Στο ONE CHANNEL, την εκπομπή «ΕΔΩ*» και τον Σταμάτη Ζαχαρό μίλησε ο σύμβουλος έκδοσης του Οικονομικού Ταχυδρόμου Νίκος Φιλιππίδης, για τη διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας.
«Η πλευρά των Τραπεζών υποστηρίζει πως έχει συνεισφέρει στο εθελοντικό κούρεμα των κρατικών ομολόγων, παίρνοντας μεγάλη ζημιά και οδηγώντας σε μεγάλες ανάγκες κεφαλαιακές την προηγούμενη δεκαετία. Άρα θεωρούν ότι η συνεισφορά τους ήταν μεγάλη και την αθροίζουν με τα τωρινά έσοδα της πώλησης των μετοχών», τόνισε ο Νίκος Φιλιππίδης στην ανάλυσή του.
Παράλληλα, συμπλήρωσε πως απέναντι σε αυτό δεν θα πάρει θέση ο ίδιος αλλά υποστήριξε ότι το σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει τώρα. «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε να διαχειριστεί πωλήσεις πακέτων μετοχών», είπε ο δημοσιογράφος.
Ο Νίκος Φιλιππίδης συμπλήρωσε: «Φανταζόμασταν όλοι από τη στιγμή που τα μεγάλα έσοδα που είχαν δώσει οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούσαμε να τα ανακτήσουμε στην παρούσα φάση, αλλά μπορούσαμε να βρούμε ένα τρόπο ώστε να ώστε να υπάρχει ένα στόχος, να υπάρχει ένας επενδυτής να κινηθεί με διάφανο τρόπο η αγορά ώστε να εκτονωθεί και να ωφεληθεί ο νέος, ο μεμονωμένος, ο μικρομέτοχος ή και ο μεγαλομέτοχος. Τέλος πάντων αυτός που θα επιλέξει να αγοράσει αυτό το 10%.
Οι τράπεζες τους τηλεφωνούσαν και τους λέγανε θέλετε να μπείτε στην πώληση των μετοχών της εθνικής με 7,95; Το έλεγαν οι τράπεζες αυτό τηλεφωνικά στους πελάτες τους. (…) Προφανώς θα υπήρξε κάποια συνεννόηση εκτός της τρόικας ή της κυβέρνησης. Άρα εδώ έχουμε το κύκνειο άσμα ενός ταμείου που μας πήγε για πάνω από 10 χρόνια και περιμέναμε ότι τουλάχιστον τώρα δεν θα σκέφτεται μόνο την προσωπική επιτυχία δηλαδή πώς ένα θα εμφανιστεί ένα η δήθεν υψηλό τίμημα για το ελληνικό δημόσιο και δεύτερον θα εμφανιστεί μία επιτυχία και εύκολα κέρδη για ποιους λέω εγώ και ρωτάω γιατί μπαίνουνε κάποιοι με 7,75;»
Kατά 11 φορές έχει καλυφθεί το placement στην Εθνική Tράπεζα μέχρι σήμερα Τρίτη 1η Οκτωβρίου
Η ζήτηση από διεθνείς επενδυτές είναι τεράστια, κάτι που φαίνεται και στο γεγονός ότι έχουν υποβληθεί προσφορές που υπερκαλύπτουν κατά δύο φορές τις προς διάθεση μετοχές στο ανώτατο εύρος τιμής, δηλαδή στα 7,95 ευρώ. Το εύρος τιμής διάθεσης είναι από 7,30 ευρώ έως 7,95.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του placement θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα και την Πέμπτη αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το ΤΧΣ και την Εθνική Τράπεζα.
Το δημόσιο διαθέτει το 10% από το συνολικά 18,39% που διατηρεί στην Εθνική Τράπεζα.