Στον «αέρα» τα αναδρομικά του κρίσιμου 10μηνου- Τι υποστηρίζει ο Μηταράκης

13 mins read

Μετέωρο φαίνεται πως μένει το ζήτημα της επιστροφής των αναδρομικών δεκαμήνου στους συνταξιούχους, παρότι το σενάριο παρουσιαζόταν ως «κλειδωμένο», μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Το συγκεκριμένο «πακέτο» αναδρομικών αφορά στις παράνομες μειώσεις που έγιναν από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016. Οι εν λόγω αποφάσεις μειώσεων (νόμοι 4051 και 4093) κρίθηκαν αντισυνταγματικές και τότε άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή αναδρομικών ύψους -τουλάχιστον- 2,1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα, αναφέρονταν σε ένα σενάριο καταβολής των αναδρομικών σε πολλές δόσεις, με μέγιστο αριθμό τις 72.

Ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νότης Μηταράκης μίλησε στο OPEN για το θέμα των αναδρομικών υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν πέντε νέες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνουν αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου και αναμένεται να καθαρογραφούν».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, με βάση τις εν λόγω αποφάσεις κρίθηκε ως συνταγματική η βάση υπολογισμού του ύψους των συντάξεων στις 31 Δεκεμβρίου 2014. «Μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η δικαστική διερεύνηση των αναδρομικών για το νόμο Κατρούγκαλου, δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την αποπληρωμή των αναδρομικών οφειλών των ταμείων» εξήγησε ο υφυπουργός, βάζοντας το ζήτημα στον «πάγο».

Ο κ. Μηταταράκης, ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει κάποια αποπληρωμή εντός του 2019 και συγκεκριμένα μέχρι τα Χριστούγεννα,είπε «Το θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν πληρωμές μέσα στο 2019. Από το 2020, θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός του συνολικού ποσού και, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, να υπάρξει ένας σχεδιασμός και ένα πρόγραμμα αποπληρωμής των όποιων αναδρομικών τελικά αποφασιστούν».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ήταν καλεσμένος χθες το βράδυ στην εκπομπή Brainstorming στο Action24, τόνισε αναφορικά με το ζήτημα των αναδρομικών ότι «Η τωρινή απόφαση του ΣτΕ δεν περιλαμβάνει τίποτα για την καταβολή αναδρομικών».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα