ΑρχικήΟικονομίαΣενάρια - θρίλερ για τις τράπεζες από τη Ηandelsblatt

Σενάρια – θρίλερ για τις τράπεζες από τη Ηandelsblatt

“Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αντιμετωπίζεται από τον Αλέξη Τσίπρα ως ένα ακόμη προεκλογικό χαρτί” αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt.
“Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμά ότι ταιριάζει γάντι στο αφήγημά του, ότι δηλαδή έβγαλε τη χώρα από την κρίση και την οδήγησε στην κανονικότητα.”
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ανάλυση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας  με τον τίτλο «Οι ελληνικές τράπεζες φοβούνται ένα νέο κύμα φυγής κεφαλαίων».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το 2015 ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, αναγκάστηκαν να επιβάλουν περιορισμούς στην ανάληψη χρημάτων καθώς λόγω της καταστροφικής τους πολιτικής οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
«Φοβούμενοι την επιστροφή στη δραχμή οι Έλληνες πολίτες απέσυραν μαζικά τις καταθέσεις τους», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Σε περίπτωση που οι περιορισμοί αρθούν και προκληθεί ατύχημα, το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το κόστος.
«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ότι οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές κατά τα έτη της κρίσης, ενδέχεται να χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Από που θα βρεθούν τα χρήματα είναι τελείως ασαφές», σημειώνει η εφημερίδα.
Και συνεχίζει: «Το να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών είναι ένα αμφισβητήσιμο σενάριο.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν ήδη χάσει το 80% της αξίας τους από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος του 2015.[…] Είναι επίσης απίθανο οι να χορηγήσουν νέες ενισχύσεις στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι της.
Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να γίνει ένα bail – in. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα χρήματα όσων διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Σε ένα τέτοιο σενάριο φρίκης, είναι κατανοητό ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για άρση των περιορισμών στα capital controls».