ΑρχικήΟικονομίαΣτα ύψη οι τιμές ενόψει Πάσχα – Έφτασε τα 15 ευρώ το...

Στα ύψη οι τιμές ενόψει Πάσχα – Έφτασε τα 15 ευρώ το αρνί και τα 16 ευρώ το κατσίκι

Την ανιούσα έχεουν πάρει οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι ενόψει Πάσχα.

Οι κρεοπώλες, όπως μετέδωσε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας 29/4 η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA», αφήνουν να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δυσκολευτούν οι καταναλωτές να βρουν αρνί ή κατσίκι, για το Πάσχα, καθώς φοβούμενοι, όπως λένε, το καλάθι που μπήκε στα σουπερμάρκετ, δεν προμηθεύτηκαν οι ίδιοι αρκετές ποσότητες.

Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν πως η τιμή των 10 ευρώ/κιλό είναι κάτι ανέφικτο και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνοποιήσεις.

Πού κυμαίνεται το αρνί και πού το κατσίκι φέτος

Στα συνοικιακά κρεοπωλεία το κιλό κοστίζει:

  • Αρνί: 14 – 15 ευρώ
  • Κατσίκι: 15 – 16 ευρώ

Βαρβάκειος αγορά:

  • Αρνί: 10 – 13,50 ευρώ
  • Κατσίκι: 10,50 – 14 ευρώ

Λαχαναγορά του Ρέντη:

  • Αρνί: 13,98 ευρώ
  • Κατσίκι: 13,98 ευρώ

Σουπερμάρκετ (καλάθι του Πάσχα):

  • Αρνί: 9,78 – 9,99 ευρώ
  • Κατσίκι: 9,98 – 10,99 ευρώ

Ο πρόεδρος της Βαρβακείου, Ανδρέας Νιώτης, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις τιμές στα αμνοερίφια εξηγώντας: «Είμαστε έτοιμοι τη Μεγάλη Εβδομάδα, αρνί και κατσίκι από 10 -12 ευρώ το κιλό η πλειονότητα των καταστημάτων. Αρκετός κόσμος κατέβηκε από Παρασκευή έως Κυριακή και αυτή τη βδομάδα θεωρώ πως οι τιμές θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, από τη Μεγάλη Πέμπτη θα εξαρτηθεί ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Δεν γνωρίζουμε αν θα πέσουν ή θα ανέβουν οι τιμές. Την περασμένη εβδομάδα υπήρχε και η τιμή 9 ευρώ το κιλό, αλλά από Παρασκευή έως Κυριακή διαμορφώθηκε στα 10-12 ευρώ το κιλό».

Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα αλλά από την πλευρά των κρεοπωλών λέγοντας: «Εγώ θα τα θέσω λίγο πιο “δύσκολα” τα πράγματα σε σχέση με αυτά που ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης. Χθες πήρα από έμπορο κατσίκια 10,80/κιλό. Αυτό σημαίνει ότι με το 13% μου στοιχίζει εμένα 12,20 ευρώ. Ένα αρνί και ένα κατσίκι περίπου 10-12 κιλά μέσα σε μια βδομάδα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που θα σφαχτεί έχει φύρα 10%. Μεσοσταθμικά σας βάζω 8% που σημαίνει ότι είναι ακόμα ένα ευρώ. Πήγαμε στα 13 ευρώ. Τα πάγια έξοδα ενός μαγαζιού είναι πολλά. Έτσι φτάσαμε περίπου στα 15,80 ευρώ. Για να μην χάσουμε, πρέπει να πουλήσουμε μόνο 15,80 ευρώ το κιλό, και όχι για να βγάλουμε κιόλας. Μιλάμε για το φρεσκοσφαγμένο και το γάλακτος. Τώρα δεν υπάρχουν ζώα, ενώ οι Καθολικοί το πήραν φθηνότερα γιατί υπήρχαν».

Ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, υπογράμμισε πως «εδώ στην Ελλάδα έχουν κλείσει τις παραγγελίες εδώ και 20 μέρες. Οι τιμές έχουν καθοριστεί εδώ και 20 μέρες από τον κτηνοτρόφο. Τώρα αν αβγατίζουν στα ψυγεία, είναι άλλο θέμα. Εμείς πουλήσαμε 6 ευρώ και η ένωση 7 και τα έδωσε η ένωση σε αλυσίδες και πωλούνται 9,99 ευρώ».

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Κώστας Γυφτάκης, παρενέβη τηλεφωνικά λέγοντας: «Θα έρθω σε διαφωνία με τον κ. Καπούνη. Η τιμή στη βόρεια Ελλάδα ήταν 8,50 ευρώ η τιμή του παραγωγού συν ΦΠΑ. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έφυγαν από 7-8,50 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γνωρίζω πολύ καλά τις τιμές ανά την Ελλάδα. Και η Κρήτη δεν πούλησε χαμηλά. Οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη ήταν υψηλές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ