Δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος

13 mins read

Παρά τον θόρυβο που έχει γίνει και παρά τις εισηγήσεις που υπάρχουν, ο πρωθυπουργός δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου προκειμένου να αυξηθεί το “μπόνους” στο πρώτο κόμμα και να μη χρειάζεται 38% το πρώτο κόμμα για να πετύχει αυτοδυναμία.

Στενοί του συνεργάτες ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει θεσμικός μέχρι το τέλος.

Ενας από αυτούς μίλησε με τον “Βηματοδότη” που γράφει τα εξής:

“Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τον εκλογικό νόμο και πληθαίνουν οι φήμες στα πολιτικό- δημοσιογραφικά γραφεία, ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται εάν θα τον τροποποιήσει ώστε να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, έψαξα το θέμα.

Όχι δεν απευθύνθηκα στους γαλάζιους βουλευτές που στην πλειοψηφία τους θέλουν εδώ και τώρα αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε βεβαίως στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (που σφόδρα το ζήτημα τους απασχολεί). Πήγα κατευθείαν στην «πηγή», δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ρώτησα λοιπόν συνεργάτες του Πρωθυπουργού (πιο στενούς δεν γίνεται) εάν ο κ. Μητσοτάκης τούτες τις ημέρες και κυρίως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, έχει εκφράσει τις απόψεις του (ή την ανησυχία του) για τον εκλογικό νόμο κι αν σκέφτεται να τον τροποποιήσει. Ιδού τι μου απάντησαν και σας το μεταφέρω ευθύς αμέσως:

Όχι δεν εκδήλωσε καμία πρόθεση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Και τούτο γιατί θεωρεί ότι είναι ζήτημα συνέπειας και σε διαφορετική περίπτωση θα είναι συνομολόγησης ήττας».

Αυτό μου είπαν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κλείσουν οριστικά το θέμα της τροποποίησης του εκλογικού νόμου, με την προσθήκη ότι «ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία». Επιπλέον, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού μου εξήγησαν, ότι στο τραπέζι των καθημερινών συσκέψεων, αυτές που τις αποκαλούν «πρωινός καφές», δεν έχει πέσει έως τώρα κανένα ζήτημα τροποποίησης του εκλογικού νόμου, ή σχέδιο για να επιτευχθεί αυτοδυναμία στις εκλογές που, όπως λένε και επιμένουν, θα γίνουν στο τέλος τετραετίας.”

Facebook Comments