρεφείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με έμφαση στη Γαλάζια Ανάπτυξη, τη Βιο-οικονομία, την Καθαρή Ενέργεια και τη Βιομηχανική Συμβίωση.  Παρέχουμε ευέλικτα εργαλεία quasi–equity χρηματοδότησης και εξειδικευμένης συμβουλευτικής, που μπορούν να ξεκλειδώσουν την πρωτοφανή αναπτυξιακή δυναμική του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, μοχλεύοντας ίδια κεφάλαια και συνδιαμορφώνοντας τα αναγκαία Πράσινα Business Plans.

Με τον Σπόρο δημιουργούμε τα Circular Success stories” για να ριζώσει και να καρποφορήσει η ιστορική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Επενδυτική στρατηγική προστιθέμενης Αξίας

 Η επενδυτική στρατηγική του Sporos στηρίζεται στα ευρήματα της πρότυπης πανελλαδικής Έρευνας Αγοράς για τη δυναμική των «κυκλικών επενδύσεων» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κάπα Research, η οποία έχει σημαντική διεθνή εμπειρία διεξάγοντας τα τελευταία χρόνια τις έρευνες επιχειρηματικού κλίματος (Enterprise Surveys) της Παγκόσμιας Τράπεζας σε 12 χώρες. Την έρευνα συντόνισε ο Γεράσιμος Ρουτζούνης, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Chicago και εμπειρία στην Washington, Εταίρος και Επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδύσεων του Sporos, ο οποίος στάθηκε στο τι πραγματικά έχουν ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα:

«Μελετήσαμε και συζητήσαμε εις βάθος με περισσότερες από 200 παραγωγικές επιχειρήσεις-στόχους σε όλη την Ελλάδα, σε επίπεδο ιδιοκτητών ή top managers, χρησιμοποιώντας τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά εργαλεία. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το σημαντικό επενδυτικό κενό στην αγορά και τo ανεκμετάλλευτο «κυκλικό δυναμικό» των επιχειρήσεων, ειδικά στη μεταποίηση και τον αγροδιατροφικό τομέα. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα, τις βιομηχανικές ζώνες και τις αγροτικές περιοχές, τους εξαγωγείς, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες, εντοπίζοντας εξαιρετικές περιπτώσεις εταιρειών σε φάση ανάπτυξης ή start–ups και ικανότατους επιχειρηματίες με όραμα και αξίες. Δεν λειτουργούμε μόνον ως επενδυτές, αλλά ως συν-δημιουργοί προστιθέμενης αξίας για όλους, με μια ολιστική προσέγγιση που αποδίδει στην πράξη. Γνωρίζουμε ότι η μάχη της βιώσιμης ανάπτυξης θα κερδηθεί στις Περιφέρειες, γι’ αυτό δίνουμε έμφαση στην Έξυπνη Στρατηγική Εξειδίκευσης, στα τοπικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

Ο Σπόρος αποδίδει καρπούς

 Από πλευράς χρονοδιαγράμματος, ο Sporos βρίσκεται στην τελευταία φάση του fundraising, με στόχο να ξεκινήσει τις πρώτες επενδύσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Στο εγχείρημα συμμετέχουν ακόμη ως Partners ο Δημήτρης Σίμος και ο Αλέξανδρος Καρύδης-Καρανδρέας, εισφέροντας πολύτιμη εμπειρία στο sustainable finance, την καινοτομία, την ενέργεια και την εταιρική διακυβέρνηση. Καθοριστικής σημασίας για την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδυτών θεωρείται επίσης η συμμετοχή του καθηγητή Πλούταρχου Σακελλάρη, Επίτιμου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Sporos.

Ο κ. Σακελλάρης εστιάζει στη σημασία της συγκυρίας:

«Είμαστε το πρώτο Πράσινο Fund στην Ελλάδα που εγκρίνεται από το “Green Call” της ΕΑΤΕ, μετά από ενδελεχέστατο due diligence διάρκειας αρκετών μηνών, γεγονός που μας δίνει ισχυρή ώθηση. Η συγκυρία είναι μοναδική: η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το νέο Action Plan για την Κυκλική Οικονομία της Επιτροπής αλλά και ο επικαιροποιημένος Οδικός Χάρτης του ΥΠΕΝ, σε συνδυασμό με το Next Generation EU και το Σχέδιο Ελλάδα 2.0, με το 38% των πόρων να κατευθύνονται άμεσα στην πράσινη μετάβαση, δημιουργούν το γόνιμο έδαφος ώστε ο Σπόρος να αποδώσει καρπούς».

Το κύμα του ESG: υπεύθυνοι επενδυτές και διεθνείς συμμαχίες

Ο Λευτέρης Κοντός, Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων και Dealflowμε μεγάλη πείρα στο “match–making” επενδυτών με εταιρείες, έχει καλά νέα από το επενδυτικό μέτωπο:

«Έχουμε προσελκύσει σημαντικούς επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που επιδιώκουν να συνδυάσουν ισχυρές οικονομικές αποδόσεις με μετρήσιμο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Ανεβαίνουμε πρώτοι στο κύμα του ESG και της κυκλικότητας, ενώ ταυτόχρονα στηριζόμαστε σε γερά θεμέλια και συστηματικές προσπάθειες ετών. Ήδη έχει «κλείσει» η συμμετοχή σημαντικής Ελληνικής Τράπεζας, μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών και βιομηχανικού ομίλου με παγκόσμια παρουσία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει με υψηλό “ticket” εισηγμένο Ελβετικό Fund που εξειδικεύεται σε επενδύσεις ESG και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Ελληνική αγορά.

Η σημαντικότερη εξέλιξη είναι ότι έχουμε διαμορφώσει στρατηγική συμμαχία με μεγάλο Fund του Λονδίνου το οποίο έχει ηγετική θέση στο impact investing σε παγκόσμια κλίμακα και ισχυρή «Ελληνική σφραγίδα». Παράλληλα, είμαστε σε τελική φάση συζητήσεων με υπεύθυνους επενδυτές από την Ιταλία και την Κύπρο, που θα λειτουργούν ως “sustainable mentors” στα projects. Μετά το Πάσχα θα έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις. Όπως όλα δείχνουν, εκτιμούμε ότι θα υπερβούμε σημαντικά τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει, με minimum size τα 30 εκατομμύρια.».

Οι καινοτομίες που κάνουν τη διαφορά

Από τις καινοτομίες του Σπόρου ξεχωρίζουν η έμφαση στους λεγόμενους «μη-χρηματοοικονομικούς δείκτες» για τη μέτρηση του θετικού αντικτύπου αλλά και ο στρατηγικός ρόλος του Circular Board για την επιτάχυνση της μετάβασης.

Υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας Φοίβης Κουντούρη, εκλεγμένης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων  του Περιβάλλοντος (EAERE), Διευθύντριας του EIT Climate KIC Greece και μέλους της Επιτροπής Πισσαρίδη, ο Sporos εφαρμόζει μια μεθοδολογία «ολικής αξίας», με τη διεξαγωγή ανάλυσης του κύκλου ζωής («LCA») για κάθε project. Στόχος η Κυκλική Μετάβαση να μετρηθεί με ακρίβεια και να επικοινωνηθεί αποτελεσματικά.

Η κα Κουντούρη είναι Πρόεδρος στο Circular Board του Sporos, ενός συμβουλευτικού οργάνου στο οποίο συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες και διαπρεπείς Circular Leaders, με στόχο την καθοδήγηση της μετάβασης, τη δικτύωση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία ένος στρατηγικού πλαισίου συνεργασίας με κρίσιμους stakeholders. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν: η Θεοδώρα Αντωνακάκη εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος, ως συντονίστρια της Επιτροπή Μελέτης Κλιματικής Αλλαγής και εθνική εκπρόσωπος στο Διεθνές Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS), εστιάζοντας στην προώθηση συνεργειών ιδίως σε δράσεις Κλιματικής Προσαρμογής, ο Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ, με διαχρονική οικολογική δράση και ξεχωριστή πείρα στη Ναυτιλία και τον Βιώσιμο Τουρισμό, ο Δημήτρης Μαθιός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής-Πειραιά, με ηγετική δράση στις αλυσίδες αξίας και τις εξαγωγές, η καθηγήτρια Μαρία Λεκάκου, Κοσμήτορας Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με διεθνή καταξίωση σε θέματα Γαλάζιας Ανάπτυξης και νησιωτικότητας, καθώς και ο Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας, οι οποίες έχουν πολλαπαπλές πράσινες και γαλάζιες εφαρμογές στο οικοσύστημα της κυκλικότητας. Παράλληλα, το εγχείρημα στηρίζει καταλυτικά από τα πρώτα του βήματα ο Γιώργος Κρεμλής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Circular Clima του EPLO και της Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ένας από τους πρωτεργάτες της ΚΟ πανευρωπαϊκά. Καίριας σημασίας είναι επίσης η συνεργασία με φορείς που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, όπως το Life, το Πράσινο Ταμείο, το UN SDSN και το αμερικανικό Earth Fund.

Facebook Comments