ΑρχικήΟικονομίαReuters: «Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5 δισ. ευρώ εντός του...

Reuters: «Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5 δισ. ευρώ εντός του έτους»

Με την εν λόγω πληρωμή, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει περίπου 15 δισ. έως 17 δισ. ευρώ από τα πρώτα δάνεια διάσωσης.

Η Ελλάδα σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια διάσωσης προς τις χώρες της ευρωζώνης φέτος, καθώς επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, δήλωσαν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Aξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει 2,5 – 5 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης «πιθανότατα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να δημιουργήσει χώρο για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων χωρίς να αυξήσει το χρέος της, ενώ θα προσθέσει ρευστότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Περίπου το 70% του ελληνικού χρέους κατέχεται από τους επίσημους δανειστές της, την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ποσό και το χρονοδιάγραμμα.

Με την εν λόγω πληρωμή, φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει περίπου 15 δισ. έως 17 δισ. ευρώ από τα πρώτα δάνεια διάσωσης.

Το 2022, η Ελλάδα αποπλήρωσε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και το 2023 αποπλήρωσε 5 δισ. ευρώ από δάνεια προς χώρες της ευρωζώνης.