Σταϊκούρας: «Στο €1,4 δισ. η επιστρεπτέα προκαταβολή έως 15 Ιουνίου»

12 mins read

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή ο Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η δεύτερη φάση θα ενσωματώνει τα στοιχεία τριμήνου, Μάρτιος – Μάιος 2020, κατά το οποίο η πτώση τζίρου των επιχειρήσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Με στόχο η περίμετρος του προγράμματος να είναι μεγαλύτερη ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μάλιστα νομικής μορφής.

«Θα εξεταστεί και η ένταξη προσωπικών επιχειρήσεων και εως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο τρόπος που θα μετέχουν οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό. Επίσης, μπορούν να μετέχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά την πρώτη φάση της επιστρεπτέας με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιώνεται η μείωση τζίρου.

Ωστόσο, γι αυτές τις επιχειρήσεις από το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται θα μειώνεται το αρχικό πόσο που ήδη έχουν λάβει στην πρώτη φάση” είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε “Προχωρούν εργαλεία επιδότησης επιτοκίου, κεφαλαίου κίνησης και νέο νομοσχέδιο για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Θα μειωθεί γενναία και η προκαταβολή σε επιχειρήσεις που πλήττονται. Υπάρχει εκτίμηση καθαρής πιστωτικής επέκτασης 15 δις ευρώ.Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Προσδοκούμε ότι και οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά την κρατική στήριξη ώστε να τα καταφέρουμε».

Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε ότι περισσότερες από 51.000 επιχειρήσεις έλαβαν περίπου 580 εκατ. ευρώ ενώ κατά μέσο όρο δόθηκαν 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Συγκεκριμένα  εντάχθηκαν στο πρόγραμμα:

  • 7.447 επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους
  • 29.664 επιχειρήσεις με 1 εως 5 εργαζόμενους
  • 11.211 επιχειρήσεις με 6 εως 20 εργαζόμενους
  • Το 94% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν έχουν εως 20 εργαζόμενους ενώ επιχειρήσεις απο 1 εως 50 εργαζόμενους μοιράστηκαν το 84% του συνολικού ποσού.

Να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην πρώτη φάση του προγράμματος ήταν η μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% κατά τον μήνα Μάρτιο.

Πηγή: MarketNews.gr

Facebook Comments