Τα ΕΛΤΑ δεν μπορούν να πληρώσουν μισθούς, η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα

13 mins read

Το θρίλερ της μισθοδοσίας των ΕΛΤΑ δεν τελειώνει με happy end. Δόθηκε προσωρινή λύση για τον τρέχοντα μήνα.
Η είδηση ότι τα ΕΛΤΑ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας για το προσεχές διάστημα, αν δεν εκταμιευθεί η επιχορήγηση για την καθολική υπηρεσία (πρόκειται για την ταχυδρομική κάλυψη ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών), δεν ξάφνιασε όσους παρακολουθούν την αμήχανη στάση των συναρμόδιων φορέων για ένα θέμα που δεν έχει προφανή λύση.
Η καταβολή του ποσού των 15 εκατ. ευρώ που αφορούν στην καθολική υπηρεσία θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως και εντός της ημέρας λύνοντας το άμεσο πρόβλημα της καταβολής μισθών για τον τρέχοντα μήνα. Το πρόβλημα όμως παραμένει και οι περίπου 6 χιλιάδες εργαζόμενοι της άλλοτε κραταιάς ΔΕΚΟ έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.
Ήδη οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έχουν καταγράψει τα προβλήματα στον ισολογισμό της εταιρείας που περιλαμβάνουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ταμειακά ελλείμματα ακόμη και οφειλές προς προμηθευτές. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο έγινε γνωστό ότι τα ΕΛΤΑ εισέπρατταν χρήματα για πληρωμές λογαριασμών της ΔΕΗ χωρίς να τα αποδίδουν όμως στην εταιρεία ηλεκτρισμού (που επίσης βρίσκεται επί ξυρού ακμής).
Η PriceWaterHouseCoopers έχει προτείνει ένα συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης (την επιτυχία του οποίου προφανώς δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς) αλλά όπως είθισται, οι εργαζόμενοι-συνδικαλιστές αντιδρούν ενώ ούτε το ΥΠΟΙΚ το έχει αποδεχτεί. Το σχέδιο προβλέπει απομάκρυνση εργαζομένων κλείσιμο καταστημάτων και συγχώνευση με την ΕΛΤΑ Courier.
Τι κάνει λοιπόν η Κυβέρνηση; Η απάντηση είναι τίποτε. Επιχειρεί να αναβάλλει το ναυάγιο, προκειμένου να το “πασάρει” στην επόμενη Κυβέρνηση. Αναζητά τρόπο να “δανείσει” την εταιρεία για να “τη βγάλει” τους επόμενους μήνες μέχρι να γίνουν εκλογές. Ακόμη και έτσι όμως, οι μήνες που μπορεί να διασωθεί μια εταιρεία με ισχνό αντικείμενο, χωρίς business plan και χωρίς ουσιαστική διοίκηση, είναι μετρημένοι. Το συνολικό κόστος μισθοδοσίας, ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως και τόσα λεφτά προφανώς δεν μπορούν να δοθούν ως κρατική επιδότηση.

Facebook Comments